Корона - масовна психоза - како нашата волја е скршена

Во пролетта 2020 година, глобалното население беше изненадено од строгите мерки за спречување на таканаречената пандемија на Корона.

Во меѓувреме, станува сè поочигледно дека ретко која од овие мерки – вклучувајќи ги и силно турканите вакцини – ја гарантира посакуваната заштита.

Сега, во летото 2022 година, уздите на мерките за Корона може да се држат лабаво - но да не се залажуваме: Оваа игра е далеку од завршена! Зашто оваа фаза е само подигање лажни надежи, тоа е дел од голем план со кој силите во позадина сакаат да се доближат до своите цели. Откријте ја логиката зад сето ова овде!

Речиси две години сме сведоци на целосно контрадикторни изјави и упатства како да се спречи таканаречената пандемија на Корона.

Овие инструкции ги издаваат многу малку – но секогаш исти – луѓе од науката и политиката, додека многубројните спротивставени гласови на научници од врвна класа и медицински експерти не добиваат никаков глас во јавноста.

Постојано променливите и често контрадикторни мерки обично и пркосат на секоја логика за луѓето кои се применуваат. Ова се однесува на тоа каде, кога и како да се носат маски исто како и претходните заклучувања и полициски час, како и вредностите на инциденцата, стапките на хоспитализација, тековната вакцинација, тестовите, регулативите за маски и така натаму.

Дали сето ова навистина служи за унапредување на здравјето и спречување на опасна пандемија или всушност е насочено кон нешто сосема друго?

Ајде сега да навлеземе во темата! Да ја погледнеме нашата тема: „Масовна психоза“ прво со опишување на термините.

Масовната психоза како пат кон тоталитарната држава
Терминот „психоза“ се однесува на тешки ментални нарушувања во кои засегнатите губат контакт со реалноста.

Кога овие симптоми се појавуваат кај цела група луѓе, тоа се нарекува „масовна психоза“. Со векови, моќните луѓе го создаваат и го користат ова анксиозно растројство кога сакаат да воведат тоталитарниот систем, бидејќи само под магија на заблуда луѓето се подготвени да се откажат од своите права. Денес стравот потребен за ова го генерираат пред се водечките медиуми.

Но, како можат овие идни тирани да го трансформираат човечкиот ум да дејствува против неговите сопствени интереси? Одговорот ни го дава психологијата, која ги измисли термините како „перење мозок“, „контрола на умот и како највисок степен „ментицид“ – убивање на умот.

Методи на Иван Павлов: Клучот за успешна индоктринација
Иван Петрович Павлов ни го даде клучот за успешна индоктринација. Иван Петрович Павлов беше руски лекар и физиолог кој, преку неговите успешни експерименти за обука со кучиња, можеше да покаже дека шемите на мислата и однесувањето на кучињата и луѓето можат да се „репрограмираат“.

За експериментите со кучиња му требаше само ѕвонче, храна за кучиња, куче и време. Устата на гладното куче секогаш се лигавела кога ја гледало храната. Павлов тогаш ѕвонеше секој пат кога го хранеше кучето. По многу повторувања, кучето беше толку кондиционирано - толку репрограмирано - што устата му се лигавела само со слушање на ѕвончето, дури и без храната да биде подготвена.

Павлов бил убеден дека човечкиот ум може да се обликува на сличен начин. Тој го сметаше човекот за животно, нешто поразвиено, но сепак во основа животно кое може да се условува со стимули - и овој поглед на човекот беше и на советските владетели во тоа време.

Поради оваа причина, на Павлов му беше дадена голема поддршка по доаѓањето на Советите на власт и требаше да ги продолжи своите експерименти со луѓето.

Во 1919 година Владимир Ленин во дијалог со Павлов го кажа следново, цитираме:

„Сакам масите во Русија да го следат комунистичкиот модел на размислување и реагирање. [...] Човекот може да се коригира и направи како што сакаме да биде“.

Крајната цел на комунистичкиот систем беше трансформација на човековата природа. И истражувањето на Павлов обезбеди теоретски основи за реализација на оваа цел.

Методите на Павлов беа скроени за центарот на марксистичката идеологија - превоспитувањето и преуредувањето на човекот. Нормално, бистриот ум формира штит од такво влијание, но поради намерно предизвикан замор, физичка слабост и психолошки стрес, умот бил „скршен“ во експериментите, логичното размислување било исклучено. Интелигентните луѓе би можеле да бидат индоктринирани - може да се каже и обучени - исто како и едноставните умови.

 

Перење мозоци, ментицид и лажни признанија

Не смее да се замисли перење мозок и лажни признанија произведени од него во средновековни слики, како на пример за време на ловот на вештерките, каде што измачената жртва едноставно признала сè само за да престане физичкото мачење.

Тоа е прилично софистициран ритуал на систематска индоктринација и принуда на преобраќање и самообвинување со цел да се уништат основните ставови и перцепции на личноста за реалноста и да се заменат со нови.

Холандскиот лекар и психолог Јост Мерло го измислил терминот „ментицид“, што значи убивање на умот. Може да се каже и: убиство на бистриот ум. Сепак, ова античко злосторство против умот беше ефективно систематизирано и дополнително усовршено само во текот на 20 век.

Жртвите на таквиот психо-терор на крајот давале лажни признанија во кои самите верувале и ги признале злосторствата кои никогаш не ги извршиле.

 

Психотерор во 3 фази
Овој психо-терор бил користен или испробан во затворските логори:

Фаза 1: Прво, жртвите беа истрошени, обично не со тешко физичко насилство, туку преку глад, студ, изолација, страв. Се користеа и маски за ограничување на здивот, на пр. во логорот Гвантанамо. Постојаното испрашување и лишувањето од сон доведоа до екстремна исцрпеност и целосна безнадежност, до точката што сакаа да ја достигнат перачите на мозоците. Колапсот на жртвата обично бил ненадеен.

Мерло напиша за оваа фаза,  цитираме:

„Тоа е како [тврдоглавиот отпор] одеднаш да се претвора во потчинување и потврда. [...] Од овој момент па натаму, во психоаналитичка смисла, паразитското суперего живее во совеста на личноста, говорејќи го гласот на својот нов господар“.

Ова ненадејно попуштање е несвесен и чисто емотивен процес и дури може да го активира таканаречениот „Стокхолмски синдром“, во кој жртвата на криминал чувствува одредена симпатија кон сторителот. Но, ова злосторство против човечкиот ум не завршува тука.

Фаза 2: По дефектот, лажното признание се читало одново и одново и така се зачукувало во мозокот на жртвата. Беа дадени дополнителни аргументи и оправдувања за наративот да изгледа што е можно поверодостојно, иако сето тоа беше лага.

Фаза 3: Сега обвинетиот може да го даде своето лажно признание и со тоа да ги инкриминира и другите. Еден пример (од многуте) беше Френк Х. Швабл, висок воен припадник на Маринскиот корпус на Соединетите Држави кој падна во рацете на кинеските комунисти за време на Корејската војна.

По долги месеци во заробеништво, тој призна - со многу детали - дека САД вршеле биолошки воени злосторства во Кореја. Назад во САД, тој се бранеше пред воен трибунал,  цитираме:

„Зборовите беа мои, но мислите беа нивни“.

Тој се откажа од сведочењето и ги откри методите на перење мозок што ги претрпел.

Сепак, во никој случај сите од нив немаа иста ментална издржливост како Швабл. Околу една третина од американските војници кои завршија во кинеско заробеништво станаа убедени комунисти.

 

Перење мозок на цело општество

Исто како што е можно систематски да се всадат вонземски мисли во поединец, исто така е можно да се направи истото во голема група. Зашто едно општество се состои од поединци кои можат да бидат манипулирани со тоа што ќе ги доведе во скептицизам, несигурност и страв.

Чешкиот психолог Иво Планава (роден 1934 година) ги опиша различните методи за систематско обезличување на поединецот, како и на колективот на овој начин:
Според Планава, широкото население во тоталитарните режими паѓа во рамнодушност кон она што се случува. Овие апатични поединци повеќе не се способни да донесуваат свесни одлуки и да се стремат кон цели кои го надминуваат секојдневната хранење.

Оваа апатија може да се појави или - како што е опишано - преку ненадеен ментален слом или преку бавен процес на саможртвување.

Овој постепен, долгорочен метод на исцрпување на умот е уште поефективен и поодржлив, според Планава. Особено ако во околината на личноста има слично манипулирани луѓе.

Исто толку важно во оваа варијанта се комплексот на вината – т.е. самообвинувањето – и играњето со надежта. Повторно и повторно луѓето се тераат да се надеваат на нешто – што потоа не се остварува – за да ги држат во апатија за да не се побунат.

Споредбата со сегашната политика за „Корона“ навистина привлекува внимание во овој поглед! И овде владата систематски работи со ветувања за спас ако масите би го направиле само ова или она.

Додека во случај на индивидуално „превоспитување“ контактите со надворешниот свет се спречени, во случајот на поголеми групи луѓе комуникацијата е контролирана – денес тоа го доживуваме преку медиумите, кои сите се во склад еден со друг.

Постојаната пропаганда води до два спротивни ефекти: едната група развива апатија, односно станува рамнодушна, додека во другата – помала – група се развива реакција на пркос како и желба да се најде вистината зад пропагандата.

Ова се идеални услови за длабока поделба на претходно мирно општество - што е токму она што се случува повторно сега!

 

Принуда и мерки за „корона“

Според Бајдерман, трите главни елементи се: зависност, слабост и страв. Осум различни техники на „слаби методи на тортура“, тесно поврзани заедно, ги претвораат ментално независните луѓе во послушни субјекти што му се потребни на тоталитарниот режим. Да ги погледнеме овие осум принципи детално и да ги споредиме со сегашните мерки за Корона!

 

Присилни методи на перење мозок според Алберт Бидерман

Метод 1: Изолација / принудна монотонија / сензорна депривација

Преку целосна, па дури и групна изолација, затворениците изгубија секаква социјална поддршка и повеќе не можеа да се бранат.

Мораа постојано да се занимаваат сами, премалку се движеа, ја имаа истата досадна рутина секој ден.

Затворањето со короната и правилата за дистанцирање го имаат истиот ефект. Културата, спортот и семејните традиции се откажани, а колку подолго трае изолацијата, толку подраматични се последиците во телата и душите на засегнатите. Особено кај децата, психолошките проблеми значително се зголемија во затворањата.

 

Метод 2: Монополизирање на перцепцијата

Вниманието може да се фиксира само на непосредната неволја. Други стимули кои би го одвлекувале вниманието од него се блокирани. Темнината или силните светла се користеа за затворениците, но подеднакво ефективни беа постојаните предавања и честото повторување на лаги и догми кои требаше да се впиваат во умот.

Зарем ова не нè потсетува на постојаната медиумска поплава од бесконечен број „случаи“ на Корона? И, се разбира, за зголемените напори за цензурирање и задржување од јавноста на сите спротивставени гласови, без разлика колку се високо поставени и почитувани експертите.

 

Метод 3: Индуцирана исцрпеност, изнемоштеност

Се разбира: во одреден момент луѓето се уморуваат. Мачителите се менуваа, затвореникот не можеше.

Глад, индуцирани болести, лишување од сон и долги испрашувања беа само некои од методите што се користат за намерно да предизвикаат прекумерен напор.

Паралели со Короната: по една и пол година пропаганден бараж, многумина веќе се предадоа и дозволија наративот на владата да им влезе во мислите.

Едноставно им е смачено од тоа... и некако може и да се разбере тоа! Тие веќе ја достигнаа апатичната состојба за која зборува Иво Планава.

 

Метод 4: Закани

Мачителите користеле закани за смрт, за бескрајна изолација и затвор, а исто така и закани кон семејствата на жртвите за да создадат страв и очај.

Само вештачки создадената паника да бидеме заразени со корона вирусот не натера да ги прифатиме мерките на политиката. Децата ги убедувале дека ќе ги загрозат бабата и дедото доколку ги посетат, па дури и ги гушкаат.

Кога всушност веќе беше јасно во пролетта 2020 година дека стапката на смртност од Корона е еквивалентна на нормален сезонски грип. Сепак, медиумското покривање продолжи непроменето.

 

Метод 5: Привремено уживање

Сега прекршителите стануваат фини... одвреме-навреме. Неочекуваните добрини и награди создаваат емоционална врска и обезбедуваат затвореникот да се придржува до правилата.

Тие будат надеж за подобрување на неговата ситуација – која, иако обично не е исполнета, го збунува и деморализира.

И ова звучи познато, нели? Затворања, да – затворања, не, ова правило – тоа правило и олеснување во перспектива. Уште само неколку недели и ќе го направиме ова, ќе го сториме тоа... Повторно и повторно се зголемуваат надежите дека наскоро би можеле да се вратиме во нормала. Тоа е дел од психолошката стратегија!

 

Метод 6: Демонстрација на „семоќ“ и „сезнаење“.

Затвореникот е наведен да верува дека секој отпор е залуден, дека е инфериорен и секогаш ќе остане таков.

Паралели со Короната: Полициското насилство употребено врз демонстрантите ја покажува физичката супериорност на моќта на владата. Дури и официјалниот специјален известувач на ОН за тортура, Нилс Мелцер, предупреди, цитираме:

„Ширум светот, полициската бруталност ескалира и ја уништува јавната доверба, социјалниот мир, кохезијата и демократијата. Владите мора да престанат да го третираат сопствениот народ како непријател!“

 

Метод 7: Деградација

Да се ​​биде целосно на милост и немилост на затвореникот ја уништува надежта дека отпорот ќе донесе нешто. Така затвореникот е деградиран на ниво на дете или животно.

Мачителите го постигнуваат тоа преку понижувачки казни, загадена околина, навреди и подбивања или со негирање на приватноста на затвореникот.

Само маските се чисто понижување, а потоа и овие тестови кои многумина ги сметаат за крајно непријатни. Кина дури отиде дотаму што направи брисеви од анусот на јапонските граѓани кои влегуваа во земјата.

Навредувањето или исмејувањето на луѓето кои не се вакцинираат е секојдневие. И каков е ефектот од обидот да се наведат луѓето да се вакцинираат нудејќи им колбас или плескавица: зарем ова не потсетува на кучињата на Павлов, на кои им се лигавеше устата кога го слушаа ѕвоното за хранење?

 

Метод 8: Спроведување на тривијални барања

Затворениците мораа да следат глупи и бескорисни протоколарни правила. Ова ги навикна да ги извршуваат наредбите од нивните контролори, без разлика колку и да се бесмислени.

Од почетокот на таканаречената пандемија се редоследуваат беспредметните мерки. На пример, на аеродром треба да се одржуваат минимални растојанија при пријавување, само за истите патници да седнат блиску еден до друг во авионот неколку минути подоцна.

Сигурно е дека можете да смислите бројни други примери од врвот на вашата глава, драги читатели! Намерата на стратезите позади ова е едноставна: ние не треба да размислуваме, да не преиспитуваме ништо, наместо тоа треба да научиме послушност. Типична карактеристика на диктатурата!

 

Заклучок досега: По сите појави, сите 8 точки од овој „дијаграм на принуда“ се исполнуваат со Короната

Како ја воведувате тоталитарната државна власт?
Прашањето е: Како го натерате народот кој беше навикнат на слобода и демократија повторно да се откаже од своите основни права?

Како ги претворате слободните луѓе во поданици во тоталитарниот систем? За жал, тоа е направено многу пати во историјата, а токму сега овој потфат е повторно во тек – ширум светот. Намерно предизвиканата масовна психоза.

Според религиозниот научник Артур Верслуис, тоталитаризмот е „современ феномен на целосна централизирана државна моќ во комбинација со искоренување на индивидуалните човекови права“.

Општеството е поделено во две групи: Владетелите, кои се издигнати на речиси божји статус, и масите, кои стануваат зависни поданици на оваа таканаречена „елита“.

И двете одат против човечката природа, затоа што и владетелите се погрешни човечки суштества, а претворањето на населението во поданици успева само преку заблуди кои наликуваат на реакции на шизофреничар.

Првиот чекор е секогаш сеење страв, што е особено ефикасно во психолошките бранови на терор. Мерло пишува за ова, цитираме:

„Секој бран на терор [...] го разоткрива својот ефект посилно од претходниот по просторот за дишење, бидејќи луѓето сè уште се вознемирени од претходното искуство. Моралот станува сè понизок и психолошкото влијание на секоја нова пропагандна кампања станува се посилно; допира до веќе омекнатата јавност“.

Во исто време, пропагандата помага да се збунат умовите на масите. Системски се шират дезинформации за изворот на „заканата“ и за природата на „кризата“. Во ерата на интернетот, информациите се конкретно насочени

Во зависност од тоа што корисникот веќе погледнал на интернет претходно, повторно му се презентираат слични информации. Различни целни групи на тој начин можат да развијат сосема поинаква слика за реалноста. Средствата што се користат за да се направи ова, може да се видат овде:

Технологијата како фактор на зависност, изолацијата како катализатор
Бидејќи модерната пропаганда доаѓа во форма на атрактивна технологија – паметни телефони, интернет, телевизија итн. – таа се консумира со задоволство и наголемо.

Многумина се зависни од тоа. И најдобро го развива својот целосен ефект кога луѓето се ограничени во нивните социјални контакти. Не секој си дозволува да биде заслепен од пропагандата, па оттука и „социјалното дистанцирање“ за да се елиминира поправната моќ на оние кои не дозволиле да бидат под влијание на постојаниот оган на лажните информации.

Мерло пишува, цитираме:

„Изолацијата и трпеливото повторување на дразбите се неопходни за да се скротат дивите животни. [...] Тоталитарците го следеа ова правило. Тие знаат дека можат најбрзо да ги условуваат своите политички жртви доколку бидат држени во изолација“.

Кога населението е доволно долго потресено од психолошките бранови на терор, тоа станува безнадежно и ранливо. Човек копнее по уреден свет. Во овој момент, тоталитарците нудат таков свет – но по цена на слободата, по цена на контрола над сопствениот живот. Откако слободните, независни луѓе станаа покорни и послушни поданици!

 

Лагите и конфузијата како корисни алатки

Жртвите на тоталитарниот режим намерно се воспитуваат да лажат. За постојано слушање лажни пораки, кои исто така намерно го менуваат правецот, го збунуваат логичното размислување до таа мера што некои луѓе престануваат да се спротивставуваат на лагите.

Личноста станува пасивна и го интернализира наративот како целина. Слободниот ум го зема своето отсуство и индоктринацијата го зазема своето место.
Јазикот е важна компонента на таквата пропаганда. Зборовите го губат своето првобитно значење, а тоа е исто така фронтален напад на умот.

 

Човекот е суштество на навика

Полека, постепено, но сигурно, граѓанинот така се навикнува на болен систем. Лесно е да се препознаат тоталитарните структури во далечните земји или во историска ретроспектива.

Гледајќи ја Северна Кореја, на пример, сите на Запад веројатно велат: Каков луд култ! За жал, почетоците не се толку лесно да се проверат кога и вие самите сте во густината, како што сме ние во моментов!

Се навикнуваме и на послушност и послушност кон авторитетот! Зарем тоа не потсетува на црните времиња во нашата земја?

 

Влез преку „разумност“, па пловење во лудило

Повеќето идеологии ги регрутираат своите следбеници со разумни - или барем разумни - идеи.

Пример Короната: Идејата за ширење на заразна болест во глобализираниот свет одговара на преовладувачките идеи на населението. Затоа мерките за здравствена заштита првично беа поддржани од повеќето.

По одредена точка на перење мозок, сепак, логиката повеќе не игра улога. Апсурдно, дури и спротивното е случај. Противречностите дополнително ја консолидираат моќта на идеологијата, како што покажува примерот на фундаменталистичките религии.

Голема улога игра и феноменот на таканаречените „потонати трошоци“. „Потонати трошоци“ значи: некој веќе има инвестирано толку многу време и енергија, можеби и пари, во проект што е тешко или невозможно да се препознае овој проект како грешка.

 

Нескршените ветувања имаат систем

Сè уште сме изненадени кога политичарите, откако ќе бидат избрани, се однесуваат како да мислат: „Што ми е гајле за мојот брат од вчера?

Нескршените ветувања имаат систем, во политиката воопшто, а исто така и во Короната. Нема крај на мерките, нема имунитет преку вакцинација, нема крај на носењето маски и слични обврски за вакцинираните лица.

А сепак голем дел од населението се држи до својата доверба во владите, па дури и во медиумите. Ова е пример за гореспоменатиот „Стокхолмски синдром“ и означува глобално лизгање на населението во идеологија.

 

Страв од прекин на мерките за короната

Можеме да видиме колку е успешна пропагандата веќе со тоа што некои повеќе не сакаат да се вратат во свет без мерки за корона. Тие веќе ја интернализираа идеологијата до тој степен што го развија таканаречениот „пештерски синдром“ - страв од нормалност.

Таквите луѓе потоа вршат притисок врз оние кои размислуваат поинаку, кои не паднале на лагите и повторно копнеат по нормален живот. Токму тоа му треба на режимот кој станува тоталитарен: притисок не само „одозгора“ – т.е. од владата и медиумите – туку и „од страна“ – т.е. од сограѓаните.

 

Заклучок

Почитувани читатели, гледајќи ја оваа анализа не може а да не се посомневаме во исклучително добро осмислена и перфидна стратегија зад сите контрадикторни и честопати искрени апсурдни закони и забрани.

Очигледно, против човештвото се води софистицирана психолошка војна. Гледано во оваа светлина, сите овие мерки имаат смисла – од гледна точка на нивните нарачатели!

Оваа анализа е застрашувачка. Но, само со соочување со ова непријатно и прашање може да се преземат соодветни контрамерки.

Една важна е информацијата. Ве молиме ширете ја оваа порака! Така што сè повеќе луѓе ја разбираат програмата за перење мозок што се одвива и можат да стават крај на тоа.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас