Во живо на француска телевизија, Украинка го кажа неочекуваното

Минатиот четврток, една Украинка по име Викторија, која живее во Франција веќе 25 години, беше гостин на програмата Brunet & Cie на францускиот канал LCI за да ги информира гледачите за ситуацијата во Украина.

Модераторите веројатно очекуваа жената да пушти тирада против Путин, но работите испаднаа многу поинаку.

Жената рече дека два милиони луѓе во Украина живеат во мизерни услови. Таа рече дека сметките за енергија вртоглаво пораснале и многу луѓе трошат половина од својата плата на греење.

„Зошто да го браниме овој претседател и неговата марионетска влада?“, праша Викторија. „Економијата е во колапс, корупцијата дивее.“ Презентерот Ерик Брунет зачудено праша: „Зборуваш за Зеленски?“

„Се разбира, кој друг?“, рече таа. „Тој апсолутно не е демократски лидер. Затвори четири телевизиски станици. Новинарите исчезнаа. Се вели дека руските новинари редовно се убиваат. Убиени се и украински новинари. Многу новинари беа убиени во последните години.

Брунет ја праша Викторија дали е вистина дека некои жители на Киев се среќни што Русите ја нападнале земјата. „Дефинитивно“, одговори таа, додавајќи дека многу Украинци се сомневаат дека изборите биле фер.

Брунет истакна дека постојат демократски начини за промена на власта доколку не сте задоволни од тоа како се одвиваат работите. Еден од гостите тогаш рече: „Не заборавајте дека во февруари 2014 година имаше пуч против демократски избраниот претседател“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас