Експерт за безбедност на вакцини во ЕМА:: Криевме дека групниот имунитет е невозможен

Кампањите за вакцинација против корона доведоа до многу пријавени несакани ефекти, повеќе од другите лекови, рече Жан-Мишел Доње, експерт за безбедност на вакцините во Европската агенција за лекови (ЕМА), во интервју за списанието Дорбрак.

За секој извештај, безбедно е да се претпостави дека има најмалку 10 слични несакани ефекти кои не се пријавени, додаде тој. Експертот за вакцинација смета дека луѓето треба подобро да се информираат за ризиците и придобивките од вакцинацијата.

Доње, раководител на Одделот за фармација на Универзитетот во Намур во Белгија, исто така, истакна дека ЕМА веќе има податоци кои покажуваат дека вакцините не се 100% ефикасни.

„Веќе во март 2021 година беа објавени научни трудови кои ни кажаа дека групниот имунитет преку вакцинација не е можен“, рече тој. На прашањето зошто не го нагласивме ова на почетокот на кампањата за вакцинација, Доње одговори:

„Затоа што не можевме да побараме „100 проценти вакцинација“, бидејќи тоа имплицира дека децата на возраст под пет години мора да се вакцинираат. Моравме да вакцинираме што повеќе луѓе“.

Адвокатот Мајкл Верстраетен одговара: „Тоа е срам! Криењето е лажење. Така, владата намерно го лажеше народот“.

На почетокот на минатата година беше откриено дека ЕМА била под голем притисок од Брисел да ја одобри вакцината против Ковид на Фајзер во ноември 2020 година. Сепак, како што беше откриено од протечените внатрешни документи на ЕМА, агенцијата сè уште имаше сериозни сомневања за чистотата на вакцината.

Протечените документи не даваат дефинитивен одговор дали сомнежите конечно се отфрлени.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас