Бактерии и габи изолирани на маските - Нова студија открива патогени микроби

На маските за лице се собираат колонии на бактерии и габи. Едно јапонско истражување сега ги изолира бактериите и габите. Некои од нив може да предизвикаат и инфекции кај луѓето.

„Пандемијата ги ​​поттикна луѓето да носат маски за лице секој ден во јавноста“, започнува апстрактот од новата студија објавена во Nature.

Има еден важен детал што треба да се поправи во врска со оваа реченица: политиката беше таа што ги „предупреди“ луѓето да носат маски за лице, а не „Ковид-19“. Толку за тоа.

 

Маска полна со бактерии

Во секој случај, студијата јасно покажува дека „поблагите средства“, како што политичарите сакаат да ја продаваат маската, во никој случај не се без несакани ефекти.

Јапонската студија во превод „Бактериска и габична изолација од маски за лице под пандемијата на KОВИД-19“, објавена во понеделникот, се обиде „да ги измери и идентификува бактериите и габите што се прилепуваат на маските“ и дали микробите на маските имаат врска со „ индивидуален начин на живот“.

109 волонтери беа прашани за нивната употреба на маски и начинот на живот. Резултатите: „Бројот на бактериски колонии беше поголем на страната на лицето отколку на надворешноста; бројот на габични колонии бил помал на страната на лицето отколку нанадвор. Со подолго носење на маската, бројот на габични колонии значително се зголеми, но не и бројот на бактериски колонии“.

Иако повеќето пронајдени микроби не се патогени за луѓето, пронајдени се и микроби кои се патогени за луѓето. На пример, Bacillus cereus, резистентна бактерија која може да предизвика гадење, дијареа и повраќање кај луѓето.

Бил пронајден и Staphylococcus saprophyticus. Бактеријата може да предизвика инфекции на уринарниот тракт, особено кај жените, но и кај мажите.

Идентификувани се и мувлосни габи (Aspergillus) и филаментозни габи (Microsporum). Филаментозни габи предизвикуваат дерматолошки габични заболувања.

Сепак, тоа во никој случај не беа сите бактерии и габи кои истражувачкиот тим успеа да ги пронајде. Еве извадок од студијата. Сите овие микроби може да се откријат:

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас