Имунитет - Колку помалку вакцинирани, толку помалку инфекции и болести

Тоа го гледаме во разни држави - колку помалку вакцинирани, толку помалку инфекции и болести.

Земјите како Португалија, кои имаат најголема стапка на вакцинација во светот, имаат најголем бран на инфекции.

Па кои се проблемите што доведуваат до зголемена подложност на инфекции и болести кај вакцинираните и засилените. Една од причините за ова може да биде таканареченото имунолошко втиснување.

Штом имунолошкиот систем ќе се запознае со вирусот, тој има тенденција да ги произведува истите антитела како и првиот пат кога дошол во контакт со варијанти на вирусот.

Ова не е толку голем проблем со природните инфекции бидејќи сите вируси имаат сет на карактеристики кои се препознаваат од имунолошкиот систем. Сепак, мутациите не се случуваат кај сите овие карактеристики.

Поинаква е ситуацијата со препаратите за генетско инженерство кои во моментов се користат како вакцини (кои според дефиниција не се вакцини туку, генска терапија). Постои само една карактеристика на вирусот што ја произведува самото тело и му се презентира на имунолошкиот систем. Ако ова се промени, тогаш не може да се развие одбрана.

Во една неодамнешна студија во Science (Наука) насловена како „Зајакнувањето на имунитетот со Б.1.1.529 (Омикрон) зависи од претходната изложеност на САРС-КоВ-2“ испитува како претходните инфекции и вакцини и нивната секвенца влијаат на имунитетот.

Студијата е доста комплицирана, но др. Роберт Мелоун ги сецирал и дал разбирливи објаснувања. Ги сумиравме најважните резултати.

 

Имунитет на Б клетките по три дози на вакцина

Едноставно кажано, ако некој прво бил заразен со Вухан Ху-1, потоа вакциниран, а потоа инфициран со Омикрон, нивоата на антитела против важниот дел од шилестиот протеин (доменот за врзување на рецепторите) биле пониски отколку кај оние кои биле неинфицирани.

Мемориските Б-клетки се основа за идната способност за развој на антитела. Фреквенцијата на Б-клетките е индиректен показател за долгорочна заштита.

Бројот на Б-клетките способни да произведуваат антитела кои се реактивни против подединицата на шилата S1 беше зголемен со трета инјекција во споредба со две инјекции, без разлика дали пациентот бил претходно инфициран или не, но во случајот со Омикрон, овие нивоа паднаа по две или три дози од вакцината.

Овие ефекти беа независни од историјата на вирусна инфекција. Ова е уште еден доказ дека Омикрон ја избегнува одбраната посредувана од Б-клетките (антитела).

 

Имунитет на Т-клетките по три дози на вакцина

Половина од учесниците не можеа да формираат Т-клетки против Омикрон. Т-клетките играат главна улога во заштитата, а генерирањето на одговорите на Б и Т-клетките е самата причина за користење на гРНК вакцината.

Голем дел од оние кои се целосно вакцинирани (без оглед на претходната историја на инфекција) не произведуваат добри одговори на Т-клетките. Значи, постојат докази дека Омикрон реагира слабо и на Б и на Т-клетките, или кажано поинаку, Омикрон еволуирал за да го избегне адаптивниот имунитет на Б и Т-клетките (релативно кажано, во споредба со другите варијанти).

 

Б.1.1.529 (Омикрон) Шилестите мутациии вклучуваат зголемување и губење на Т-клеточните епитопи

Омикронската инфекција го зајакна имунитетот против претходните соеви, но не толку против себе, кај тројно вакцинирани субјекти третата вакцинација брзо се изгуби.

Ако прво биле инфицирани со оригиналниот вид од Вухан, тие не произвеле засилен одговор на неутрализирачки антитела по инфекцијата со Омикрон (во споредба со тројните вакцини кои претходно не биле заразени со оригиналниот вид од Вухан).

Така, се чини дека претходна инфекција со сојот Вухан го блокира производството на неутрализирачки реакции на антитела за време/по инфекцијата со Омикрон. И тоа е прилично доказ за ефектот на имунолошкиот втиснување.

Значи, имаме имунолошки отпечаток со одговорите на Б-клетките/антитела, но што е со одговорите на Т-клетките?

 

Т-клеточен имунитет по инфекција со Б.1.1.529 (Омикрон)

Следно го испитавме Т-клеточниот имунитет по пробивната инфекција за време на бранот Б.1.1.529 (Омикрон). Четиринаесет недели по третата доза (9/10, 90%) од тројно вакцинирани, претходно наивни субјекти на инфекција, не покажаа вкрстено реактивен имунитет на Т-клетките против С1 протеинот на B.1.1.529 (Омикрон).

Така, по вакцинацијата брзо се губи имунитетот на Т-клетките против С1, главниот антиген во вакцините. Целосно вакцинирани, но значително намален одговор на Т-клетките против протеинот Омикрон С1 по инфекцијата со Омикрон, но сепак ги подобри одговорите на претходните соеви. Ова е во основа Рецептонска Омикронска инфекција или Брза Омикронска Реинфекција.

Субјектите инфицирани со оригиналниот вид Вухан, потоа вакцинирани и потоа повторно инфицирани со Омикрон не произведуваат добри неутрализирачки антитела или одговор на Т-клетките на Омикрон.

Ова е многу лоша вест. Дополнителни докази за иницијално имуно втиснување, кое е засилено со повторена вакцинација со оригиналната гРНК  вакцина против шилестиот протеин добиена од вирусот Вухан, што резултира со неможност да се одговори на Омикрон. Навистина звучи како овие типови на пациенти да станат почва за следниот бран на варијанти на Омикрон.

Со други зборови, Омикрон еволуираше за целосно да ги избегне антителата произведени од природна инфекција со оригиналниот вид Вухан или Алфа.

Значи: една доза од гРНК вакцината по природна инфекција е добра. Две дози не се добри.

Три дози од гРНК вакцината кај луѓе кои никогаш не биле инфицирани со вирусот покажуваат производство на антитела против шилестот Омикрон протеин, но не и ако имало претходна инфекција со оригиналниот вид од Вухан.

Кога субјектите прво беа заразени со сојот од Вухан, потоа вакцинирани, а потоа повторно инфицирани со Омикрон, имунолошкиот отпечаток поврзан со првичната инфекција и последователната вакцинација прилично ја уништи нивната способност ефикасно да реагираат на Омикрон.

Она што е нејасно е дали целосно вакцинираните лица кои завршуваат во болниците и/или умираат од Омикрон прво биле заразени со друг вид пред да бидат целосно вакцинирани.

 

Што заклучуваат авторите од сето ова?

Земени заедно, овие студии покажаа дека високата глобална преваленца на Б.1.1.529 (Омикрон) инфекции и реинфекции веројатно ќе резултира со значајна субверзија на имуното препознавање и на ниво на Б и Т-клетките, како и на ниво врзувањето на антителата, со значителна диференцијална модулација, со имуноимпринтирање. Некои релјефни комбинации, како на пр Б. инфекцијата за време на Вухан брановите  Ху-1 и Омикрон доведува до особено нарушени реакции.

Овие податоци може да помогнат да се објасни негативната ефикасност забележана со „целосната“ вакцинација со гРНК кај оние инфицирани со Омикрон.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас