Рекордна инфлација во ЕУ во јуни

9,6% - рекордна инфлација во ЕУ во јуни, во 15 земји е двоцифрена

▪️Дефлација (опаѓање на цените) во Русија -0,35% за прв пат од 1991 година во јуни 2022 година, а во ЕУ нов рекорд на инфлација во јуни со +9,6%, по +8,8% во мај и +8,1% во април

▪️Во 15 земји на ЕУ инфлацијата беше двоцифрена (10% или повеќе). Највисока инфлација во Естонија +22%, Литванија +20.5%, Латвија +19.2%

▪️Во ниту една земја на ЕУ инфлацијата не е под 6%. Со исклучок на две земји, Малта (+6,1%) и Франција (+6,5%), инфлацијата е над +8% во сите други земји на ЕУ.

▪️+42% - Зголемувањето на цените на енергијата во ЕУ, главно поттикнато од антируските санкции, беше главен придонес за рекордната инфлација во јуни. Цените на непреработената храна се зголемија за +11,2%.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас