Путин: САД има лаборатории за биооружје за коронавирус во Украина

„Тие сега се обидуваат да ги покријат трагите на овие тајни програми.

Рускиот претседател Владимир Путин тврди дека САД имаат мрежа на тајни лаборатории за биовојување во Украина посветени на производство на антипатоген и антикоронавирусно оружје.

Путин ја даде изјавата на новинарите.

„Тие сега се обидуваат да ги покријат трагите на овие тајни програми. Но, ги имаме сите причини да веруваме дека во непосредна близина на Русија, во Украина, всушност биле произведени компоненти за биолошко оружје“, рече Путин.

„Мрежа од десетици лаборатории работеше во Украина под раководство и финансиска поддршка на Пентагон. Таму беа спроведени воени биолошки програми, вклучувајќи експерименти на примероци од коронавирус, антракс, колера, африканска свинска чума и други смртоносни болести“, додаде тој.

Руското Министерство за одбрана, исто така, тврди дека добило документи од украински лабораториски работници кои го докажуваат постоењето на програми за биолошка војна што ги спроведуваат САД и НАТО на украинската територија.

„Би сакал да нагласам дека, според документите, овие студии [за начинот на кој лилјаците пренесуваат болести на луѓето] се спроведуваат во Харков долги години, систематски и под директен надзор на специјалисти од Соединетите држави“, рече Игор Конашенков.

Тој додаде дека се објавуваат дополнителни документи кои покажуваат дека големи количини човечки биоматеријали биле испратени од лабораториите до локациите во ОК и Европа.

Медиумите  на САД се обидоа да го затворат секој разговор за биолабораториите, обвинувајќи ги оние што зборуваат за нив дека се руски агенти.

И Такер Карлсон и Тулси Габард беа означени како „предавници“ едноставно поради тоа што изразија загриженост за соодветно обезбедените лаборатории.

Сепак, слични стравови изрази и потсекретарката на САД, Викторија Нуланд.

„Се плашиме дека руските трупи, руските сили, може да се обидат да ја преземат контролата врз [овие лаборатории]. Затоа, ние работиме со Украинците на тоа како да спречиме овие истражувачки материјали да паднат во рацете на руските сили доколку се приближат“, рече Нуланд.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас