Дали децата се затруени?

Зголемената изложеност на токсични материи поради прекумерната употреба на неефикасни мерки како што се задолжителни маски, честа употреба на средства за дезинфекција на раце, спрејови за дезинфекција и често тестирање за време на пандемијата ќе има краткорочни и долгорочни влијанија врз здравјето на децата и идните генерации.

Покрај тоа, неефективните затворања го зголемија бројот на деца зависни од нездрава храна кои не можат да ги задоволат дневните потреби за исхрана за време на растот и развојот, зголемувајќи го ризикот од лошо здравје за време на стареењето.

Може да има општа дисфункција на имунолошкиот систем, со последици кои се движат од автоимуни болести до рак. Многу е веројатно дека најпогодениот сегмент од населението ќе бидат сиромашните, имунокомпромитирани и хендикепираните деца. Треба да се прекинат мерките за да се спречи понатамошна штета, а потребни се итни испитувања за труењето и можните начини за поправка на имунолошкиот систем.

 

Отровните хемикалии се познат ризик за идното здравје

Според Светската здравствена организација, труењето е меѓу првите пет причини за смрт од случајна повреда кај децата. Истражувањата во Кина покажуваат дека труењето е една од водечките причини за смрт кај кинеските деца и е дури трета водечка причина за случајна смрт.

Секоја година, стотици нови хемикалии се развиваат и се ослободуваат во околината кои не се тестирани за нивните токсични ефекти врз децата. Во текот на изминатите 50 години, беа ослободени повеќе од 100.000 синтетички органски хемиски соединенија. За огромното мнозинство од овие хемикалии за секојдневна домашна и комерцијална употреба, постои само ограничено знаење за тоа како тие се однесуваат кога се ослободуваат во воздухот, водата и почвата.

Како резултат на тоа, коктел од глобални токсини, како што се хлорирани, бромирани и флуорирани протеини, како и Аг, Ал, Арс, Хг и Пб, се наоѓаат во примероците од човечка и животинска крв. Синтетичките соединенија слични на хормони, како што се ППС и ПХБ, познати како ендокрини пореметувачи, имаат големо влијание врз луѓето и дивиот свет, попречувајќи ги природните хемиски сигнални патишта на организмите, како што е опишано во книгата Нашата украдена иднина: се закануваат на нашата плодност, интелигенција и Опстанок? од Колборн и сор. Се чини дека одредени пестициди го нарушуваат развојот на мозокот, стареењето и репродуктивната функција.

Изложеноста на децата на токсични хемикалии во околината предизвикува или придонесува за голем број хронични, оневозможувачки, а понекогаш и опасни по живот болести, како што се: Рак кај деца, невро-развојни нарушувања, нарушувања во однесувањето и дислипидемија. Овие болести значително се зголемија и не можат да се објаснат со паралелни трендови во начинот на животот, исхраната и моделите на однесување.

Постојат се повеќе научни докази дека дури и мали дози на токсични материи можат да имаат трајни ефекти за време на развојот на фетусот и детето. Критичните прозорци на изложеност се развојот на фетусот во текот на третиот триместар од бременоста, кога мозокот се развива најбрзо, и во првите години од животот, кога се програмира имунолошкиот систем.

Во последните две години, планина дополнителен отпад ја зголеми биоопасноста, при што непотребната лична заштитна опрема претставува речиси половина од обемот на отпад. Околу 1/3 од личната заштитна опрема не може безбедно да се спакува или складира поради недостиг на кеси за биосигурност. Милијарди евра се потрошени ширум светот на неисправни маски, главно од кинески компании кои не постоеја пред пандемијата. Иако СЗО издаде итна изјава за опасноста од загадување на воздухот што доведува до ослабен имунолошки систем, повеќе заразни болести и повеќе хронични незаразни болести (на пр. срцеви заболувања, дијабетес, дебелина), не е направена проценка на ризик-бенефитот. за спроведени пандемиски мерки кои уништуваат животи на милиони луѓе.

 

Бремените жени, децата и адолесцентите се повеќе склони кон труење

Националната академија на науките на САД (НАС) проценува дека токсичните експозиции во околината се одговорни за 28 отсто од нарушувањата на невро-бихејвиоралните нарушувања кај децата.

Во извештајот на НАС и бројните истражувачки трудови се наведува дека „времето го прави отровот“, што значи дека „во раниот развој, тајмингот го прави отровот“.

Прагот, т.е.  најниската концентрација што може да предизвика штетни ефекти е различна за секоја хемикалија и може да варира од личност до личност (чувствителност). Колку подолго сте изложени на хемикалија, толку е поголема веројатноста дека ќе бидете погодени од неа. Хемиската изложеност која трае долго често е особено опасна бидејќи некои хемикалии може да се наталожат во телото и поради тоа штетата повеќе не може да се поправи.

Телото има неколку системи, првенствено црниот дроб, бубрезите и белите дробови, кои ги разградуваат и елиминираат хемикалиите во помалку токсична форма. Кожата, очите, носот, грлото и белите дробови се вообичаените места каде супстанците првпат доаѓаат во контакт со телото. Способноста на децата да метаболизираат, детоксифицираат и елиминираат многу токсини се разликува од онаа на возрасните. Тие се помалку способни да се справат со хемиските токсини бидејќи им недостасуваат ензими неопходни за метаболизмот и затоа се поподложни на нив.

Системот во развој на детето е многу деликатен и не може да ја поправи штетата што може да ја предизвикаат токсините од околината. Дури и во отсуство на клинички очигледни симптоми, субклиничката токсичност може да резултира со интелектуално оштетување и промени во однесувањето. Внатрешните органи кои најчесто се засегнати се црниот дроб, бубрезите, срцето, нервниот систем (вклучувајќи го и мозокот) и репродуктивните органи.

Постојат неколку супстанци кои, откако ќе се наталожат, остануваат во телото засекогаш, како што се:  Азбестни влакна. Отровните хемикалии можат да предизвикаат генетско оштетување. Повеќето хемикалии кои предизвикуваат рак предизвикуваат и мутации. За неколку хемиски метали, епигенетските промени се сметаат како можен механизам за токсичност и цитотоксични ефекти. За жал, повеќето хемикалии воопшто не се тестирани.

Дополнително, не се познати интеракциите помеѓу супстанциите кои можат да имаат синергетски или потенцирачки ефект. Во 1997 година, беше формирана Работна група на Белата куќа за здравјето и безбедноста на децата, а во 2002 година беше донесен Законот за најдобри фармацевтски производи за деца, кој бара лековите означени за употреба кај деца да бидат подложени на научни студии, особено за проучување на ранливоста на децата . Иако се воспоставени регулативи за претпазлив пристап кон употребата на токсични хемикалии, нивната цел не е постигната.

Како мерките за Ковид го загрозуваат идното здравје на децата

Многу студии покажаа дека децата и младите имаат многу низок ризик да се заразат со Ковид-19. Заедничките студии покажуваат дека имунолошкиот одговор на возрасните и децата на лесна инфекција САРС КоВ-2 е сличен, но се разминува во АРДС (возрасни) и МВС (деца) по развојот на тешка болест, како што е наведено со разлика во карактеристикитр со имунолошки одговор и воспаление.

Сепак, поврзаноста на тешките инфекции со Ковид-19 кај деца и возрасни со веќе постоечки состојби го нагласува придонесот на овие коморбидитети во сериозноста на болеста. Неколку студии покажаа поврзаност помеѓу составот на цревната микробиота, нивоата на цитокини и воспалителни маркери, хемокини и крвни маркери за оштетување на ткивото кај пациенти со Ковид-19 и сериозноста на болеста. Забележано е исцрпување на цревната микробиота со имуномодулаторен потенцијал. Може да биде дека откако болеста ќе се реши, микробната дисбиоза придонесува за постојаните симптоми опишани како Долг Ковид.

Нема докази дека мерките преземени за време на пандемијата ги штитат здравите деца и адолесцентите од вирусна инфекција или пренесување, додека можната штета од комбинација на токсични супстанции кои потенцијално би можеле да дејствуваат синергистички или да ја потенцираат ефикасноста на имунолошкиот систем е се поголема загриженост.

Дотолку повеќе што можеме да замислиме дека изложеноста на децата на токсични материи како што се титаниум диоксид, графен оксид, Аг, натриум азид, етанол, метанол, полипропиленски влакна, често во комбинација и долги временски периоди заедно со можна промена на јаглерод диоксид концентрација, предизвикува промена во нивната цревна микробиота и преоптоварување на нивните системи за детоксикација во црниот дроб, бубрезите, белите дробови и срцето.

Промената на цревната микробиота кај децата и адолесцентите ги предиспонира децата и адолесцентите за развој на МВС и други хронични болести. Објавени се извештаи за сериозни здравствени проблеми во рок од неколку минути по носењето маска. Неверојатно, владините, политичките и судските експерти сè уште советуваат про-мерки, дури и кога науката јасно докажува дека неефикасноста и безбедноста не може да се гарантира.

Неодамна, белгискиот институт Сиенсано откри дека проценетата количина на титаниум диоксид во 24 различни типови маски за лице за еднократна употреба и повеќекратна употреба за пошироката јавност систематски ја надминува дозволената граница за вдишување со интензивно носење маски. Дел од оваа студија е објавена во Nature. Сепак, Сиенсано не повлекол ниту една од тестираните маски или не открил на јавноста во кој тип на маски е пронајдена висока содржина на титаниум диоксид, додека во написот се забележува дека не може да се исклучи ризикот по здравјето.

Дополнително, сè уште постојат несигурности во врска со генотоксичноста на честичките од титаниум диоксид. Дополнително, вели Сиенсано, ова не ја спречува употребата на титаниум диоксид во други видови маски кои содржат синтетички влакна, како што се маските.. медицинските маски, дури и ако тие се исто така се сертифицирани. Недостасуваат важни информации за проценка на ризикот од токсичност. Генерално, има малку научни податоци за присуството на (нано)честички во маските за лице, нивните својства, изложеност и ризици за населението, особено за ранливите популации, старите лица, трудниците и децата. Во изминатите две години, овие групи беа принудени интензивно да носат маски за лице без соодветна проценка на користа и ризикот.

Според ECHA, титаниум диоксидот е на пазарот на ЕЕА во форма на наноматеријали. Супстанцата е одобрена од Европската унија и е осомничена дека предизвикува рак. Во февруари 2022 година, белгиската влада објави дека титаниум диоксид Е171 повеќе нема да биде одобрен за консумирање храна од август 2022 година. Сиенсано работи и на проект Агмаск, чии резултати се уште не се достапни на јавноста. ECHA забележува дека присуството на Аг е многу токсично за водниот живот и има долготрајни ефекти.

Милиони маски се повлечени од пазарот во Германија, Холандија и Канада бидејќи содржеле графен оксид, за кој ECHA вели дека може да предизвика иритација на очите и кожата и може да го иритира респираторниот тракт. Во прегледот на наночестичките на графен, беше докажана основната токсичност, на пр. физичко уништување, оксидативен стрес, оштетување на ДНК, воспалителен одговор, апоптоза, автофагија и некроза.

Потенцијалните долгорочни опасности сè уште се непознати. За жал, неконтролираната честа употреба на биоциди од страна на производителите на маски за лице и тестовите го влошува веќе постоечкиот проблем на отпорност на антибиотици, како што е  (стафилокок ауреус отпорен на повеќе лекови). Во овој контекст, важно е да се знае дека прекумерниот раст на бактериите со проблеми со кожата поради носење маска често е предизвикан од стафилокок аурус Универзитетот во Флорида, исто така, откри 11 патогени бактерии кои можат да предизвикаат дифтерија, пневмонија и менингитис на надворешната страна на маските што ги носат децата.

 

 

Интеракции помеѓу отровот, цревната микробиота, воспалението и одговорот на вакцината

Влијанието на загадувачите врз цревната микробиота, цревната пропустливост и имунолошкиот систем, како и зголемувањето на белите дробови, цревата и системското воспаление е непобитно. Состојби кои можат да ги зголемат воспалителните ефекти со системски последици. Загадувањето може да влијае на епигенетските промени, оксидативниот стрес и процесите на метилација на гените, и во загуба и во вишок, особено оние кои се вклучени во воспалителните процеси.

Севкупно, се чини дека постои ризик од развој на одредени автоимуни болести поради нерамнотежа во подмножества на Т-клетките. Основните механизми и долгорочните последици сè уште не се целосно разбрани; Затоа влијанието би можело да биде уште посериозно од очекуваното.

Во некои случаи, може да има синергетски ефект помеѓу патогенот и загадувачот, што резултира со променет имунолошки одговор. Микробиотите делуваат како имуномодулатор и се вклучени во одговорот на вакцинацијата. Различни видови на микробиоти инхибирани од ППС се поврзани со подобар имунолошки одговор на вакцинацијата и подолг животен век.

Изложеноста на ППС е поврзана со намалени хуморални имунолошки одговори на вакцините за тетанус, дифтерија и рубеола кај деца и возрасни. Од друга страна, пресек студија во Кина покажа заштитно дејство на вакцината против грип против ефектите од загадувањето на воздухот. Како што е познато со децении, ефективноста на вакцините зависи од интегритетот на имунолошкиот систем. Човечките суштества се изложени на опасности во текот на нивниот живот, а ефектите од оваа изложеност честопати не се препознаваат дури неколку децении подоцна.

На пример, поединците зачнати за време на холандската гладна зима на крајот на Втората светска војна, 60 години подоцна беше откриено дека имаат изменета метилација на ДНК во локус што игра важна улога во растот. Неодамна, геномската епидемиолошка студија за изложеноста на БПА и нивоата на метилација на ДНК кај девојчињата пред адолесценти во Египет покажа дека профилите на метилација покажуваат трендови зависни од изложеноста.

Развојната изложеност на БПА може да биде поврзана со зголемена телесна тежина и дебелина, како и со хиперактивни, слаби фенотипови. Помина една деценија пред група француски научници да ја откријат можната врска помеѓу изложеноста на работниците на фармата на пестициди и разни смртоносни болести, вклучувајќи Паркинсонова и рак на крвта. Факторите на животната средина и однесувањето, социо-економските фактори и исхраната придонесуваат за различни профили на ризик за болеста подоцна во животот. Наодите може да зависат од ранливите животни фази кои претставуваат критични прозорци на ранливост.

 

 

Спречување на латентен развој на болести во подоцнежниот живот

Сигналите се доволно јасни за да се преиспита и бара вистината. Една неодамнешна статија во британскиот „Дејли мејл“ забележа дека Долг Ковид можеби воопшто не е виновен за заморот кај децата, бидејќи симптомите се исто толку чести кај младите кои никогаш не го заболеле вирусот. Американските деца ја губат мотивацијата и креативноста, велат наставниците. Проблемите вклучуваат депресија, слаби перформанси, замор и анксиозност.

Една неодамнешна англиска студија покажала загуба од 23 проценти во раното учење, концентрацијата и вербалната и невербалната комуникација меѓу учениците. Пандемичен мозок забележан во друга статија: невроинфламација кај неинфицирани лица за време на Ковид-19 пандемијата. Зголемување на распространетоста на замор, мозочна магла, депресија и други симптоми слични на болеста што укажува на можна дисрегулација на невроимуните механизми. Неодамнешните истражувања покажуваат зголемен ризик од миокардитис и перикардитис кај адолесцентите по вакцинацијата. Авторите препорачуваат лична анализа на ризик-придобивка пред вакцинацијата. Редок мултисистемски воспалителен синдром кај вакцинирани адолесценти е пријавен во студијата на Лансет.

Иако сè уште не е јасно што го предизвикало воспалението и надминувањето на имунолошкиот систем на телото, замор, губење на силата и интересот, не може да се исклучи можен синергетски или потенцирачки ефект од присуството на високи концентрации на различни токсични материи. Потребно е преиспитување и проценката на ризикот од интервенциите на Ковид треба да се редизајнира за да се земе во предвид зголемената ранливост на бремените жени и децата на токсични агенси.

Владата и другите организации кои го анализирале присуството на токсични материи во маските за лице, тестовите, ракавиците и другите ППЕ итно треба да ги објават своите достапни податоци и анализи за да се отвори дискусијата за можна штета на децата за време на одговорот на пандемијата. Новата статија јасно покажува дека носењето маски на училиште не го спречува пренесувањето на вирусот. Иако одамна се познати лошите докази за носење маски во јавност и кај децата. Злоупотребувањето на децата со принудување да носат маски, дури и од двегодишна возраст, треба веднаш да престане за да се спречи губење на квалитетот на животот, благосостојбата и можноста за вработување во староста.

Дополнително, групите деца од сите возрасти кои биле изложени на носење маски подолг период, прекумерна употреба на средства за дезинфекција на раце и спреј за дезинфекција и чести тестирања треба да се проценат за присуство на токсични материи или метаболити во телото.

Потребна ни е програма за детоксикација и реставрација на имунолошкиот систем и здрав живот со правилна исхрана. Тоа е она што е потребно за да се врати украдената иднина на младите, да се живее слобода, поврзаност, креативност и мотивација во рамнотежа со природата.

користени кратенки

АРДС: Актура респираторен дистрес синдром
МВС: Мултисистемски воспалителен синдром
ППС: Пер- и полифлуороалкилни супстанции
ПХБ: полихлоробифенил
ПБА: полибисфенол А
ЛЗО: Лична заштитна опрема
Пб: олово
Аг: сребро
Арс: арсен
Ал: стипса
Хг: жива

Извор: Have the Children Been Poisoned? 

Линковите од објавата до одредени извори на кој авторот се потпира видете ги во изворот наведен погоре.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас