Големото обновување - Фаза 2 - Војна помеѓу Русија и Украина

Немојте да бидете измамени од бурата на пропагандата која тврди дека војната е меѓу Русија и Украина. Наместо тоа, тоа е војна меѓу технократијата и остатокот од светот. Како што ќе се распушти моделот на владата на националната држава, тој ќе биде заменет со корпоративни лидери, олигарси на централните банки и приватни финансиски институции.

За време на колапсот на глобалниот синџир на снабдување, финансиските и монетарните системи исто така ќе пропаднат, давајќи им можност на централните банки да ги заменат валутите со систем на дигитални валути.

Дигиталните валути бараат дигитален идентитет. Дигиталниот идентитет ќе овозможи универзален основен приход и рационализирање на сите суштински добра. Владите ќе потклекнат, технократијата ќе ја преземе контролата, а Големото обновување (ресетирање) ќе биде завршено.

Исто така, немојте да бидете измамени од никакви хуманитарни грижи во глобалните технократски кругови. Животите на милиони луѓе ќе бидат земени како жртви неопходни за продолжување на нивната кампања за глобално освојување. ⁃ Патрик М. Вуд

 

Добредојдовте во втората фаза од Големото обновување (ресетирање): војна.

Бидејќи пандемијата го навикна светот на затворање, го нормализираше прифаќањето на експерименталните лекови, го активираше најголемиот трансфер на богатство на корпорациите со уништување на малите и средните претпријатија и ја прилагоди мускулната меморија на работната сила како подготовка за кибернетска иднина, потребен беше дополнителен вектор за да се донесе економски колапс. забрзајте пред нациите да бидат „повторно изградени подобро“.

Подолу, презентираме неколку начини на кои сегашниот конфликт меѓу Русија и Украина е следниот катализатор за агендата „Големото обновување“ на Светскиот економски форум, поддржана од кохезивна мрежа на глобални актери и дифузна мрежа на јавно-приватно партнерство.

 

1. Војната меѓу Русија и Украина веќе предизвикува невиден прекин во глобалните синџири на снабдување, влошувајќи го недостигот на гориво и поттикнувајќи хронична инфлација.

Како што геополитичките тензии ескалираат во долготраен ќор-сокак меѓу НАТО и оската Кина-Русија, второто стегање може да ја втурне економијата во стагфлација.

Во следните години, комбинацијата на низок раст и забегана инфлација ќе ја принуди глобалната економска послаба класа на маргинализирани и ниски плати и работни места во економијата во развој.

Друга рецесија ќе ја влоши глобалната жед за ресурси, ќе го ограничи просторот за самодоволност и значително ќе ја зголеми зависноста од владините субвенции.

Со осиромашувањето на значителен дел од глобалната работна сила, ова може добро да го навести воведувањето на универзален основен приход што ќе доведе до високо раслоен неофеудален поредок.

Застрашувачкото предвидување на Светскиот економски форум дека до 2030 година „ќе немаме ништо и ќе бидеме среќни“ се чини дека се остварува со застрашувачка брзина.

 

2. Економските последици од војната ќе доведат до драматично намалување на глобалната работна сила.

Архитектите на Големото обновување го предвидуваат овој тренд неколку години и ќе профитираат од оваа економска криза со унапредување на улогите на технологиите во справувањето со глобалните предизвици и суштински трансформации на традиционалните деловни модели за да се задржи чекор со брзите технолошки промени.

Како и пандемијата, намалувањето на ризикот од катастрофи во возраста на конфликт критично ќе зависи од подготвеноста да се усвојат специфични технолошки иновации во јавната и приватната сфера за да им се овозможи на идните генерации да ги задоволат потребите за работна сила на Големото обновување.

Повторлива тема во Обликувањето на иднината на четвртата индустриска револуција на Клаус Шваб е дека пробивот на технолошките и научните иновации повеќе нема да бидат ограничени на физичкиот свет околу нас, туку ќе станат продолжение на нас самите.

Тој го нагласува приматот на новите технологии за работната сила од следната генерација и итноста да се унапредат плановите за дигитализирање на различните аспекти на глобалната работна сила преку скалабилни решенија овозможени од технологијата.

Оние кои се во првите редови на „Големото обновување“ се обидуваат да управуваат со геополитичкиот ризик преку создавање на нови пазари центрирани околу дигиталните иновации, е-стратегиите, телеприсутноста, вештачката интелигенција, роботиката, нанотехнологијата, Интернетот на нештата и да го претворат Интернетот на телата.

Брзото темпо со кое се применуваат технологиите за вештачка интелигенција сугерира дека оптимизирањето на овие технологии прво ќе влијае на традиционалните индустрии и занимања кои обезбедуваат безбедносна мрежа за стотици милиони работници, како што се: земјоделство, малопродажба, угостителство, преработувачка и курирска индустрија.

Многу од работните места кои ќе бидат изгубени во наредните години веќе беа на пат на отпуштање и веројатно нема да бидат обновени кога ќе се спушти прашината

Сепак, автоматизацијата во форма на роботи, интелигентен софтвер и машинско учење нема да биде ограничена на работни места кои се рутински, повторувачки и предвидливи.

Системите за вештачка интелигенција се на работ на автоматизирање на различни работни места, особено во областите поврзани со обработка на информации и препознавање на модели, како што се сметководството, човечките ресурси и средните менаџерски позиции.

Иако не е лесно да се предвидат идните трендови на вработување, слободно може да се каже дека во услови на комбинирана закана од пандемии и војни, работната сила се соочува со невидено реструктуирање, со технологијата што ја преобликува логистиката и потенцијално загрозува стотици милиони работни места. што доведе до најголемата и најбрза промена на работните места во историјата и предвидување на промена на пазарот на трудот, претходно незамисливо.

Иако долго се очекуваше дека зголемената употреба на технологијата во приватниот сектор ќе доведе до огромни загуби на работни места, пандемиите и претстојните нарушувања поврзани со војната само ќе го забрзаат овој процес, оставајќи ги многу компании без друг избор освен да отпуштат вработени и да ги заменат нив со креативни технолошки решенија само за да се обезбеди опстанок на нивниот бизнис.

Со други зборови, многу од работните места кои ќе бидат изгубени во наредните години веќе беа на пат кон технолошки вишок и тешко дека ќе се вратат кога ќе се спушти прашината.

 

3. Војната значително ја намали зависноста на Европа од енергетскиот сектор на Русија и ја зголеми централноста на Целите за одржлив развој на ОН и „нето-нула емисии“ во срцето на „Големото обновување“.

Марширајќи во чекор со „Големото обновување“, креаторите на политиката ги искористија строгите санкции против Русија со забрзување на „зелената“ енергетска транзиција и потврдувајќи ја важноста на декарбонизацијата како дел од „борбата против климатските промени“.

Сепак, би било многу кратковидно да се претпостави дека „Големото обновување“ на крајот е насочено кон правична распределба на „зелениот“ водород и јаглерод-неутралните синтетички горива за да го заменат бензинот и дизелот.

ЦОР на ОН (= Цели за одржлив развој),  Иако се од витално значење за закрепнувањето по пандемијата, што е уште поважно, тие се фундаментални за трансформацијата на акционерскиот капитализам, сега поздравен како „капитализам на засегнатите страни“ од елитите во Давос.

Ова ја централизира моќта во рацете на засегнатите страни, под превезот на добронамерна маска на повторно измислување на капитализмот преку поправедни и позелени средства.

Економски, ова се однесува на систем во кој владите повеќе не се крајните арбитри на јавната политика, туку наместо тоа, неизбраните приватни корпорации стануваат де факто повереници на општеството и носат директна одговорност за справување со социјалните, економските и еколошките предизвици на општеството кои го преземаат светот преку макроекономска соработка и модел на глобално управување со повеќе чинители.

Според таквата економска конструкција, групите за управување со богатството можат да го пренасочат глобалниот проток на капитал со усогласување на нивните инвестиции со ЦОГ на Обединетите нации и конфигурирање да бидат усогласени со еколошко, општествено и корпоративно управување, оставајќи ги новите меѓународни пазари на работ на катастрофата и мизеријата на потенцијално стотици милиони луѓе кои страдаат од економскиот колапс предизвикан од војната.

Затоа, војната обезбедува огромен поттик за владите кои го поттикнуваат „обновувањето“ активно да ја следат енергетската независност, да ги обликуваат пазарите кон „зелен и инклузивен раст“ и на крајот да го придвижат населението кон системот „cap-and-trade“.

Ова ја централизира моќта во рацете на интересните групи под превезот на добронамерно повторно измислување на капитализмот со поправедни и позелени средства, користејќи лажни слогани како „Изгради се подобро“ без да се жртвува императивот за постојан раст на капитализмот.

 

4. Недостигот на храна предизвикан од војната ќе донесе големи придобивки за синтетичката биологија, бидејќи конвергенцијата на дигиталните технологии со науката за материјали и биологијата радикално ќе го трансформира земјоделскиот сектор и ќе го поттикне усвојувањето на алтернативи базирани растенија и лабораториски одгледувани на глобално ниво .

Русија и Украина се и „кошници за леб на светот“, а критичниот недостиг на житарки, ѓубрива, растителни масла и основна храна ќе ја поттикне важноста на биотехнологијата за безбедноста и одржливоста на храната, создавајќи неколку новоформирани имитации на месо, како Impossible Foods-финансирано од Бил Гејтс.

Затоа, треба да се очекува дека зголемената владина регулатива ќе резултира со драматична трансформација на индустриското производство и одгледување храна, што на крајот ќе им користи на агробизнисот и на биотехнолошките инвеститори бидејќи системите за храна се трансформираат со нови технологии за да растат „одржливи“ протеини и патентирани ГМО растенија.

 

5. Исклучувањето на Русија од СВИВТ (Друштвото за светски меѓубанкарски финансиски телекомуникации) е предвесник на економско обновување што ќе предизвика токму такви реакции потребни за заробување на големи делови од светското население во технократска мрежа на контрола.

Како што забележаа неколку економисти, вооружувањето на СВИФТ, ЧИПС (The Clearing House Interbank Payments System) и американскиот долар во однос на Русија само ќе ги поттикне геополитичките ривали како Кина да го забрзаат процесот на дедоларизацијата.

Главниот корисник на економските санкции против Русија се чини дека е Кина, која може да го трансформира евроазискиот пазар со охрабрување на Шангајската организација за соработка (СЦО) и земјите-членки на БРИКС да го заобиколат екосистемот СВИФТ  и да ги подмират прекуграничните меѓународни плаќања во дигитални јуани.

Иако побарувачката за криптовалути масовно ќе се зголеми, ова треба да поттикне многу влади сè повеќе да го регулираат секторот преку јавни блокчејн и да спроведат мултилатерална забрана за децентрализирани криптовалути.

Поместувањето кон криптовалутите може да биде генерална проба за продолжување со плановите за програмабилни пари надгледувани од федерален регулатор, што ќе доведе до поголема акумулација на моќ во рацете на моќната глобална технократија, а со тоа ќе го запечати нашето ропство на финансиските институции.

Веруваме дека оваа војна ќе ги доведе валутите на исто ниво, воведувајќи нов момент на Бретон Вудс кој ветува дека ќе го трансформира начинот на кој функционира меѓународното банкарство и макроекономската соработка преку идното лансирање на дигиталните валути на централната банка.

 

6. Оваа војна означува голема пресвртница во потрагата на глобалистите за нов меѓународен поредок заснован на правила, вкотвен во Евроазија.

Како што забележа „таткото на геополитиката“ Халфорд Мекиндер пред повеќе од еден век, подемот на кој било глобален хегемон во изминатите 500 години е можен преку доминација на Евроазија. Исто така, нивниот пад беше поврзан со губењето на контролата врз оваа централна копнена маса.

Оваа причинско-последична врска помеѓу географијата и моќта не го избегна вниманието на глобалната мрежа на засегнати страни кои го претставуваат СЕФ. Многумина од нив предвидоа транзиција во мултиполарна ера и враќање на конкуренцијата на големите сили во лицето на намаленото политичко и економско влијание на Америка и итната потреба од она што технократите го нарекуваат паметна глобализација.

Додека Америка очајно се обидува да го задржи статусот на својата суперсила, економскиот пораст на Кина и регионалните амбиции на Русија се закануваат да ги разнишаат стратешките оски на Евроазија (Западна Европа и Азија-Пацификот).

Регионот во кој Америка уживаше неприкосновена хегемонија повеќе не е отпорен на раздор и би можеле да бидеме сведоци на промена на стражата што драматично ќе ја промени пресметката на проекцијата на глобалната моќ.

Иако кинеската амбициозна „Иницијатива за појас и пат“ (БРИ) има потенцијал да го обедини светскиот остров (Азија, Африка и Европа) и да донесе тектонска промена во глобалната рамнотежа на силите, неодамнешната инвазија на Украина ќе има далекусежни последици за кинеско-европскиот железнички транспорт.

Украинскиот претседател Зеленски тврдеше дека Украина може да дејствува како порта на БРИ кон Европа. Затоа, не можеме да игнорираме дека Кина има голем интерес за неодамнешните тензии во Украина, ниту, пак, можеме да ја игнорираме желбата на НАТО да го заузда подемот на Кина во регионот со ограничување на продажбата на украинските средства на Кина и се што е во нив Оние кои се на власт прават за да спречат модерниот пат на свилата.

Додека санкциите ја туркаат Русија да ги зацврсти билатералните врски со Кина и целосно да се интегрира со БРИ, паневроазискиот трговски блок би можел да биде престројување, принудувајќи заедничко управување со глобалните заеднички работи и отстапување од ерата на американската исклучителност.

 

7. Додека се зголемуваат шпекулациите за долгорочното влијание на војната врз билатералните трговски текови меѓу Кина и Европа, руско-украинскиот конфликт ќе го поттикне Израел - водечки поддржувач на Големото обновување - до уште поголема меѓународна важност.

Израел е исклучително атрактивен пазар за БРИ за Кина, а ККП (Кинеската Комунистичка Партија) е добро свесна за важноста на Израел како стратешка станица што го поврзува Индискиот Океан со Средоземното Море преку Суецкиот Залив.

Покрај тоа, со многу години кинеската влада го призна приматот на Израел како глобален технолошки центар и го користеше капацитетот на Израел за иновации за да одговори на сопствените стратешки предизвици.

Затоа, посредувањето на Нафтали Бенет меѓу Москва и Киев веројатно ќе и помогне на Иницијативата „Појас и пат“ (БРИ) да ги прошири регионалните и глобалните стратешки отпечатоци на Кина и на Израел.

Статусот на Израел како еден од водечките технолошки центри на иднината и како порта меѓу Европа и Блискиот Исток е нераскинлив од мрежата на физички инфраструктури како патишта, железници, пристаништа и енергетски цевководи што Кина ги градеше во изминатата деценија.

Дали Израел е во раните фази на офшор на своите безбедносни интереси подалеку од САД и на оската Кина-Русија?

Израел, кој веќе е лидер во автомобилската технологија, роботиката и сајбер-безбедноста, се стреми да стане централна нација во илјадагодишното кралство, а се предвидува дека технолошките стартапи во земјата ќе играат клучна улога во четвртата индустриска револуција.

Зајакнувањето на неговите еволуирачки врски со Кина во условите на руско-украинската криза може да помогне во трансформирањето на Израел во регионален хегемон, при што голем дел од централизираната економска и технолошка моќ се зближува во Ерусалим.

Со напорите на Израел да ги диверзифицира своите извозни пазари и инвестиции подалеку од САД, се поставува важно прашање.

Дали Израел е во раните фази на офшор на своите безбедносни интереси подалеку од САД и на оската Кина-Русија?

 

8. Сега е општо познато дека дигиталните лични карти се клучен дел од агендата „Големото обновување“ на Светскиот економски форум, што треба да се рационализира низ секторите, синџирите на снабдување и пазарите за да се унапредат ЦОР на Обединетите нации до 2030 година и индивидуализираните и интегрираните услуги во иднина „Паметни градови“ („Интелигентни градови“).

Многумина препознаа како таквата платформа може да се искористи за да се воспостави глобален систем на технократска контрола на населението и послушност, прифаќајќи го човештвото во нов претприемачки синџир на вредност каде што граѓаните се третираат како производ на податоци за инвеститорите во ЕСГ и пазарите на обврзници за човечки капитал демонтирани и даден социјален и климатски отпечаток врз основа на тоа колку добро ги исполнуваат ЦОР на ОН.

Оваа беспрекорна проверка на луѓето и поврзаните уреди во паметни средини може да се изврши само кога нашите биометриски податоци, здравствени податоци, финансии, образовни акредитиви, навики за потрошувачка, јаглероден отпечаток и целиот збир на човечки искуства се складираат во интероперабилна база на податоци за да се обезбеди нашата усогласеност со Утврдувањето на ЦОР на Обединетите нации и на тој начин принудувајќи монументална промена во нашиот општествен договор.

Пасошите за вакцинацијата првично беа промовирани од јавно-приватни партнерства како порта за дигитален идентитет. Сега, кога таа логика е исцрпена, како сегашните геополитички тензии би можеле да помогнат да се зголеми централниот центар на новиот дигитален екосистем.

Записите за даноци може да се најават во блокчејн книги на дигитален проект за следење на нашиот јаглероден отпечаток и навики за потрошувачка за време на национален итен случај

Украина традиционално се нарекува корпа за леб на Европа, а заедно со Русија, двете земји се главни глобални снабдувачи на основна храна. Затоа, војната ги има сите можности да стане „црн лебед“ за стоките и инфлацијата.

Со економијата која се движи на работ на колапс од глобалната криза за снабдување, веруваме дека резултирачките економски шокови ќе предизвикаат итни случаи на војна низ целиот свет и ќе ја поттикнат јавноста да се подготви за рационализирање.

Откако тоа ќе се случи, мултилатералното ширење на дигитални лични карти поврзани со дигиталните валути на централната банка може да се смета како решение за ефикасно управување и дистрибуција на оброците за домаќинствата во невидена вонредна состојба.

Банката на Англија веќе има замислено програмабилни пари кои можат да се потрошат само на основните артикли или оние што работодавачот или владата ги смета за соодветни.

Штом издавачот ќе има контрола врз тоа како примачот ги троши парите, ќе биде речиси невозможно да се живее удобно без дигитална лична карта, која е потребна за примање пакети со храна и набавка на основни материјали. Размислете за универзален основен приход.

Ако инфлацијата на храната продолжи да расте и не покажува знаци на намалување, владите би можеле да воведат контрола на цените во форма на рационализирање, а записите за оброци би можеле да се евидентираат во блокчејн книги на Дигитален Идентитет за да го следат нашиот јаглероден отпечаток и навиките за потрошувачка за време на национално следење и итни случаи .

 

9. Европа е на линијата на огнот веднаш штом ќе започне хибридна војна меѓу НАТО и оската Кина-Русија.

Би било погрешно да се игнорира јасната и присутната опасност од кибер напад врз банките и критичната инфраструктура.

Сепак, употребата на технологии за далечински пристап за бришење на системската меморија на банкарскиот апарат СВИФТ или прекуграничниот меѓубанкарски систем за плаќање може да затвори голем дел од меѓународната економија и да го доведе доларот во ќор сокак.

Доколку се случи настан од такви катастрофални размери, тоа несомнено ќе доведе до зголемени повици за ремонт на кибер безбедноста.

Последиците од таков настан многу добро би можеле да воведат нов глобален безбедносен протокол кој ќе бара од граѓаните да поседуваат дигитална лична карта како неопходна мерка за национална безбедност.

Може да се замисли дека по национален кибер напад, пристапот до интернет или јавните услуги ќе бара употреба на дигитален проект за да се потврди дека онлајн активностите и трансакциите потекнуваат од легитимен и незлонамерен извор.

Во политиката има малку случајности.

Ова ја прави застарена традиционалната поделба на овластувањата меѓу централните банки и владите, бидејќи првите ќе можат несразмерно да влијаат на фискалната позиција на националните држави, чиј суверенитет се нагризува со големото преземање на владите од централните банки и хеџ фондовите.

Така, моделот на нација-држава постепено се соборува од глобална технократија составена од неизбран конзорциум на деловни лидери, олигарси од централните банки и приватни финансиски институции, кои се претежно недржавни корпоративни актери кои бараат да го преструктуираат глобалното управување и да се диверзифицираат. за глобалниот процес на одлучување.

Иднината на меѓународните односи и социјалните, економските и политичките промени низ кои се соочува светот во светлината на пандемијата и затоа конфликтот Русија-Украина нема да одлучува мултилатерализмот и избраните претставници на суверените држави.

Наместо тоа, за тоа ќе одлучува мрежа на партнерства со повеќе засегнати страни, мотивирани од политиката на целисходност, неодговорни за која била изборна единица или задолжена за која било држава и бесмислени концепти како суверенитет и меѓународното право.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас