Ковид пасошот е продолжен до 2023-та година

Во четвртокот, Европскиот парламент го продолжи Ковид-сертификатот за уште една година.

Валидноста на дигиталниот документ што ви овозможува да патувате од една во друга земја во рамките на ЕУ завршува на 30 јуни 2022 година.

 

Романскиот европратеник Крис Терхеш, кој гласаше против продолжувањето, ја пренесуваше дебатата што се одржува во ЕУ и гласањето во живо на својата фејсбук страница.

Политичарот рече:

„Продолжувањето на Ковид сертификатот создава систем на масовен надзор“.

Ден претходно, во средата, Европскиот парламент одлучи да воведе квоти за јаглерод за производите кои се увезуваат од трети земји и да ги оданочи оние кои не ги „исполнуваат“ правилата пропишани во Брисел.

Ефектите ќе бидат поразителни: во контекст на општата криза, тоа ќе доведе до уште повисоки цени за сите производи.

Дополнително, двете одлуки го отвораат патот за рано воведување на дигитално снимање на јаглеродниот отпечаток на секој граѓанин на ЕУ и казнување на оние кои ја надминуваат „квотата“.

На пример, количината на гориво во автомобилот може да се ограничи на одреден број литри. Дополнително, може да се наметне доплата за бензинот. Или тие се блокирани додека фидерот повторно не е во квотата.

Следењето на „јаглеродниот отпечаток“ ќе се врши преку електронска евиденција на сите купени производи, потрошени услуги, направени патувања, употреба на енергија во домаќинството и какви било други активности кои вклучуваат преклопување со владините агенции.

Овој надзор, направен според моделот на социјалниот кредит на Кина, може да се постигне само преку укинување на готовината и ширење на електронските плаќања.

Прекршувањата потоа се „одземаат“ директно од сметката, а доколку се надмине личниот додаток за јаглерод, сметката се суспендира.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас