Бил Гејтс ги пофали напорите на Австралија за борба против пандемијата

И покрај тешките затворања, строгите здравствени уредби и барањата за вакцинација, основачот на Мајкрософт го пофали авторитарниот пристап на Австралија за справување со пандемијата

Ако секоја земја постапи како Австралија, тогаш [следната епидемија на вирусот] немаше да се нарече пандемија, рече основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс.

Говорејќи на 58-та Минхенска безбедносна конференција, Бил Гејтс ги пофали строгите затворања во Австралија и строгите здравствени регулативи што ја зафатија земјата во последните две години.

Како и Нов Зеланд, Австралија го потроши најголемиот дел од пандемијата на стратегија „Ковид нула“, која вклучуваше опсежни, едномесечни затворања на големите градови и различни нивоа на барања за вакцинација во државата.

Повеќето признаваат дека овие стратегии се можни само затоа што островските нации можат да ја користат географијата за да го контролираат протокот на луѓе преку границите. Како резултат на тоа, многу граѓански слободи се привремено суспендирани во Австралија, вклучително и правото на протест.

Во моментов, бројот на смртни случаи од Ковид во Австралија е на долниот крај од глобалниот просек, делумно поради тоа што ширењето на Ковид е одложено поради забраните за повеќето меѓународни и домашни патувања. Само во последните неколку месеци е пријавен уште еден пренос со варијанта омикрон.

Американскиот милијардер е силно вклучен во глобалното производство на вакцини. Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс е ко-основач на Коалицијата за иновации за подготвеност за епидемија (ЦЕПИ) на Светскиот економски форум, која беше лансирана на форум во Давос во 2017 година. Австралија е дел од конзорциумот на земјата на коалицијата и направи значителни донации.

Партнерите на ЦЕПИ почнаа да работат на вакцини со гРНК и РНК во 2018 година, пред пандемијата на Ковид, за да се справат со сценариото за „болест Х“ дефинирано од Светската здравствена организација.

Клучната иновација на оваа пандемија се гРНК вакцините, кои станаа достапни помалку од една година откако беше идентификуван вирусот Ковид.

ЦЕПИ започна да финансира напори за развој на вакцини со гРНК против Ковид само неколку дена откако вирусот беше откриен надвор од континентална Кина. (Еден од кандидатите што ЦЕПИ ги одобри во јануари 2020 година беше Модерна.)“, рече Бил Гејтс во неодамнешната статија. „Но, поддршката на ЦЕПИ за истражувањето на гРНК вакцините е пред Ковид - што е една од причините за успехот на пристапот. Основата беше поставена години порано преку инвестиции од владите, фармацевтските компании и (неодамна) ЦЕПИ.

ЦЕПИ се поддржувачи на АстраЗенека, Новавсакс, Модерна и други кои не успеаја да ги поминат пробите од Фаза 3 до одобрението за итна употреба.

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс беше вклучена во симулацијата на пандемијата на настанот 2019 година, која дискутираше и тестираше различни пандемични одговори како што се користат во Австралија. Симулацијата заврши непосредно пред избувнувањето на Ковид.

Работата на ЦЕПИ, која инвестираше во технологијата на гРНК (се уште не беше во употреба во тоа време) пред пандемијата, е една од главните причини зошто новата генерација вакцини излегоја на пазарот.

Овогодинешната конференција [Минхенска за безбедност] нагласи колку глобалното здравје сега е препознаено како сериозна национална и глобална безбедносна грижа.

Појасно е од кога било дека инвестициите во здравственото истражување и развој, надзорот на болестите и силните здравствени системи се од клучно значење за одржување на безбедноста на луѓето без разлика каде живеат во светот, напиша Бил Гејтс.

На конференцијата за безбедност во Минхен, Бил Гејтс ги отфрли тврдењата за „заговор“ изнесени против него, нарекувајќи ги „навистина лоши теории“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас