5Г зрачењето им штети на луѓето, животните и дивиот свет

Голем извештај за изложеноста на 5Г откри дека овој нов извор на зрачење му штети на здравјето на дивиот свет

Извештајот од 150 страници, чиј автори се истражувачите од Универзитетот во Вашингтон и Универзитетот Џон Хопкинс, содржи три дела, од кои првиот испитува како ЕМФ (електромагнетните фреквенции) во околината радикално се зголемиле во последниве години.

Вториот дел испитуваше како живите организми се под влијание на овие ЕМФ. Тие посочуваат дека „ефектите се забележани кај цицачите како што се лилјаците, елените, китовите и стоногалките, меѓу другите, како и кај птиците, инсектите, водоземците, влекачите, микробите и многу растителни видови“.

Третиот дел ги разгледува границите на изложеност на ЕМФ и изгледите за нови регулативи дизајнирани да помогнат подобро да се заштитат живите суштества од штетата предизвикана од овој постојан насип на нејонизирачко зрачење.

„Овој елоквентен преглед дава увид во пропуштените можности за превенција од рак користејќи примери на азбест, тутун, одредени пестициди и сега РФ (радиофреквенција) зрачење“, рече портпаролот на Environmental Health Trust (EHT).

„Авторите нагласуваат како економските размислувања се приоритетни во однос на превенцијата од рак.

Стратегијата за фрлање сомнеж за ризиците од рак беше развиена пред неколку децении и сега умно се спроведува од телекомуникациската индустрија во однос на ризиците од РФ-ЕФМ за луѓето и животната средина.

Индустријата има економска моќ, пристап до политичарите и медиумите, додека загрижените луѓе остануваат нечуени“.

Апелациониот суд во Вашингтон ја усвои петицијата со која се повикува Федералната Комуникациска Комисија построго да го регулира зрачењето на мобилните телефони.

Девра Дејвис, основачот на EHT, рече дека одамна е познато дека радијацијата на мобилните телефони од сите видови е опасна и за дивиот свет и за луѓето.

Сепак, федералната влада на САД ги затвора очите пред науката, наместо тоа ги промовира интересите на Verizon, AT&T и T-Mobile.

„Имаме повеќе од доволно истражувања за да активираме нови регулаторни мерки за заштита на дивиот свет“, рече портпаролот на EHT.

„Федералната Комуникациска Комисија требаше да спроведе целосна проценка на влијанието врз животната средина на распоредувањата на 5Г пред да распореди стотици илјади мобилни 5Г бандери  низ целата земја.“

Во август, Апелацискиот суд во Вашингтон пресуди во корист на петицијата поднесена од EHT против Федералната комисија за комуникации.

Судот утврди дека Федералната Комуникациска Комисија не направила ни приближно доволно за да одговори на зголемениот број докази што ги поврзуваат ЕМФ со негативни здравствени ефекти, дури и на нивоа под она што Федералната Комуникациска Комисија го смета за „безбедно“.

Судот, исто така, утврди дека Федералната Комуникациска Комисија не успеала соодветно да одговори на Министерството за внатрешни работи откако го покрена прашањето за еколошката штета што ја предизвикуваат ЕМФ, особено на птиците преселници.

Медиумите, од друга страна, купени и платени од безжичната индустрија, се потсмеваа на идејата дека 5Г не е само неверојатна и прекрасна технологија.

Гигантот за лажни вести Си-Ен-Ен, на пример, објави пропаганден текст во 2020 година со наслов „Зошто теоретичарите на заговор мислат дека 5Г е лошо за вашето здравје и зошто експертите велат дека не треба да се грижите“. Содржината на оваа објава за лажни вести е токму она што може да го очекувате.

„Како што доаѓа 5Г во населбите низ целата земја, нивото на безжична радијација значително ќе се зголеми“, предупредува Дејвис, кој верува дека сега е време да се дејствува.

„Немаме луксуз дополнително да разговараме за ова прашање со безжичната индустрија. Возрасните, децата, миленичињата, дивиот свет и нашата околина се во опасност“.

Француската влада започна серија мерења низ целата земја, вкупниот резултат: „Првите резултати покажуваат просечно зголемување на изложеноста од 16 проценти. Ова сугерира дека целокупната изложеност во областите што користат опсег од 3,5 GHz ќе се зголеми за околу 20 проценти на долг рок.

Сето ова се мерења пред да се изгради комплетната планирана 5Г инфраструктура во сите европски земји. Дополнително, само неколку корисници досега ги користеле измерените системи, што има влијание врз просечната преносна моќност.

Но, она што биолошки е важно е врвната вредност, а таа неверојатно се зголемува со употребата на специјалните антени за формирање на зрачење и секако со секоја нова локација на предавателот.

Треба да се промовира дигитализација. Ризиците и несаканите ефекти се потиснати:

Во 2018 година, списанието Umwelt-medizin-gesellschaft објави прегледна студија во која се сумирани преку 100 трудови за ефектите од WiFi фреквенцијата од 2450 MHz врз „клетките, плодноста, мозокот и однесувањето“.

Заклучокот од овој преглед: „Применливите гранични и SAR вредности не штитат од здравствените ефекти на WLAN зрачењето“

Студијата STOA на Комитетот за влијание на технологијата на Парламентот на ЕУ ги посочува здравствените ризици од фреквенциите што се користат до денес.
Во апелот, 271 научник (од 21 септември 2019 година) ја повикаа Светската здравствена организација да го заштити населението од нејонизирачки електромагнетни полиња. („Научниците повикуваат на заштита од нејонизирачко изложување на електромагнетно поле“).

Според авторите на апелот, потписниците претставуваат повеќе од 60% од научниците кои истражуваат на ова поле ширум светот.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас