Се поплочува патот кон дигиталната валута.

Обединетите нации (UN) неодамна најавија воведување на биометриски дигитален паричник за лична карта за своите вработени, објави Waking Times на 19 ноември.

Овој биометриски дигитален паричник може да се користи за „податоци поврзани со персонал, медицински статус, патувања, платен лист и пензии“. Во посебен извештај од BiometricUpdate.com се наведува дека дигиталниот ID има за цел да ја намали фрагментацијата на податоците додека ги рационализира процесите.

Биометрискиот паричник за лична карта е развиен од Центарот за дигитални решенија на UN  - пилот проект на Светската програма за храна и Високиот комесаријат за бегалци на UN со оперативна поддршка од Меѓународниот компјутерски центар на UN. DSC на Обединетите нации се стреми да развие дигитални решенија за поддршка на агенциите на UN во заеднички оперативни и трансакциски задачи.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас