Оптогенетика - планираниот пат до целосна контрола на нашиот мозок?

Напорите се во полн замав ширум светот да се инсталираат безжични интерфејси во човечкиот мозок: таканаречени алатки за комуникација, помеѓу мозокот и компјутерот.

Еден од најбрзо новите методи за ова е оптогенетиката. Сега има повеќе од 1.000 лаборатории ширум светот, вклучувајќи ги и оние на владините организации, кои работат на различни оптогенетски методи.

 

Што е оптогенетика?

Оптогенетиката е комбинација на генетски и оптички методи за индуцирање настани во целните клетки, ткива или сложени организми со помош на ЛЕД светлина.

Оптогенетиката веќе се користи во светот за широк спектар на цели, како што се за биомедицински апликации и третман на невролошки болести.

Една од предностите на оптогенетиката е тоа што потенцијално не бара хируршка интервенција, само инјекција за манипулирање со гени. Во овој процес, одредени протеини чувствителни на светлина се спакувани во вирус и преку инјекција се пренесуваат до наменетото место во мозокот, каде што инфицира различни клетки.

Овие протеини чувствителни на светлина потоа може да се користат за специфично возбудување или дури и затворање на поединечни невронски мрежи користејќи ЛЕД светло.

Со други зборови, ЛЕД светлото може да се користи за бришење и презапишување на спомените и за брзо и прецизно контролирање и влијание врз мозочните и мускулните клетки - а со тоа и на чувствата, мислите, движењата и однесувањето на телото.

Според тоа, оптогенетиката бара само ЛЕД светлина што ги зрачи невроните во мозокот.

Зрачењето се одвива, на пример, преку капакот на мозокот или преку нано-ЛЕД-диоди вградени во телото.

Паралелно со оптогенетичкото истражување, секоја година се одржува форум за ЛЕД, каде се среќаваат личности од меѓународната индустрија за осветлување.

Темите на овој форум се, на пример, употребата на микро-ЛЕД диоди, кои се важни за подобрување на излезната светлина за оптогенетиката.

Или Интернет на нештата и целта да се изгради сензор во секоја ЛЕД светилка за да се обезбеди дигитален пренос на податоци преку ЛЕД светло.

Интересно, говорниците на форумот за ЛЕД вклучуваат луѓе многу блиски и до Светскиот економски форум (СЕФ) и до Римскиот клуб.

Во 2019 година, на пример, Андреас Хубер, актуелниот извршен директор на Клубот на Рим Германија, одржа говор.

Римскиот клуб се смета за најголемиот тинк-тенк на елитата за нов светски поредок, кој решението на глобалните проблеми го гледа во драстично намалување на населението.

Токму овој клуб го поддржа основањето на СЕФ на Клаус Шваб. СЕФ, пак, турка нов светски поредок со планираното „Големо ресетирање“.

Според ова, СЕФ ја гледа оптогенетиката како една од најважните технологии. На нивната почетна страница го наоѓаме овој цитат:

„Нашиот мозок е составен од милијарди клетки наречени неврони, а овие неврони комуницираат едни со други преку нервните кола. Оптогенетиката ни овозможува, за прв пат досега, да манипулираме со пораките што овие неврони ги испраќаат едни на други. Техниката потенцијално може да се користи за манипулирање со сеќавањата, емоциите и мислите...“

Со високи политичари од Европската комисија, како што е Урсула фон дер Лајен, во пријателски односи со СЕФ, не е изненадување што Европската комисија исто така беснее по оптогенетиката:

„Иако можеби не го сфаќаме тоа, невроните се централни за нашата способност да ја разбереме и да комуницираме со нашата околина. Благодарение на оптогенетиката, овие клетки сега можат да се контролираат со светлина со висока прецизност“.

Исто така, Комисијата на ЕУ ја воведе контроверзната забрана за блескави светилки во 2009 година, со што на прво место е возможна беспрекорната употреба на ЛЕД.

Крајно е алармантно што кругови како Римскиот клуб или СЕФ беснеат за технологии како оптогенетиката.

Тоа се групи на луѓе кои сметаат дека намалувањето на населението или „Големото ресетирање“ е решение за светските проблеми.

„Големото ресетирање“ со цел, според СЕФ, до 2030 година да не поседуваме ништо, а сепак да бидеме среќни.

Веројатно среќни преку применетата манипулативна оптогенетика?

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас