Ево Моралес започнува глобална кампања за „елиминација“ на НАTO

Јужноамериканскиот лидер повика на голема меѓународна мобилизација против НАТО и САД

Поранешниот претседател на Плуринационална држава Боливија, Ево Моралес Ајма, најави меѓународна кампања за разбивање на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО), за која вели дека претставува закана за целата планета.

Во интервју за Спутник, Моралес рече дека организира меѓународно движење, кое произлегува од јужноамериканската левичарска организација Рунасур, за да се стави крај на НАТО.

„НАТО е закана за светскиот мир, за безбедноста, така што ние сме во процес на склучување договори со социјалните движења, не само во Латинска Америка, туку и на сите континенти, за да ги елиминираме. Ако ништо не се преземе во врска со НАТО, тоа ќе биде постојана закана за човештвото“, предупреди тој.

Тој, исто така, истакна дека Атлантската организација предводена од САД во последните неколку недели воведе нови санкции кон Русија за да се спротивстави на воената операција во источна Украина наредена од претседателот Владимир Путин.

Тој истакна дека САД „притискаат и им се закануваат“ на претседателите на Латинска Америка да ја осудат Русија за конфликтот во Украина.

Моралес повтори дека претседателите се свесни за овие американски мандати, но бидејќи тие припаѓаат на „капиталистичкиот систем“ немаат друг избор освен „да се покорат“.

Во последниве денови, јужноамериканскиот лидер повика на голема меѓународна мобилизација за да се спречи интервенционистичкиот експанзионизам на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО) и владата на Соединетите Држави.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас