Ковид-19: Студијата докажува: Заразените заштитени од сите варијанти

Адаптираниот продажен аргумент на вакцинацијата против Ковид се претпоставува дека е нејзина заштита од тежок тек на болеста, кој - според фармакољубивите политичари - наводно го надминува оној на инфекција.

Сепак, една голема студија пред печаток сега со нетрпение фрла клуч во делата на овој наратив: покажува дека инфекцијата со корона обезбедува долгорочна заштита од тежок тек, без оглед на варијантата (!). Заштитата не исчезнува!

Студијата од Катар се базираше на три ретроспективни, адаптирани кохортни студии и ја спореди инциденцата на инфекција со САРС-КоВ-2 и сериозноста на болеста кај невакцинирани лица со документирана примарна инфекција со САРС-КоВ-2 со инциденцата кај неинфективни и невакцинирани лица.

Резултат: претходна инфекција не обезбедува 100 процентна заштита од повторно заразување - но штити од сериозно заболување.

Авторите резимираат:

Ефикасноста на примарната инфекција пред омикрон наспроти реинфекцијата пред омикрона беше 85,5% (95% CI: 84,8-86,2%). Ефикасноста достигна врв на 90,5% (95% CI: 88,4-92,3%) на 7 месеци по примарната инфекција, но се намали на ~ 70% до 16 месеци. Екстраполацијата на овој тренд на намалување со помош на Гомперцовата крива откри ефективност од 50% на 22 месеци и <10% на 32 месеци. Ефикасноста на пре-омикронската примарна инфекција наспроти омикронската реинфекција беше 38,1% (95% CI: 36,3-39,8%) и се намалуваше со текот на времето од примарната инфекција. Гомперцовата крива укажа на ефикасност од <10% до 15-тиот месец.
извор

Затоа, заштитата од реинфекција се намалува со текот на годините - при што соодветните варијанти исто така играат улога. Според студијата, оние кои биле заразени со „постара“ варијанта имале помала заштита од заразување со поновата варијанта омикрон. Бидејќи вакцинацијата не нуди заштита од инфекција (или во најдобар случај онаа која исчезнува во рок од неколку недели), заштитата од инфекција преку природниот имунитет е очигледно супериорна.

Сепак, многу порелевантен е ризикот да се заболите сериозно со Ковид-19. И еве, според анализите, претходната инфекција е непобедлива:

Ефикасноста на примарната инфекција против тешка, критична или фатална реинфекција на COVID-19 беше 97,3% (95% CI: 94,9-98,6%), без оглед на варијантата на примарната инфекција или реинфекција, и без докази за олабавување. Слични резултати беа пронајдени во анализите на подгрупите за оние ≥ 50 години.
извор

Затоа, секој што некогаш бил заразен со Корона има минимален ризик да се разболи сериозно во случај на реинфекција (ако се случи). Оваа заштита е независна од варијанти и не се намалува со текот на времето.

Авторите се обидуваат да ги пофалат вакцините и во овој аспект. Но, дури и ако се претпостави 97% заштита од тежок курс за оние кои биле вакцинирани (за жал, реалноста во клиниките не ја поддржува оваа претпоставка): Врз основа на овие податоци, сè уште нема оправдување зошто оздравените лица исто така треба да да бидат вакцинирани и изложени ризикот од несакани ефекти од вакцинацијата.

Во нивната дискусија, авторите посочуваат дека Катар има релативно млада популација во целина и дека генерализираноста кон постарите популации може да биде ограничена. Сепак, беа направени дополнителни анализи за оние луѓе постари од 50 години - и резултатот остана ист.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас