САД - Укинување на слободата на говор и легализација на цензурата

Како земјата на неограничените можности се претвора во технократски диктаторски фашизам

Војната е мир, слободата е ропство, а незнаењето е сила во новото нормлано „1984“ на Орвел

Двајца американски сенатори оваа недела воведоа предлог-закон со кој може да се криминализираат правата од Првиот амандман, додека САД. Компанијата Surgeon General Tech официјално побара да објави податоци за организации и поединци кои објавуваат „дезинформации за КОВИД-19?“ на платформите на социјалните медиуми.

Две вести оваа недела откриваат како федералната влада планира да ги третира „дезинформациите“ за КОВИД како кривично дело и улогата што ќе ја играат технолошките компании во гонењето на „криминалците“.

 

Ова е навистина страшно.

Двајца американски сенатори оваа недела воведоа предлог-закон кој ќе им понуди заштита на технолошките компании и може да му дозволи на Конгресот да ја „легализира“ цензурата и да ги криминализира правата на слободата на говорот од Првиот амандман.

 

Еве соопштение за медиумите во кое се опишува законот:

„Американските сенатори Бен Реј Лужан и Крис Марфи, и двајцата членови на Комитетот на американскиот Сенат за здравство, образование, труд и пензии, во средата воведоа предлог-закон за да се спротивстават на заканата, што претставува дезинформација и дезинформации за јавното здравје, како што е илустрирано со широко распространетите измами за време на КОВИД пандемијатА.

„Законот за промоција на информации за јавно здравје ќе ги поддржи напорите на САД. Поддржете го Министерството за здравство и човечки услуги и надворешните засегнати страни ефективно да комуницираат и да се справуваат со дезинформации за време на вонредна состојба во јавното здравство“.

Еве што кажа Марфи:

„За време на оваа пандемија, влијанието на дезинформациите беше поразително. Гласините и теориите на заговор за ефективноста на средствата за маскирање или безбедноста на вакцините сè уште се неконтролирани на социјалните мрежи и предизвикаа илјадници смртни случаи кои можеа да се спречат“.

„Оваа легислатива ќе ни помогне да бидеме паметни за спротивставување на дезинформациите и ефективно ширење на здравствени информации засновани на наука, особено додека ја продолжуваме борбата против КОВИД-19 и се подготвуваме за идни итни случаи на јавното здравје“.

Со други зборови, федералните агенции бараат детални информации за популациите „изложени на дезинформации“, што им овозможува да одредат кој што чита и да ги знаат нивните имиња.

Во последниот пасус од написот на Њујорк Тајмс, „Генералниот хирург ја повикува Големата Технологија да ги предаде податоците за дезинформациите за КОВИД-19“, се дознава дека федералната влада бара од граѓаните да „споделат“ информации за „дезинформации“.

„Го замолуваме секој кој има релевантни сознанија - од оригинални истражувања и збирки податоци до лични приказни кои се однесуваат на улогата на дезинформациите во јавното здравство - да ги сподели со нас“, рече д-р. [Вивек] Марти“.

 

Колку е тоа убаво, нели?

Така, тие ја облекуваат диктатурата во еуфемизам од 21-от век за да ги охрабрат пријателите и соседите да се кодошат меѓусебно.

Според Тајмс:

„Генералниот лекар на претседателот Бајден во четвртокот формално побара од големите технолошки платформи да споделат информации за степенот на дезинформации за КОВИД-19 преку социјалните медиуми, пребарувачите, платформите за групни-извори, платформите за е-трговија и системите за пораки во реално време.

„Канцеларијата за барање информации на генералниот лекар ги поттикна технолошките платформи да достават податоци и анализи за ширење на дезинформации за КОВИД-19 на нивните веб-страници, почнувајќи со вообичаени примери на дезинформации за вакцините документирани од Центрите за контрола и превенција на болести.

Во известувањето се бара од компаниите да дадат детали за „колку корисници виделе или биле изложени на дезинформации за КОВИД-19“, како и збирни податоци за демографските групи несразмерно изложени или погодени од дезинформациите.

Општиот лекар по хирургија, Др. Вивек Марти, исто така, побара информации од платформите за главните извори на дезинформации за КОВИД-19, вклучително и оние кои се вклучени во продажбата на недокажани производи, услуги и третмани за КОВИД-19.

„Технолошките компании сега имаат можност отворено и транспарентно да зборуваат со американскиот народ за дезинформациите на нивните платформи“, рече Марти во изјавата испратена по е-пошта. Тој додаде: „Ова е за заштита на здравјето на нацијата“.

Компаниите имаат рок до 2 мај да ги достават податоците. Одбивањето на барањата за информации не носи никаква казна, но известувањето е прво официјално барање на администрацијата на Бајден до технолошките компании да ги достават податоците за дезинформации за КОВИД-19, според канцеларијата на лекарите.

Пред шест месеци, Марти го искористи својот прв официјален совет до САД за да даде широка страна против компаниите за технологија и социјалните медиуми, кои ги обвини дека не сториле доволно за да се запре ширењето на опасни здравствени дезинформации - особено за КОВИД-19. Тој ги нарече дезинформациите „итна закана за јавното здравје“.

Барањето за информации е дел од Националниот план за подготвеност за КОВИД-19 на претседателот Бајден, кој Белата куќа го детализираше во средата, кој обезбедува патоказ за нова фаза на пандемијата во која Белата куќа вели дека КОВИД-19 ќе предизвика „минимални нарушувања“.

Бајден прв ги откри деталите од планот за време на неговото обраќање за состојбата на Унијата во вторникот вечерта.

Покрај барањето податоци за дезинформации од технолошките платформи, Генералниот лекар ги повика давателите на здравствените услуги и јавноста да споделат информации за тоа како дезинформациите за КОВИД-19 негативно влијаеле на пациентите и заедниците.

„Го замолуваме секој кој има релевантни сознанија - од оригиналното истражување и збирки податоци до лични приказни кои влијаат на улогата на дезинформациите во јавното здравство - да ги сподели со нас“, рече Марти.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас