Претседател на Комисијата Лансет: САРС-КоВ-2 можеби потекнува од биолабораторија во САД

Џефри Сакс, претседател на комисијата за Ковид-19 на Лансет, тврди дека вирусот не е од природно потекло. Не произлезе од природен извор, туку случајно „од американската лабораториска биотехнологија“, тврди светски познатиот економист и автор Џефри Сакс на конференцијата организирана од тинк-тенк Центарот Порта во Шпанија во средината на јуни.

При претставувањето на оваа „провокативна изјава“, Сакс посочи дека е вклучен во неа додека претседава со комитетот „Ковид-19“ на престижното медицинско списание „Лансет“.

„Значи, мислам дека тоа е биотехнолошка грешка, а не случајност што се случи природно“, рече тој.

Научникот истакна дека иако не знаеме со сигурност дали е тоа така, има „доволно докази“ кои „треба да се истражат“. Сакс се жалеше дека оваа верзија, сепак, „не се проучува, никаде во Соединетите Држави“.

Во мај, Сакс и Нил Харисон, професор по молекуларна фармакологија и терапевтика на Универзитетот Колумбија, објавија статија во Зборникот на Националната академија на науките во која предложија дека Ковид-19 потекнува од лабораторија. Во написот, двајцата научници повикуваат на поголема транспарентност од американските федерални агенции и универзитети, бидејќи голем дел од релевантните докази не се откриени.

Според Сакс и Харисон, базите на податоци за вируси, биолошки примероци, секвенци на вируси, сообраќајот на е-пошта и лабораториски белешки би можеле да помогнат да се разјасни потеклото на пандемијата. Сепак, ниту еден од овие материјали не бил подложен на „независна, транспарентна и научна проверка“, тврдат тие.

Како доказ дека САРС-КоВ-2 потекнува од лабораторија, авторите го наведоа фактот дека секвенцата од осум аминокиселини на критичен дел од протеинот на вирусот наликува на амино киселинска секвенца пронајдена во клетките што ја изразуваат поставата на човечките дишни патишта.

Всушност, Сакс не е првиот што истакна дека вирусот не настанал природно.

Иако нема убедливи докази за дефинитивно да се утврди потеклото на САРС-КоВ-2, Светската здравствена организација (СЗО) во февруари 2021 година заклучи дека вирусот најверојатно е пренесен на луѓето од животно, можеби лилјак. Меѓутоа, во меѓувреме, шефот на СЗО, Тедрос Гебрејесус, се вели дека приватно признал дека тоа е створено.

Исто така, не е јасно кога вирусот првпат се појавил во дивината. За ова има индиции уште во март 2019 година, што значително се зголеми од септември 2019 година.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас