Се приклучуваат повеќе земји: Земјоделското востание во Европа само што започна!

Во Холандија, фармерите протестираат против деструктивните планови на владата за климата и сега добиваат поддршка од Германија.

Отпорот расте и во други земји. Доаѓа ли големото прекугранично земјоделско востание против деструктивните планови на СЕФ?

Она што започна во Холандија се прошири во Германија, Полска и сега во Италија, бидејќи фармерите колективно протестираат против деструктивните климатски политики на нивните влади кои ги загрозуваат егзистенцијата и снабдувањето со храна во светот.

Претходно оваа недела, германските земјоделци им се придружија на холандските фармери во блокирањето на кружниот тек во Херенберг на германско-холандската граница, во знак на протест против холандската политика за ограничување на емисиите на азот, што ќе резултира со огромни загуби на работни места и пустошење на безбедноста на храната низ целата земја.

Тие ги блокираа граничните премини меѓу Холандија и Германија, како и аеродромот. Притоа, тие заземаат став против катастрофалната климатска политика на СЕФ, која Клаус Шваб со неговите Миниони постепено ја спроведуваат во националните парламенти.

Земјоделците дури можеа да фатат борбен авион во базата на холандските воздухопловни сили. Недостигот на отпор од холандската армија говори многу.

Соработката меѓу двете групи започна минатата недела кога германските фармери ги поддржаа Холанѓаните во бавното затворање на германско-холандската граница кај Де Луте. Солидарност меѓу земјоделците што испраќа силен сигнал.

Полските фармери, исто така, се приклучија на борбата дома и демонстрираат во Варшава против политиките на нивната влада. "Тоа е доволно. Нема да бидеме ограбени“, се слуша како еден демонстрант вика на мегафон.

Протестите во Холандија го привлекоа вниманието и на директорката на полскиот земјоделски институт, Моника Прежеворска, која вели дека владата треба да биде свесна за тоа што се случува, додавајќи дека холандската влада ги третира земјоделците како „терористи“. „Пукањето на тракторите на земјоделците што протестираат во Холандија претставува ново ниво на западна демократија“, рече таа.

Пукањето за кое зборува Прежеворска се случило доцна во вторникот вечерта кога холандски полицаец пукал во  невооружен тинејџер кој го напуштил протестот и не претставувал никаква опасност за полицаецот - полицаецот оттогаш се криел.

Полицијата тврди дека тинејџерот се обидел да ги забие полицајците со својот трактор, но видеото од местото на злосторството раскажува сосема поинаква приказна.

Италијанските земјоделци, пак, се приклучија на кавгата, преку глава од налудничавите климатски политики на нивната земја. „Ние не сме робови, ние сме земјоделци“, вика фармер на бавно возење. Потоа им вели на другите земјоделци „да одат во Рим“.

Сега само прашање е кога протестот ќе се прошири и во другите земји. Во Канада, каде што владата на минионот на СЕФ Џастин Трудо исто така сака да спроведе планови слични на оние на Холанѓаните, веќе се повикуваат на слични протести.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас