Започна глобалниот економски колапс

Од основањето на Федералните резерви на САД пред повеќе од еден век, секој голем колапс на финансиските пазари е намерно предизвикан од оваа централна банка.

Тоа беше најмоќната централна банка во светот.

Ситуацијата не е поинаква денес бидејќи Федералните резерви се вратија на јадица со каматните стапки да го пробијат најголемиот шпекулативен финансиски балон во историјата на човештвото.

Балон кој самата го создала.

Глобалните несреќи секогаш започнуваат на периферијата.

Во септември 2008 година финансискиот систем доживеа срцев удар и сега се справуваме со последиците.

Со „евтините пари“ од ниските, па дури и негативните каматни стапки од ФЕД, ЕЦБ и Банката на Јапонија се купуваа безвредни обврзници на 14 години.

Големите медиуми ја покриваа оваа измама со нивните секојдневни срања за идиоти додека светската економија систематски се уништуваше.

Без драматичен пресврт во политиката, она што претстои во наредните месеци е најлошата економска депресија во историјата на човештвото до денес.

За тоа можеме да им се заблагодариме на глобализацијата и на Давос.

Политичките притисоци зад глобализацијата и создавањето на Светската трговска организација произлегоа од трговските правила на ГАТТ засновани на финансискиот систем Бретон Вудс.

Договорот од Маракеш од 1994 година обезбеди дека напредното индустриско производство на Запад, особено во САД, може да побегне во странство.

Одеднаш стана мода да се нарача производството на земји со екстремно ниски плати.

И ниту една земја во светот не понуди повеќе предности од Кина во доцните 1990-ти.

Кина се приклучи на СЗО во 2001 година.

Од тој момент, протокот на капитал од Запад во кинеското производство не беше ништо помалку од запрепастувачки.

Истото важи и за акумулацијата на кинескиот долг во долари.

Тоа требаше да се разнесе во одреден момент и затоа глобалната светска финансиска структура, заснована на рекорден долг, сега почнува да се распаѓа.

Кога Вашингтон намерно дозволи Lehman Bros да пропадне во септември 2008 година, кинеското раководство реагираше со голема паника, позајмувајќи невидени суми на локалните власти за изградба на инфраструктурни проекти.

Некои од нив беа дури и делумно корисни, како што е мрежата на брзи возови.

Но, други работи беа сосема излишни, како што е изградбата на ненаселени „градови на духови“.

За остатокот од светот, невидената побарувачка на Кина за структурен челик, јаглен, нафта, бакар и слично беше благодет затоа што ги затапи стравувањата од глобалната депресија по 2008 година.

Но, активностите на американските Федерални резерви и ЕЦБ по 2008 година и нивните влади не направија ништо за да се стави крај на системската финансиска злоупотреба на најголемите приватни банки во светот на Волстрит и во Европа и Хонг Конг.

Одлуката на Никсон во август 1971 година да го одвои американскиот долар, светската резервна валута, од златниот стандард ги отвори вратите за глобалните текови на пари.

Откако Клинтон го укина Договорот Глас-Стигал по наредба на Вол Стрит во ноември 1999 година, беа донесени сè попопустливи закони, охрабрувајќи неконтролирани финансиски шпекулации во САД и во странство.

Ова овозможи создавање на мега-банки толку големи што владите тврдеа дека се „премногу големи за да пропаднат“.

Се разбира, тоа беше само глупава шега, но населението веруваше во тоа и ги спаси со стотици милијарди даночни долари.

Дали Титаник бил преголем за да потоне?

Од кризата во 2008 година, Банката на федерални резерви и другите големи глобални централни банки позајмуваа во невиден обем, таканаречени „пари од ништо“, за да ги спасат големите финансиски институции.

Дали тоа е добро за реалната економија, никого не го интересира.

Во случајот со ФЕД, Банката на Јапонија, ЕЦБ и Банката на Англија, заедно 25 трилиони долари беа кренати во воздух во задниот дел на банкарскиот систем во текот на изминатите 14 години.

Овој процес беше наречен „квантитативно олеснување“ како наводното олеснување на заклучувањето.

Овие пари беа искористени за купување сомнителни средства како што се хартии од вредност поддржани со хипотека.

Ова беше направено пред првата финансиска криза и бидејќи не беше забавно за погодените сопственици на имот, сега е направено во многу поголеми размери.

И тој балон со недвижнини пукна глобално овој месец.

Можете исто така да видите погоден имот низ вашиот прозорец бидејќи целиот Запад е полн со него.

Можеби дури и живеете во таков имот!

Во секој случај, можете да ја откажете претплатата на кабловската телевизија бидејќи можете бесплатно да го гледате следниот хорор филм надвор од вашиот прозорец или да живеете директно во 3D хорор филм.

И сето тоа е грубо потценување.

Што значи сето ова?

Имаме работа со најголемиот шпекулативен балон во историјата на човештвото.

Првиот голем шпекулативен меур беше меурот во Холандија пред околу 400 години.

Во тоа време, Холандија беше една од двете најбогати земји во Но тоа веќе не е случај по овој шпекулативен балон.

И на крајот според директорот на СЕФ, Клаус Шваб: Нема да поседувате ништо и ќе бидете среќни.

Ова е неговиот прозорец во новото нормално.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас