Високи цени - како се случи и зошто станува многу полошо

Огромна лавина трошоци се тркала кон луѓето во големи делови во светот. Политичарите и централните банкари брзо доаѓаат со објаснувања - од тесните патеки во синџирите на снабдување до рускиот претседател Владимир Путин. Не ги наведувате вистинските причини за рапидно растечките цени.

„Инфлацијата е секогаш и секаде чисто монетарен феномен“ - Милтон Фридман.

Цените во светските економии продолжуваат вртоглаво да растат - без разлика дали во секторот на недвижностите, на берзите, во криптовалутите, храната, стоките за широката потрошувачка или енергијата.

Постојано доживуваме масивни зголемувања на цените кои далеку го надминуваат растот на платите. Ситуацијата ескалира во последниве месеци и слушнавме оправдувања од политичкиот естаблишмент кои се движат од тесните патеки во синџирите на снабдување до тврдења дека рускиот претседател Владимир Путин лично манипулира со испораките на природен гас. Се разбира, западниот естаблишмент не помислил да ја префрли вината таму каде што му е местото - на себе.

Иако многумина во финансиската индустрија, како и во бизнисот и политиката, се обидуваат да го сокријат овој факт, во нејзината основа, инфлацијата е проширување на понудата на пари. Обично и едноставно.

Зголемувањето на цените е само соодветен симптом на растечката понуда на пари. Колку повеќе пари има за бркање по стоката, толку повеќе растат цените. Каде е најсилното зголемување на цената зависи од тоа како новосоздадената парична маса се распределува во општеството.

Откако не ја исполнија својата обврска да се откупат американски долари за злато во раните 1970-ти, Соединетите Држави беа во можност да го вовлечат светот во системот на фиат валутите. Овој систем користи фиат валути поддржани од ништо друго освен владини декрети.

Соединетите Американски Држави, како издавач на светската резервна валута - американскиот долар - се во срцето на овој систем. Овој специјален статус им овозможува на САД да го препечатат американскиот долар бидејќи статусот на нивната резервна валута создава странска побарувачка за него, дозволувајќи им на САД да ја извезат својата инфлација во остатокот од светот.

Ова им дава можност на САД да имаат огромни дефицити. Овој механизам и овозможува на ЕЦБ да има огромни дефицити се додека ја координира својата монетарна политика со американската ФЕД. Се разбира, секоја земја што ќе го отфрли американскиот долар обично завршува на ќошот на американската влада.

Сепак, постои улов. Секоја криза се среќава со проширување на понудата на пари и манипулација со каматните стапки за да се стимулира вештачката побарувачка.

Ова, пак, ги поставува темелите за следната, поголема криза со тоа што овозможува сè полоши инвестиции. Во претходните циклуси, зголемувањата на цените што произлегуваат од намерното проширување на парите беа во голема мера ограничени на берзите и недвижен имот, бидејќи голем дел од експанзијата на пари беше концентрирана во финансискиот сектор, генерирајќи го она што е познато како ефект на богатството врз домашните хипотекарни заемодавци и акционерите.

Во ерата на фиат пари, централните банкари и политичарите сакаат да веруваме дека инфлацијата е позитивен развој. Тие поставуваат апсурдни „цели за инфлација“ и инсистираат дека секоја инфлација над нивната наведена „цел“ од 2 проценти годишно е „привремена“.

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел го вели тоа на речиси секој состанок на ФОМЦ, а претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, се разбира, го сподели ова чувство.

Дали некогаш сте забележале додека купувате дека цената на вашиот омилен производ е двојно зголемена? И дали бевте среќни поради тоа? Не, се разбира не. Инфлацијата им користи само на централните банки и владите кои се обидуваат да го платат својот огромен долг.

Единствената финта е што треба да ја уништат вашата куповна моќ - факт што сакаат да го сокријат од вас.

Монетарната експанзија што следеше по Големата финансиска криза од 2008 година, т.е. печатењето пари (Квантитативно олеснување - КО) за да се овозможи намалување на каматните стапки на речиси нула, почна да губи моментум во есента 2019 година, бидејќи се појавија сериозни проблеми со кредитирањето преку ноќ. пазарот во САД - познат и како пазар на РЕПО.

Во суштина, Федералните резерви на САД се обидуваа да ја повлечат поддршката што ја обезбеди за време на кризата во 2008 година, што пак доведе до РЕПО криза. Се разбира, самата криза од 2008 година беше предизвикана од одговорот на монетарната политика на рецесијата од 2000 година.

На централните банки очајно им беше потребен изговор за уште еднаш да ги прошират своите биланси и да ги намалат каматните стапки. Кризата РЕПО даде изговор за американската централна банка да продолжи со КО и да внесува десетици милијарди долари ликвидност на пазарот секој месец. Таа одби да го нарече КО во тоа време, но тоа е токму она што беше.

Не долго потоа дојде пандемијата КОВИД-19, која обезбеди совршено покритие за западните влади, главно водена од структурата на сегашната монетарна парадигма фокусирана на светската резервна валута - американскиот долар - и нејзиниот издавач, Федералните резерви на САД доставени уште еднаш собра трилиони американски долари и евра од буквално ништо и вештачки манипулира со каматните стапки на нула - дури и негативни - во очајнички обид да се поддржи монетарниот систем што се распаѓа.

Голем дел од тековната рунда на монетарно проширување е дистрибуирана до граѓаните во форма на пари од хеликоптери, односно директни готовински плаќања. Ова е нов развој и јасен сигнал дека овој монетарен систем е пред својот неизбежен крај. Трилиони новосоздадени валути сега ја бркаат истата понуда на ресурси што постоеше пред пандемијата.

Во основа, живееме во конечен систем со конечни природни ресурси. Сепак, барем засега, сè уште ја имаме способноста да создадеме бесконечни валути со кои ќе ги ловиме овие конечни ресурси, што доведува до бескрајна вештачка побарувачка.

И сега финтата. Сега сме во точка каде што западните централни банки се, сосема искрено, заробени. Вештачки се манипулираа со каматите до нула.

Но, ниту ФЕД ниту ЕЦБ се уште не почнале да ги намалуваат билансите, иако постојано тврдат дека на крајот ќе го направат тоа.

Централните банки сега немаат политички алатки за да одговорат на следната криза. Криза што иронично и неизбежно ќе произлезе од погрешната распределба што ја поттикнаа со масовното проширување на нивните биланси и намалување на каматните стапки на нула во текот на пандемијата.

Кога ќе дојде следната криза, таа најверојатно повторно ќе дојде од американскиот пазар РЕПО. Каматните стапки едноставно не можат да се манипулираат со ништо пониско како контрамерка за следната криза.

Ако централните банки го повлечат тековниот стимул што моментално ги тера нашите економии, целиот систем ќе пропадне. Така, тие зборуваат само за намалување на билансите и за зголемување на каматните стапки наместо всушност да го прават тоа.

Само во САД должничката камата е четврта по големина буџетска ставка - со каматни стапки нула проценти! Замислете камати од шест, седум или осум проценти! САД би банкротирале преку ноќ. Како одговор на неизбежната следна криза, тие немаат друг избор освен да го преплават финансискиот систем со повеќе фиат пари, што порано или подоцна ќе доведе до хиперинфлација.

Западните централни банкари и политичари едноставно одбиваат да ја дозволат неопходната дефлација која на нашиот систем толку очајно му е потребна, бидејќи во текот на изминатите 50 години тие создадоа финансиски балон толку голем што ако пукне неконтролирано, ќе го уништи светот, ќе се урне катастрофа против која Големата депресија од 1930-тите би изгледала како неделна прошетка во парк. Нивната моќ целосно почива на овој систем и тие немаат поттик да ја направат вистинската работа.

Она што им треба на Запад е строго, дисциплинирано и контролирано намалување на понудата на пари што би се случило постепено во текот на децении и ќе се врати на здрав монетарен систем.

Она што моментално го доживуваме и ќе го доживееме во иднина е токму спротивното и ќе доведе до истите катастрофални резултати како неконтролираното пукање на балонот.

Како што станува појасна неодржливоста на сегашната парадигма, статус кво ќе направи се што е во нејзина моќ за да ја одржи контролата врз системот што се распаѓа, вклучително и користење на климатските промени како изговор за создавање нови валути од трилиони долари од воздух.

Замислете спортист на стероиди. Овој спортист може да изгледа непобедлив на стероиди, но без стероиди тој остана со нешто многу неимпресивно.

Економијата изградена на вештачки нула каматни стапки и постојани инјекции на фиат пари измислени од воздух е слична на онаа на спортистот на стероиди, и сите знаеме до што води долгорочната злоупотреба на стероиди.

На големо жалење, на Запад се злоупотребуваат пословичните стероиди многу повеќе од нивниот рок на траење. Во моментов повеќе личиме на мозочно мртов пациент на апарати за одржување во живот.

Во сè што оддалеку наликува на слободен пазар, заштедите од продуктивни активности се наменети да го поттикнат економскиот раст, а каматните стапки, кои се само трошок за задолжување, се наменети да бидат одредени од пазарните сили, а не од де факто политичко биро во форма на неизбрани централни банкари. Бизнисите треба да растат затоа што остануваат конкурентни, а не затоа што имаат пристап до евтини фиат-пари измислени од воздух од централните банки.

Затоа западните мегакорпорации никогаш не исчезнуваат и само стануваат се поголеми. Ова е на сметка на малите бизниси кои немаат пристап до овој евтин фиат.

Фасадата на демократијата изградена на врвот на сегашниот монетарен систем ќе продолжи да се урива додека тој систем се игра до неговиот логичен заклучок - хиперинфлација.

И кога централните банкари - и политичарите кои им овозможуваат - конечно ќе го клекнат западниот свет, запомнете дека тие се виновни - не Русите, не Кинезите, никој друг - само тие.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас