Говорот на Владимир Путин на онлајн форумот Агенда 2021 во Давос

Сум бил многу пати во Давос, присуствувајќи на настани организирани од г-дин Шваб, дури и во 1990-тите. Клаус [Шваб] штотуку се сети дека се сретнавме во 1992 година. Навистина, за време на моето време во Санкт Петербург, многупати го посетив овој важен форум. Би сакал да ви се заблагодарам за оваа можност денес да го пренесам моето гледиште до експертската заедница која се собира на оваа светски позната платформа благодарение на напорите на г-дин Шваб.

Најпрво, дами и господа, би сакал да ги поздравам сите учесници на Светскиот економски форум.

Задоволство е што и оваа година, и покрај пандемијата, и покрај сите ограничувања, форумот сè уште ја продолжува својата работа. Иако е ограничен на онлајн учество, форумот се одржува во секој случај, давајќи им можност на учесниците да ги разменат своите оценки и прогнози за време на отворена и слободна дискусија, делумно компензирајќи го зголемениот недостаток на состаноци во лице помеѓу лидерите на државите, претставниците. на меѓународниот бизнис и јавноста во последните месеци. Сето ова е многу важно сега, кога имаме толку многу тешки прашања на кои треба да одговориме.

Актуелниот форум е прв во почетокот на третата деценија на 21 век и, нормално, поголемиот дел од неговите теми се посветени на длабоките промени што се случуваат во светот.

Навистина, тешко е да се превидат фундаменталните промени во глобалната економија, политиката, општествениот живот и технологијата. Пандемијата на коронавирус, која штотуку ја спомна Клаус, која стана сериозен предизвик за човештвото, само ги поттикна и забрза структурните промени, условите за кои беа создадени одамна. Пандемијата ги влоши проблемите и нерамнотежата што претходно се создаде во светот. Постојат сите причини да се верува дека разликите веројатно ќе станат посилни. Овие трендови може да се појават практично во сите области.

Непотребно е да се каже дека нема директни паралели во историјата. Сепак, некои експерти – и јас го почитувам нивното мислење – ја споредуваат сегашната ситуација со 1930-тите. Може да се согласи или да не се согласува, но одредени аналогии сè уште се сугерираат од многу параметри, вклучувајќи ја сеопфатната, системска природа на предизвиците и потенцијалните закани.

Гледаме криза на претходните модели и инструменти на економски развој. Социјалната стратификација станува се посилна и на глобално ниво и во одделни земји. За ова сме зборувале и порано. Но, тоа, пак, предизвикува денес остра поларизација на јавните ставови, предизвикувајќи раст на популизмот, десничарскиот и левичарскиот радикализам и други крајности, како и влошување на домашните политички процеси, вклучително и во водечките земји.

Сето ова неминовно влијае на природата на меѓународните односи и не ги прави постабилни или предвидливи. Меѓународните институции стануваат се послаби, регионалните конфликти се појавуваат еден по друг, а системот на глобална безбедност се влошува.

Клаус го спомна разговорот што го имав вчера со американскиот претседател за продолжување на Новиот СТАРТ. Ова е, без сомнение, чекор во вистинската насока. Сепак, разликите водат кон надолна спирала. Како што знаете, неспособноста и неподготвеноста да се најдат суштински решенија за вакви проблеми во 20 век доведоа до катастрофа во Втората светска војна.

Се разбира, таков жесток глобален конфликт во принцип е невозможен, се надевам. Ова е она на што се надевам, бидејќи ова би бил крајот на човештвото. Сепак, како што реков, ситуацијата може да добие неочекуван и неконтролиран пресврт – освен ако не направиме нешто за да го спречиме тоа. Постои шанса да се соочиме со страшен пад на глобалниот развој, кој ќе биде полн со војна на сите против сите и обиди да се справиме со противречностите преку назначување внатрешни и надворешни непријатели и уништување не само на традиционалните вредности. како што е семејството, кое ни е драго во Русија, но основните слободи како што се правото на избор и приватноста.

Би сакал да укажам на негативните демографски последици од тековната општествена криза и кризата на вредностите, што може да резултира со тоа човештвото да изгуби цели цивилизациски и културни континенти.

Имаме заедничка одговорност да го спречиме ова сценарио, кое изгледа како мрачна дистопија, и наместо тоа да се погрижиме нашиот развој да заземе поинаква траекторија – позитивна, хармонична и креативна.

Во овој контекст, би сакал подетално да зборувам за главните предизвици со кои, верувам, се соочува меѓународната заедница.

Првиот е социо-економски.

Навистина, судејќи според статистиката, дури и покрај длабоките кризи во 2008 и 2020 година, последните 40 години може да се наречат како успешни, па дури и суперуспешни за глобалната економија. Почнувајќи од 1980 година, глобалниот БДП по глава на жител се удвои во однос на паритетот на реалната куповна моќ. Ова е дефинитивно позитивен индикатор.

Глобализацијата и домашниот раст доведоа до силен раст во земјите во развој и извлекоа над милијарда луѓе од сиромаштија. Значи, ако земеме ниво на приход од 5,50 долари по лице дневно (во однос на ЈПП), тогаш, според Светската банка, во Кина, на пример, бројот на луѓе со пониски приходи се намалил од 1,1 милијарди во 1990 година на помалку. од 300 милиони во последните години. Ова е дефинитивно успех на Кина. Во Русија, оваа бројка се искачи од 64 милиони луѓе во 1999 година на околу 5 милиони сега. Сметаме дека ова е напредок и кај нас, патем и во најважната област.

Сепак, главното прашање, чиј одговор може, во многу аспекти, да даде поим за денешните проблеми, е каква беше природата на овој глобален раст и кој имаше најголема корист од него.

Се разбира, како што споменав претходно, земјите во развој имаа голема корист од зголемената побарувачка за нивните традиционални, па дури и нови производи. Сепак, оваа интеграција во глобалната економија резултираше со повеќе од само нови работни места или поголема заработка од извозот. Исто така, имаше свои социјални трошоци, вклучувајќи значителен јаз во индивидуалните приходи.

Што е со развиените економии каде просечните приходи се многу повисоки? Можеби звучи иронично, но раслојувањето во развиените земји е уште подлабоко. Според Светската банка, 3,6 милиони луѓе живееле со приходи под 5,50 долари дневно во Соединетите држави во 2000 година, но во 2016 година овој број пораснал на 5,6 милиони луѓе.

Во меѓувреме, глобализацијата доведе до значително зголемување на приходите на големите мултинационални, првенствено американски и европски компании.

Инаку, во однос на индивидуалните приходи, развиените економии во Европа го покажуваат истиот тренд како и САД.

Но, тогаш повторно, во однос на корпоративниот профит, кој го доби приходот? Одговорот е јасен: еден процент од населението.

И што се случило во животите на другите луѓе? Во изминатите 30 години, во голем број развиени земји, реалните приходи на над половина од граѓаните стагнираат, а не растат. Во меѓувреме, трошоците за образование и здравствени услуги се зголемија. Знаете ли по колку? Три пати повеќе.

Со други зборови, милиони луѓе дури и во богатите земји престанаа да се надеваат на зголемување на нивните приходи. Во меѓувреме, тие се соочени со проблемот како да се чуваат себеси и нивните родители здрави и како да им овозможат на своите деца пристојно образование.

Нема повик за огромна маса луѓе и нивниот број постојано расте. Така, според Меѓународната организација на трудот (МОТ), во 2019 година, 21 отсто или 267 милиони млади луѓе во светот никаде не студирале или работеле. Дури и меѓу оние кои имале работа (ова се интересни бројки) 30 проценти имале приход под 3,2 долари дневно во однос на паритетот на куповната моќ.

Овие нерамнотежи во глобалниот социо-економски развој се директен резултат на политиката што се водеше во 1980-тите, која често беше вулгарна или догматска. Оваа политика почиваше на таканаречениот Вашингтон консензус со неговите непишани правила, кога приоритет беше даден на економскиот раст заснован на приватен долг во услови на дерегулација и ниски даноци за богатите и корпорациите.

Како што веќе спомнав, пандемијата на коронавирусот само ги влоши овие проблеми. Во последната година, глобалната економија го одржа својот најголем пад од Втората светска војна. До јули, пазарот на труд изгуби речиси 500 милиони работни места. Да, половина од нив беа обновени до крајот на годината, но сепак беа изгубени речиси 250 милиони работни места. Ова е голема и многу алармантна бројка. Само во првите девет месеци од изминатата година загубите на заработка изнесуваат 3,5 трилиони долари. Оваа бројка се зголемува и, оттука, социјалната тензија е во пораст.

Во исто време, посткризното закрепнување воопшто не е едноставно. Ако пред некои 20 или 30 години, ќе го решивме проблемот преку стимулирање на макроекономски политики (патем, тоа се уште се прави), денес таквите механизми ги достигнаа своите граници и веќе не се ефективни. Овој ресурс ја надживеа својата корисност. Ова не е неиздржан личен заклучок.

Според ММФ, агрегатното ниво на суверен и приватен долг се приближи до 200 отсто од глобалниот БДП, па дури и надмина 300 отсто од националниот БДП во некои земји. Во исто време, каматните стапки во развиените пазарни економии се одржуваат на речиси нула и се на историски најниско ниво во пазарните економии во развој.

Земено заедно, ова ја прави економската стимулација со традиционални методи, преку зголемување на приватните заеми практично невозможна. Таканареченото квантитативно олеснување само го зголемува балонот на вредноста на финансиските средства и го продлабочува социјалниот јаз. Проширениот јаз меѓу реалната и виртуелната економија (патем, претставници на реалниот економски сектор од многу земји ми го кажаа ова во многу наврати, и верувам дека претставниците на бизнисот кои присуствуваа на овој состанок ќе се согласат со мене) претставува многу реална закана. и е полн со сериозни и непредвидливи шокови.

Надежите дека ќе биде возможно да се рестартира стариот модел на раст се поврзани со брзиот технолошки развој. Навистина, во текот на изминатите 20 години создадовме основа за таканаречената Четврта индустриска револуција заснована на широката употреба на вештачка интелигенција и автоматизација и роботика. Пандемијата на коронавирусот во голема мера ги забрза ваквите проекти и нивното спроведување.

Сепак, овој процес води кон нови структурни промени, особено мислам на пазарот на трудот. Ова значи дека многу луѓе би можеле да ги загубат своите работни места доколку државата не преземе ефективни мерки за да го спречи тоа. Повеќето од овие луѓе се од таканаречената средна класа, која е основа на секое современо општество.

Во овој контекст, би сакал да го споменам вториот суштински предизвик на претстојната деценија – општествено-политичкиот. Порастот на економските проблеми и нееднаквоста го расцепуваат општеството, предизвикувајќи социјална, расна и етничка нетрпеливост. Индикативно, овие тензии избувнуваат дури и во земјите со навидум граѓански и демократски институции кои се дизајнирани да ги ублажат и запрат ваквите појави и ексцеси.

Системските социо-економски проблеми предизвикуваат такво општествено незадоволство што бараат посебно внимание и вистински решенија. Опасната илузија дека може да бидат игнорирани или турнати во аголот е полн со сериозни последици.

Во овој случај, општеството сепак ќе биде поделено политички и социјално. Ова сигурно ќе се случи затоа што луѓето се незадоволни од некои апстрактни прашања, туку од реални проблеми што ги засегаат сите без разлика на политичките ставови што луѓето ги имаат или мислат дека ги имаат. Во меѓувреме, вистинските проблеми предизвикуваат незадоволство.

Би сакал да нагласам уште една важна точка. Современите технолошки гиганти, особено дигиталните компании, почнаа да играат сè поголема улога во животот на општеството. За ова сега многу се зборува, особено за настаните што се случија за време на изборната кампања во САД. Тие не се само некои економски гиганти. Во некои области, тие де факто се натпреваруваат со државите. Нивната публика се состои од милијарди корисници кои поминуваат значителен дел од својот живот во овие еко системи.

Според мислењето на овие компании, нивниот монопол е оптимален за организирање технолошки и деловни процеси. Можеби е така, но општеството се прашува дали таквиот монопол ги задоволува јавните интереси. Каде е границата помеѓу успешниот глобален бизнис, услугите на побарувачката и консолидацијата на големите податоци и обидите да се управува општеството по сопствена дискреција и на строг начин, да се заменат правните демократски институции и суштински да се узурпира или ограничува природното право на луѓето да одлучуваат за самите како да живеат, што да изберат и каква позиција слободно да изразат? Штотуку ги видовме сите овие феномени во САД и сите разбираат за што зборувам сега. Уверен сум дека огромното мнозинство луѓе ја делат оваа позиција, вклучително и учесниците на тековниот настан.

И конечно, третиот предизвик, или подобро кажано, јасна закана на која може да наидеме во наредната деценија е дополнителното влошување на многу меѓународни проблеми. На крајот на краиштата, нерешените и зголемени внатрешни социо-економски проблеми може да ги поттикнат луѓето да бараат некого што ќе го обвинат за сите нивни проблеми и да ја пренасочат својата иритација и незадоволство. Ова веќе можеме да го видиме. Чувствуваме дека расте степенот на надворешнополитичка пропагандна реторика.

Можеме да очекуваме и природата на практичните акции да стане поагресивна, вклучително и притисок врз земјите кои не се согласуваат со улогата на послушни контролирани сателити, употреба на трговски бариери, нелегитимни санкции и ограничувања во финансиската, технолошката и кибер-сферата.

Таквата игра без правила критички го зголемува ризикот од еднострана употреба на воена сила. Употребата на сила под пресилен изговор е она за што се работи за оваа опасност. Ова ја зголемува веројатноста за појава на нови жаришта на нашата планета. Ова нè засега нас.

Колеги, и покрај оваа сплетка на разлики и предизвици, секако треба да имаме позитивен поглед на иднината и да останеме посветени на конструктивна агенда. Би било наивно да се смислат универзални чудесни рецепти за решавање на горенаведените проблеми. Но, ние секако треба да се обидеме да развиеме заеднички пристапи, да ги приближиме нашите позиции што е можно повеќе и да ги идентификуваме изворите кои генерираат глобални тензии.

Уште еднаш, сакам да ја истакнам мојата теза дека акумулираните социо-економски проблеми се основната причина за нестабилен глобален раст.

Значи, клучното прашање денес е како да се изгради програма на акции со цел не само брзо да се обноват глобалните и националните економии погодени од пандемијата, туку да се осигура дека ова закрепнување е одржливо на долг рок, се потпира на висококвалитетно структура и помага да се надмине товарот на социјалната нерамнотежа. Очигледно, имајќи ги во предвид горенаведените ограничувања и макроекономската политика, економскиот раст во голема мера ќе се потпира на фискалните стимулации со државните буџети и централните банки кои ќе ја играат клучната улога.

Всушност, вакви трендови можеме да видиме во развиените земји, а исто така и во некои економии во развој. Зголемената улога на државата во социо-економската сфера на национално ниво очигледно подразбира поголема одговорност и блиска меѓудржавна интеракција кога станува збор за прашања од глобалната агенда.

На различни меѓународни форуми редовно се упатуваат повици за инклузивен раст и за создавање пристојни животни стандарди за секого. Така треба да биде и тоа е апсолутно исправен поглед на нашите заеднички напори.

Јасно е дека светот не може да продолжи да создава економија од која ќе имаат корист само милион луѓе, па дури и златната милијарда. Ова е деструктивен налог. Овој модел е стандардно неурамнотежен. Неодамнешните случувања, вклучително и миграциските кризи, уште еднаш го потврдија тоа.

Сега мораме да преминеме од изнесување факти на акција, да ги вложиме нашите напори и ресурси во намалувањето на социјалната нееднаквост во одделни земји и постепено да ги балансираме стандардите за економски развој на различни земји и региони во светот. Ова ќе стави крај на миграциските кризи.

Суштината и фокусот на оваа политика насочена кон обезбедување одржлив и хармоничен развој се јасни. Тие подразбираат создавање на нови можности за секого, услови под кои секој ќе може да се развива и да го реализира својот потенцијал без разлика каде е роден и живее.

Би сакал да истакнам четири клучни приоритети, како што јас ги гледам. Можеби ова е стара вест, но бидејќи Клаус ми дозволи да ја претставам позицијата на Русија, мојот став, јас секако ќе го сторам тоа.

Прво, секој мора да има удобни услови за живеење, вклучувајќи домување и пристапен транспорт, енергетска и комунална инфраструктура. Плус благосостојба на животната средина, нешто што не смее да се занемари.

Второ, секој мора да биде сигурен дека ќе има работа што може да обезбеди одржлив раст на приходите и, оттука, пристоен животен стандард. Секој мора да има пристап до ефективен систем на доживотно образование, кој сега е апсолутно неопходен и кој ќе им овозможи на луѓето да се развиваат, да направат кариера и да добиваат пристојна пензија и социјални бенефиции по пензионирањето.

Трето, луѓето мора да бидат сигурни дека ќе добијат висококвалитетна и ефикасна медицинска нега секогаш кога е потребно, и дека националниот здравствен систем ќе гарантира пристап до современи медицински услуги.

Четврто, без разлика на семејниот приход, децата мора да бидат способни да добијат пристојно образование и да го остварат својот потенцијал. Секое дете има потенцијал.

Ова е единствениот начин да се гарантира рентабилниот развој на модерната економија, во која луѓето се перципираат како цел, а не како средство. Само оние земји кои се способни да постигнат напредок во барем овие четири области ќе го олеснат сопствениот одржлив и сеопфатен развој. Овие области не се исцрпни, а јас штотуку ги споменав главните аспекти.

Стратегијата, која исто така ја спроведува мојата земја, зависи токму од овие пристапи. Нашите приоритети се вртат околу луѓето, нивните семејства и тие имаат за цел да обезбедат демографски развој, да ги заштитат луѓето, да ја подобрат нивната благосостојба и да го заштитат нивното здравје. Сега работиме на создавање поволни услови за достојна и рентабилна работа и успешно претприемништво и да обезбедиме дигитална трансформација како основа на високотехнолошката иднина за целата земја, наместо онаа на тесна група компании.

Имаме намера да ги насочиме напорите на државата, бизнис заедницата и граѓанското општество на овие задачи и да спроведеме буџетска политика со соодветни стимулации во годините што следат.

Отворени сме за најширока меѓународна соработка, истовремено постигнувајќи ги нашите национални цели и уверени сме дека соработката за прашања од глобалната социо-економска агенда ќе има позитивно влијание врз севкупната атмосфера во глобалните работи и дека меѓусебната зависност во решавањето на акутните актуелни проблеми би ја зголемиле и меѓусебната доверба, што е особено важно и особено актуелно денес.

Очигледно, ерата поврзана со обидите да се изгради централизиран и униполарен светски поредок заврши. Да бидам искрен, оваа ера не ни започна. Направен е обичен обид во оваа насока, но и ова сега е историја. Суштината на овој монопол се коси со културната и историската различност на нашата цивилизација.

Реалноста е таква што во светот се оформија навистина различни развојни центри со нивните карактеристични модели, политички системи и јавни институции. Денес, многу е важно да се создадат механизми за усогласување на нивните интереси за да се спречи различноста и природната конкуренција на развојните полови да предизвикаат анархија и низа долготрајни конфликти.

За да го постигнеме ова, мораме, делумно, да ги консолидираме и развиеме универзалните институции кои носат посебна одговорност за обезбедување стабилност и безбедност во светот и за формулирање и дефинирање на правилата на однесување и во глобалната економија и во трговијата.

Спомнав повеќе од еднаш дека многу од овие институции не минуваат низ најдоброто време. Ова го изнесувме на различни самити. Се разбира, овие институции се основани во друга ера. Ова е јасно. Веројатно, од објективни причини дури им е тешко да се спротивстават на современите предизвици. Сепак, би сакал да нагласам дека ова не е изговор да се откажеме од нив без да понудиме ништо во замена, дотолку повеќе што овие структури имаат уникатно работно искуство и огромен, но во голема мера неискористен потенцијал. И тоа секако треба внимателно да се прилагоди на модерната реалност. Рано е да се фрли во ѓубриштето на историјата. Неопходно е да се работи со него и да се користи.

Нормално, покрај ова, важно е да се користат нови, дополнителни формати на соработка. Мислам на таков феномен како мултиверзитет. Се разбира, исто така е можно да се толкува поинаку, на свој начин. Тоа може да се смета како обид да се поттикнат сопствените интереси или да се глуми легитимност на сопствените постапки кога сите други можат само да кимнат во знак на одобрување. Или тоа може да биде заеднички напор на суверените држави да решат конкретни проблеми за заедничка корист. Во овој случај, ова може да се однесува на напорите за решавање на регионални конфликти, воспоставување технолошки сојузи и решавање на многу други прашања, вклучувајќи го и формирањето на прекугранични транспортни и енергетски коридори и така натаму и така натаму.

Пријатели,

Дами и господа,

Ова отвора широки можности за соработка. Повеќестраните пристапи функционираат. Од пракса знаеме дека функционираат. Како што можеби знаете, во рамките на, на пример, форматот Астана, Русија, Иран и Турција прават многу за да ја стабилизираат ситуацијата во Сирија и сега помагаат да се воспостави политички дијалог во таа земја, се разбира, заедно со другите земји. . Ова го правиме заедно. И што е најважно, не без успех.

На пример, Русија презеде енергични посреднички напори за запирање на вооружениот конфликт во Нагорно-Карабах, во кој се вклучени народи и држави кои ни се блиски – Азербејџан и Ерменија. Се трудевме да ги следиме клучните договори постигнати од Минск групата на ОБСЕ, особено меѓу нејзините копретседавачи - Русија, Соединетите Држави и Франција. Ова е исто така многу добар пример за соработка.

Како што можеби знаете, во ноември беше потпишана трилатерална изјава на Русија, Азербејџан и Ерменија. Поважно, во голема мера, постојано се спроведува. Крвопролевањето беше прекинато. Ова е најважното нешто. Успеавме да го запреме крвопролевањето, да постигнеме целосен прекин на огнот и да го започнеме процесот на стабилизација.

Сега меѓународната заедница и, несомнено, земјите вклучени во решавањето на кризата се соочени со задача да им помогнат на погодените области да ги надминат хуманитарните предизвици поврзани со враќањето на бегалците, обновата на уништената инфраструктура, заштитата и обновувањето на историските, верските и културните знаменитости.

Или, друг пример. Ќе ја забележам улогата на Русија, Саудиска Арабија, САД и низа други земји во стабилизирањето на глобалниот енергетски пазар. Овој формат стана продуктивен пример за интеракција меѓу државите со различни, понекогаш дури и дијаметрално спротивни оценки на глобалните процеси и со свои погледи на светот.

Во исто време секако има проблеми кои ја засегаат секоја држава без исклучок. Еден пример е соработката во проучувањето и спротивставувањето на инфекцијата со коронавирусот. Како што знаете, се појавија неколку видови на овој опасен вирус. Меѓународната заедница мора да создаде услови за соработка меѓу научниците и другите специјалисти за да се разбере како и зошто се појавуваат мутации на коронавирусот, како и разликата помеѓу различните соеви.

Се разбира, треба да ги координираме напорите на целиот свет, како што сугерираше генералниот секретар на ОН и како што побаравме неодамна на самитот на Г-20. Од суштинско значење е да се придружиме и да ги координираме напорите на светот во спротивставувањето на ширењето на вирусот и да ги направиме толку потребните вакцини подостапни. Треба да им помогнеме на земјите на кои им е потребна поддршка, вклучително и на африканските нации. Мислам на проширување на скалата на тестирање и вакцинација.

Гледаме дека масовната вакцинација е достапна денес, пред се за луѓето во развиените земји. Во меѓувреме, милиони луѓе во светот се лишени дури и од надежта за оваа заштита. Во пракса, ваквата нееднаквост може да создаде заедничка закана бидејќи тоа е добро познато и многупати е кажано дека ќе ја одвлече епидемијата и неконтролираните жаришта ќе продолжат. Епидемијата нема граници.

Нема граници за инфекции или пандемии. Затоа, мора да ги извлечеме поуките од актуелната ситуација и да предложиме мерки насочени кон подобрување на следењето на појавата на вакви болести и развојот на такви случаи во светот.

Друга важна област која бара координација, всушност, координација на напорите на целата меѓународна заедница, е зачувување на климата и природата на нашата планета. Нема да кажам ништо ново во овој поглед.

Само заедно можеме да постигнеме напредок во решавањето на критичните проблеми како што се глобалното затоплување, намалувањето на шумите, губењето на биолошката разновидност, зголемувањето на отпадот, загадувањето на океанот со пластика и слично, и да најдеме оптимална рамнотежа меѓу економскиот развој и зачувување на животната средина за сегашните и идните генерации.

Мои пријатели,

Сите знаеме дека конкуренцијата и ривалството меѓу земјите во светската историја никогаш не престанале, не престануваат и никогаш нема да престанат. Разликите и судирот на интереси се исто така природни за едно толку комплицирано тело како што е човечката цивилизација. Меѓутоа, во критичните времиња тоа не ја спречи да ги здружи своите напори – напротив, се обедини во најважните судбини на човештвото. Верувам дека ова е периодот низ кој поминуваме денес.

Многу е важно искрено да се процени ситуацијата, да се концентрираме на реални, а не на вештачки глобални проблеми, на отстранување на нерамнотежите кои се критични за целата меѓународна заедница. Сигурен сум дека на овој начин ќе успееме да постигнеме успех и достојно да се спротивставиме на предизвиците од третата деценија на 21 век.

Би сакал да го завршам мојот говор во овој момент и да ви се заблагодарам на сите за вашето трпение и внимание.

Ви благодарам многу.

Клаус Шваб: Ви благодарам многу, господине претседателе.

Многу од прашањата покренати, секако, се дел од нашите дискусии овде за време на Неделата во Давос. Говорите ги надополнуваме и со работни групи кои се занимаваат со некои од прашањата што ги спомнавте, како што е да не го оставиме светот во развој зад себе, да се грижиме за создавање на вештини за утре итн. Господине претседателе, се подготвуваме за дискусија потоа, но имам едно многу кратко прашање. Тоа е прашање за кое разговаравме кога ве посетив во Санкт Петербург пред 14 месеци. Како ја гледате иднината на европско-руските односи? Само краток одговор.

Владимир Путин: Знаете дека има работи од апсолутно фундаментална природа, како што е нашата заедничка култура. Големите европски политички фигури во блиското минато зборуваа за потребата од проширување на односите меѓу Европа и Русија, велејќи дека Русија е дел од Европа. Географски и што е најважно културно, ние сме една цивилизација. Француските лидери зборуваа за потребата да се создаде единствен простор од Лисабон до Урал. Верувам, и го спомнав ова, зошто Урал? До Владивосток.

Лично го слушнав извонредниот европски политичар, поранешниот канцелар Хелмут Кол, како вели дека ако сакаме европската култура да опстане и да остане центар на светската цивилизација во иднина, имајќи ги предвид предизвиците и трендовите во основата на светската цивилизација, тогаш секако, западната Европа и Русија мора да бидат заедно. Тешко е да не се согласите со тоа. Ние ја имаме токму истата гледна точка.

Очигледно, денешната ситуација не е нормална. Треба да се вратиме на позитивна агенда. Ова е во интерес на Русија и, уверен сум, на европските земји. Очигледно, пандемијата исто така одигра негативна улога. Нашата трговија со Европската унија е намалена, иако ЕУ е еден од нашите клучни трговски и економски партнери. Нашата агенда вклучува враќање на позитивните трендови и градење трговска и економска соработка.

Европа и Русија се апсолутно природни партнери од гледна точка на економијата, истражувањето, технологијата и просторниот развој за европската култура, бидејќи Русија, како земја на европската култура, по територија е малку поголема од целата ЕУ. Ресурсите и човечкиот потенцијал на Русија се огромни. Нема да навлегувам во сè што е позитивно во Европа, што може да има корист и за Руската Федерација.

Само едно е важно: треба искрено да пристапиме кон дијалогот меѓу себе. Треба да ги отфрлиме фобиите од минатото, да престанеме да ги користиме проблемите што ги наследивме од минатите векови во внатрешно-политичките процеси и да гледаме кон иднината. Ако можеме да се издигнеме над овие проблеми од минатото и да се ослободиме од овие фобии, тогаш сигурно ќе уживаме во позитивна фаза во нашите односи.

Ние сме подготвени за ова, го сакаме ова и ќе се стремиме да го оствариме тоа. Но, љубовта е невозможна ако ја декларира само едната страна. Тоа мора да биде взаемно.

Клаус Шваб: Ви благодарам многу, господине претседателе.


Претседателот на Руската Федерација Владимир Путин сега е отстранет од веб-страницата на СЕФ.

Според The Wayback Machine  -(The Wayback Machine е дигитална архива на World Wide Web основана од Internet Archive, непрофитна организација со седиште во Сан Франциско, Калифорнија. Создадена во 1996 година и претставена во јавноста во 2001 година, му овозможува на корисникот да се врати „назад во времето“ и да види како изгледале веб-страниците во минатото. Нејзините основачи, Брустер Кале и Брус Гилијат, ја развија машината за враќање за да обезбеди „универзален пристап до целото знаење“ со зачувување на архивирани копии од непостоечки веб-страници.)- од 28.02.2022 година Владимир Путин не постои како член на веб-страницата на СЕФ.

Дали Владимир Путин даде јасен став во врска со Големото обновување и, им го сврте грбот на елитите на  (Новиот Светски Поредок) од (СЕФ)?

Дали е тоа поради горенаведениот говор, поточно:

„Очигледно, ерата поврзана со обидите да се изгради централизиран и униполарен светски поредок заврши. Да бидам искрен, оваа ера не ни започна. Направен е обичен обид во оваа насока, но и ова сега е историја. Суштината на овој монопол се коси со културната и историската различност на нашата цивилизација“.

Се разбира, од друга страна ги имаме исто така геополитичките аспекти, како на пример проширувањето на НАТО до границите на Русија, лабораториите на САД за биолошко оружје во Украина итн итн.

Или се оди по план, Гог и Магог?

 


 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас