Криза со храна: ОН тивко ја избриша статијата за „придобивките од гладот ​​во светот“!

Се појавуваат сè повеќе докази кои покажуваат дека глобалниот недостиг на храна и нарушувањето на синџирот на снабдување се организирани од Обединетите нации, Светскиот економски форум и Светската здравствена организација за да воспостават нов светски поредок и глобална влада.

 

Гладните луѓе се „најпродуктивни“

Во мислењето објавено од Обединетите нации во 2009 година, кое оттогаш беше отстрането од нивната веб-страница, гладот ​​беше промовиран како „основа на просперитетот“ и средство за зајакнување на глобалната економија.

Гладот ​​мора да се одржи за да се искористи човечкиот труд, вели Џорџ Кент, професор по политички науки на Универзитетот на Хаваи, кој е автор на документот на ОН во ноември 2021 година.

„Понекогаш зборуваме за гладот ​​во светот како да е зло што сите сакаме да го видиме елиминирано, и го споредуваме со чума или СИДА. Сепак, ова наивно гледиште нè спречува да се осврнеме на причините и продолжувањето на гладот. Гладот ​​има многу позитивна вредност за многу луѓе“, забележува Кент. „Навистина, тоа е од фундаментално значење за функционирањето на глобалната економија. Гладните луѓе се најпродуктивните луѓе, особено онаму каде што е потребна физичка работа“.

Без „заканата од глад“, клучните ниско платени работни места ќе станат празни, ќе дојде до недостиг на работна сила, а светската економија ќе престане да постои, рече Кент.

„Во развиените земји понекогаш гледаме сиромашни луѓе на страната на патот како држат знаци на кои пишува „Ќе работи за храна“. Всушност, повеќето луѓе работат за храна. Тие работат толку напорно, главно затоа што на луѓето им е потребна храна за да преживеат, или преку егзистенција произведувајќи храна за себе или продавајќи ги своите услуги на други за пари. Колкумина од нас би ги продале нашите услуги ако не гладуваме?

И уште поважно, колкумина од нас би ги продавале нашите услуги толку евтино ако не гладуваме? Кога се продаваме евтино, ги збогатуваме другите, имено оние што ги поседуваат фабриките, машините и земјиштето, а на крајот и луѓето кои работат за нив. За оние кои зависат од достапноста на евтина работна сила, гладот ​​е основа на богатството“.

 

Комунистичка псевдокритика на капитализмот

Според ОН, претпоставките кои ги поврзуваат сиромаштијата и слабо платените работни места со гладот ​​се „глупости“ бидејќи луѓето кои немаат храна имаат посилен поттик за работа.

„Кој би изградил огромни фабрики за производство на биогориво во Бразил ако не знаел дека има илјадници гладни луѓе доволно очајни да ги преземат ужасните работни места што би ги понудиле?“, тврди Кент. „Кој би изградил некоја фабрика ако не знаел дека ќе има многу луѓе на располагање да ги преземат работните места со ниски плати? Голем дел од литературата за гладот ​​зборува за важноста да се осигураме дека луѓето се добро нахранети за да можат да бидат попродуктивни. Ова е глупост. Никој не работи понапорно од гладните луѓе. Да, добро нахранетите луѓе имаат поголем капацитет за продуктивна физичка активност, но добро нахранетите луѓе се многу помалку подготвени да ја работат таа работа“.

„Робовите на гладот“ се „средства“ за „луѓето на горниот крај на скалата“, заклучува Кент, кој веројатно сака да се поврзе со марксистичката критика на капитализмот, величајќи го гладот ​​како средство за експлоатација и зголемена продуктивност:

„Невладината организација „Ослободи ги робовите“ ги дефинира робовите како луѓе на кои не им е дозволено да ја напуштат својата работа. Таа проценува дека има околу 27 милиони робови ширум светот, вклучувајќи ги и оние буквално заклучени во работните простории и држени како обврзани работници во Јужна Азија. Меѓутоа, ова не ги вклучува луѓето кои би можеле да се наречат робови на гладта, т.е. оние кои се слободни да ги напуштат своите работни места, но немаат ништо подобро да прават. Можеби повеќето луѓе кои работат се робови на гладот?

„За оние од нас на врвот на социјалната скала, ставањето крај на глобалниот глад би било катастрофално. Да нема глад во светот, кој би ги орал нивите? Кој би го собрал нашиот зеленчук? Кој би работел во погоните за рендерирање? Кој би ни ги чистел тоалетите? Ќе моравме сами да си произведуваме храна и да си ги чистиме тоалетите. Не е ни чудо што луѓето од горните катови не брзаат да го решат проблемот со гладот. За многумина од нас гладот ​​не е проблем, тоа е предност“.

 

ОН ја брише статијата, тврдејќи дека е сатира

Деценискиот напис беше отстранет од веб-страницата на Обединетите нации во средата, откако стана вирален на интернет.

Кроник на Обединетите нации потоа објави соопштение во кое статијата ја нарече „сатира“. Ако беше сатира зошто ја избриша?

  1. Ако беше сатира зошто од почеток не беше назначена како таква?
  2. Обединетите нации зошто објавуваат сатира која воопшто не е смешна?
  3. Обединетитие нации не се забавен портал и не им личи да се служат со сатира поготово кога се работи за глад и ропство.
  4. Но сите знаеме дека не беше сатира, статијата беше одстранета кога стана вирална и се судри со бран на негативни критики.

 

Фондацијата Рокфелер сака радикално да ги „обнови“ системите за храна

Извештајот за 2020 година објавен од Фондацијата Рокфелер, во кој е наведен глобалистички план за трансформирање на системот за храна, исто така неодамна кружеше на Интернет.

Документот на Фондацијата Рокфелер со наслов „Ресетирање на табелата: Состанок во моментот за трансформација на САД. Систем за храна“ тврди дека американскиот систем за храна треба да се искористи и да се редизајнира за да се промовира „социјална правда“ и „заштита на животната средина“.

Извештајот исто така повикува на „бројни промени во политиката, практиката и нормите“ за да се трансформира снабдувањето со храна во САД, вклучувајќи собирање податоци и онлајн мониторинг за следење на навиките во исхраната на луѓето.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас