Од Манлио Динучи: НАТО-Експанзионизмот во Европа

Од Манлио Динучи: Тој е наградуван автор, геополитички аналитичар и географ, Пиза, Италија. Тој е научен соработник во Центарот за истражување на глобализацијата (ЦРГ).

Тоа е едвај веродостојна приказна: воениот сојуз, НАТО, кој работи во спротивност со принципите на суверенитет и еднаквост на државите вградени во Повелбата на Обединетите нации, се прошири со кршење на меѓународните договори во изминатите дваесет и три години. Ова е толку големо што сите забораваме на тоа.

„Проширувањето на НАТО во последните неколку децении беше голем успех и исто така го отвори патот за понатамошно проширување на ЕУ“, рече генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг минатата сабота на Минхенската безбедносна конференција. За целосно да се разберат неговите зборови, неопходно е да се реконструира оваа приказна за „големиот успех“ во нејзините суштински термини.

Започна во истата година - 1999 година - кога НАТО ја срамни Југославија со војна и објави на Самитот во Вашингтон дека ќе спроведе „операции за реакција против кризи кои не се предвидени во член 5 надвор од територијата на Алијансата“.

Таа го заборави ветувањето со Русија дека „нема да се прошири ниту една педа кон исток“ и ја започна својата експанзија кон исток. Ги вклучува првите три земји од поранешниот Варшавски пакт: Полска, Чешка и Унгарија. Потоа, во 2004 година, проширувањето беше проширено на уште седум: Естонија, Латвија, Литванија (поранешни делови на СССР); Бугарија, Романија, Словачка (поранешни членки на Варшавскиот пакт); Словенија (поранешен дел од Југословенската федерација).

Во 2009 година, НАТО ги вклучува Албанија (некогаш членка на Варшавскиот пакт) и Хрватска (поранешна членка на Југословенската Федерација); во 2017 година Црна Гора (поранешен дел од Југославија); во 2020 година Македонија (поранешен дел од Југославија). За дваесет години НАТО порасна од 16 на 30 земји.

На овој начин Вашингтон добива троен резултат. Тој го проширува воениот сојуз до границите на Русија, дури и на територијата на поранешниот СССР, чиишто командни лостови ги поседува: Врховниот командант на сојузниците во Европа „традиционално“ е секогаш американски генерал назначен од претседателот на Соединетите држави. тие исто така поседуваат и други клучни команди за Соединетите Држави.

Во исто време, Вашингтон ги приближува земјите од Истокот кон САД, а не толку кон Алијансата. Веднаш по нивната инвазија, Романија и Бугарија ги ставија на располагање на САД важните воени бази Костанца и Бургас на Црното Море. Третиот резултат што Вашингтон го постигна со ширењето на НАТО кон исток е зајакнувањето на сопственото влијание во Европа.

Од десетте земји од Централна Источна Европа кои се приклучија на НАТО меѓу 1999 и 2004 година, седум ѝ се приклучија на Европската унија помеѓу 2004 и 2007 година: ЕУ, која се протега на исток, над САД, над НАТО, која се протега на исток Европа. Денес, 21 од 27 земји на Европската унија припаѓаат на НАТО под команда на САД. Северноатлантскиот совет, политичкото тело на алијансата, не носи одлуки според стандардите на НАТО, туку секогаш „едногласно и консензуално“, односно во согласност со она што се одлучува во Вашингтон.

Учеството на големите европски сили во овие одлуки (со исклучок на Италија, која молчешкум се покорува) најчесто се одвива преку тајни преговори со Вашингтон, со меѓусебни отстапки. Тоа значи натамошно слабеење на европските парламенти, особено на италијанскиот, кои веќе се лишени од реални овластувања за одлучување во надворешната и воената политика.

Во таков контекст, Европа сега е во уште поопасна ситуација отколку за време на Студената војна. Три други земји - Босна и Херцеговина (поранешен дел од Југославија), Грузија и Украина (поранешни делови на СССР) - се кандидати за членство во НАТО. Столтенберг, портпарол на САД, а не на НАТО, вели: „Ние ја држиме вратата отворена и ако целта на Крим е да има помалку НАТО на границите на Русија, тие само ќе добијат повеќе НАТО.“

Во ескалацијата меѓу САД и НАТО, јасно е предодреден да покрене војна од сите размери во срцето на Европа, каде што нуклеарното оружје влегува во игра. За три месеци во САД ќе започне масовното производство на новите нуклеарни бомби Б61-12, кои под команда на САД ќе бидат стационирани во Италија и други европски земји, веројатно и на исток, уште поблиску до Русија.

Покрај тоа, во Европа, САД имаат две копнени бази во Романија и Полска и четири воени бродови опремени со ракетниот систем Егис, способен да истрелува не само противракетни проектили, туку и крстосувачки ракети со нуклеарен врв. Тие подготвуваат и нуклеарни ракети со среден дострел кои ќе бидат распоредени во Европа против Русија, против имагинарниот непријател кој може деструктивно да реагира доколку биде нападнат.

На ова се додаваат економските и социјалните ефекти од растечките воени трошоци. На состанокот на министрите за одбрана, Столтенберг триумфално објави дека „оваа година се одбележува седмата година по ред на зголемени трошоци за одбрана на европските сојузници, кои се зголемени за 270 милијарди долари од 2014 година“.

Јавните пари сè уште се пренасочуваат од социјалните трошоци и продуктивните инвестиции додека европските земји сè уште не се опоравија од економското затворање 2020-2021 година.

Италијанските воени трошоци надминаа 70 милиони евра дневно, но тоа не е доволно. Премиерот Драги веќе најави: „Потребна ни е посилна одбрана: многу е јасно дека треба да трошиме многу повеќе отколку што правевме.“ Јасно: да ги стегнеме ремените за да може НАТО да се прошири.

Извор

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас