Корумпираната Украина: Испорачаното тешко оружје се препродава

Треба да се восхитува на бизнис-остроумноста на Украинците

Тешкото оружје во борба значи само дека недоволно обучениот екипаж бил поканет кај Русите за гаѓање - тоа би било смртна казна. Така, Украинците го прават она што го правеа со децении: корупција, тргување на црниот пазар. Таму се достапни самоодни артилериски парчиња од 40.000 евра.

Во повеќето случаи, не се знае кои се купувачите. Само во случајот со испораките на оружје од Франција се појавија детали. Купувачот беше руска компанија за вооружување, која потоа инсистираше да ги „залаже“ Западот и Франција со објави на социјалните мрежи.

Напредните француски  ЦЕСАР топови отидоа во компанијата „Уралвагонзавод“ за минијатурни 118.000 евра. Сега Русија ја има најмодерната француска артилериска технологија. Главните западни медиумите пишуваат дека „биле заробени“ и „биле украдени“, но алтернативните медиумски кругови раскажуваат сосема поинаква приказна со недели.

Но, барем Франција вети дополнителни испораки. Криминалците во Украина се радуваат - тоа е единствената позната продавница во светот каде што украдената стока се доставува доброволно и не мора да се украде пред препродажба.

Патем, системот ЦЕсАР од производителот чини 7,5 милиони американски долари.

Забавниот, шарен пазар на оружје во Украина продолжува весело. Западните држави меѓусебно се наддаваат во тоа кој може да испорача најмногу во најбрзо време. Дури и ако често се испорачуваат застарени и деактивирани системи за оружје, препродажбата очигледно е исплатлива за Украинците, кои повеќе би сакале да се збогатат отколку да умрат во војната.

Сликата подолу ги прикажува моменталните цени на црниот пазар на Даркнет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Еден артилериски тенк М109 чини по 14,4 милиони долари. Во Украина можете да го добиете за само 40.000 долари.

Хаубицата М777 се продава за околу 3 милиони долари, вклучувајќи делови, одржување и обука. Во Украина, едно парче чини 63.000 долари.

Кој би помислил дека една целосно корумпирана земја и денес ќе биде целосно корумпирана? Всушност, Украина не само што победува на натпреварот за песна, туку и на меѓународниот индекс на корупција.

Украина има корупција на секое ниво. Така, Украина очигледно ги исполнува сите критериуми кои се важни за кандидат за пристап во ЕУ.

Дури и ЕУ сè уште може да учи од корупцијата во Украина.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас