Замката на пасошот за вакцинација: пат до диктатурата на глобалниот надзор

Досега, повеќе од дваесет студии докажуваат дека природниот имунитет против САРС-КоВ-2 е поцелосен и подолготраен од оној што го постигнува која било од вакцините на денешниот пазар, бидејќи вторите само штитат од тешки болести за краток период на време.

Како последица на тоа, засилувачите се администрираат веќе на секои пет месеци во Израел. И покрај овие наоди, Европската унија и особено Светската здравствена организација (СЗО) со нетрпение работат на прописите и упатствата за меѓународен сертификат за вакцинација во име на здравјето и безбедноста.

Сепак, типот на податоци што се собираат јасно покажува дека не се работи за здравјето на прво место. Покрај статусот на вакцинација, треба да се складираат и лични и биометриски податоци како што се фотографии, отпечатоци од прсти или скенирање на ирисот, религија, етничка припадност и изразување на мислење и специфични потреби на личноста. Оттука, сомнително е кои цели всушност се следат со воведувањето на светскиот електронски пасош за вакцинација и поврзаната дигитализација на личниот идентитет.

Интересно, уште во ноември 2020 година, кинескиот владетел Кси Џингпинг на виртуелниот самит на Г-20 зборуваше за потребата од „глобален механизам“ за повторно патување во светлината на пандемијата на Короната.

Тој им предложи на земјите да се приклучат на кинескиот систем во борбата против пандемијата на Короната и меѓусебно да ги препознаваат здравствените сертификати и резултатите од тестовите користејќи Кју Ер кодови.

Во Кина, системот користи апликации за „здравствен код“ за да креира профили за движење на корисниците на паметни телефони и да го одреди нивниот здравствен статус.

Скенирањето е потребно насекаде, на пример кога некое лице излегува или влегува во станбен комплекс или пред да влезе во продавница и во сите превозни средства. Само со зелен код можете слободно да патувате или да купувате.

Други бои како портокалова и црвена значат карантин. Сепак, зелениот код се дава само на здрави луѓе кои исто така ја покажуваат соодветната лојалност кон системот.

Соодветно на тоа, опасноста од таквиот систем на Кју Ер кодови е тоа што се користи со цел да се контролира населението и како инструмент за одржување на моќта. Секоја критика или протест може да биде придушена, а демократските процеси може да се укинат уште на почетокот.

Имајќи го ова на ум, многу е алармантно што СЗО во моментов работи напорно на воведување дигитален пасош за вакцинација заснован на таков систем за Кју Ер кодови.

Неодамна, СЗО додели на T-Systems, подружница на Телеком, голем договор за користење Кју Ер-кодови за развој на услуга за верификација за сертификати за вакцинација преку националните граници, со цел да им се олесни на земјите-членки да ги дигитализираат своите граѓани.

Како резултат на тоа, тоа е само мал чекор до воспоставување на инфраструктурата неопходна за систем за контрола и надзор во демократските земји, практично преку задната врата (тројански коњ) – со користење на навидум безопасен пасош за вакцинација.

Она што е фатално за ова е дека трансформацијата на нашето либерално општество се движи напред на таков суптилен начин што само неколку луѓе ја препознаваат непосредната опасност и целосно сфаќаат дека дигитализираниот свет што се наоѓа пред нас ќе биде неповратен.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас