Типични симптоми кои може да ги имате долго по Ковид-инфекцијата

Што е Долг Ковид?

Терминот Долг Ковид остана во јавноста - и затоа е претставник на голем број симптоми кои опстојуваат долго по инфекцијата со корона. Тоа го олеснува, но понекогаш и го нарушува впечатокот што го добивате за долгорочните ефекти по Ковид. Во истражувањето, пак, се прави диференцијација - што има смисла.

Ова е она што истражувачите го нарекуваат Долг Ковид кога симптомите перзистираат до дванаесет недели по инфекцијата со корона. Човек може да го разбере на таков начин што телото треба да се бори со акутната инфекција уште малку.

Сè од три месеци всушност се нарекува - на пример - синдром на пост Ковид. Некои од засегнатите имаат толку тешки симптоми што повеќе не можат да се вратат на своето вообичаено, оригинално секојдневие и, на пример, повеќе не можат да работат толку многу или воопшто не можат да работат.

Во продолжение, пак, под Долг Ковид подразбираме и случаи кои всушност сè уште имаат симптоми повеќе од три месеци по инфекцијата, бидејќи терминот е почест.

Дел од написот: Колку е вообичаен Долгиот Ковид?
Колку е честата појава на Лонг Ковид?
Опсегот на резултатите од студијата за ова прашање е огромен. Но, фреквенции од 50 до 70 проценти, од кои некои се споменуваат во медиумите, пренесуваат лажна слика. До 66 проценти се жалат на постојани симптоми по инфекција, но истото го прават и повеќе од 53 проценти од оние кои не биле заразени.

Понекогаш се вели дека на крајот сето тоа било само психосоматско или не поради инфекцијата, туку, на пример, поради зактворањето. Кохортните студии, кои дефинитивно ги гледаат симптомите почесто кај заразените луѓе, можеа да го побијат ова.

Кохортните студии набљудуваат различни групи на субјекти во подолг временски период во однос на појавата на одредени симптоми и болести. На пример, тие можат да испитаат како се разликува здравјето на заразените и неинфицираните луѓе.

На крајот на краиштата, повеќето експерти - врз основа на такви кохортни студии - претпоставуваат дека околу десет проценти сè уште имаат симптоми по повеќе од три месеци. Околу половина се толку строго ограничени што секојдневниот живот и нормалниот обем на работа се невозможни.

 

Децата се погодени поретко

Според прелиминарната слика, се чини дека децата имаат помала веројатност да бидат погодени од Долг Ковид. Огромното мнозинство се опоравува, но се претпоставува дека низок едноцифрен процент од децата остануваат оштетени по инфекција со корона.

Ова е познато и по други вирусни заболувања: По инфекцијата со вирусот Епштајн-Бар, на пример, кој е одговорен за треската на жлездите, 13 проценти од заразените деца сè уште покажале симптоми на синдром на мијалгичен енцефаломиелитис/хроничен замор шест месеци подоцна, мултисистемско воспаление и хроничен замор. По две години, процентот се намали за две третини на четири проценти.

Дополнителни информации за ставката:
Како правилно да се класифицираат резултатите од студијата
Само неколку од студиите за долг и пост-Ковид ги исполнуваат највисоките научни стандарди. Тие често даваат само индиции, но не и дефинитивна слика за синдромот.

Често пати се земени во предвид:

 • методот на анкетата
 • периодот на набљудувањето
 • бројот и разновидноста на симптомите
 • бројот на пријавените симптоми
 • како и избор, број и возраст на прегледаните пациенти и лица

Стапката на грешки се зголемува со онлајн анкетите, без контролна група не е можно веродостојно да се пресметаат кластерите и ако не се знае кој е веќе заразен, лажните заклучоци се речиси неизбежни.

 

По инфекцијата, многу симптоми се намалуваат

Во принцип, симптомите и поплаките може да се смират со текот на времето - кај децата и кај возрасните. Сепак, ова во голема мера зависи и од симптомите. Губењето на вкусот и мирисот е реверзибилно во многу случаи и може повторно да се тренира. Проблемите со стресот, од друга страна, бараат сложена и долга терапија.

Некои од сериозно погодените пациенти со Долг Ковид нема да закрепнат во догледна иднина.

 

Кои ги погодува?

Индикацијата на околу десет проценти од заразените кои пријавиле Долг Ковид е само статистичка вредност. Всушност, тоа не влијае на сите на ист начин, бидејќи децата се чини дека се погодени поретко и се опоравуваат почесто од возрасните.

 

Овде објаснуваме што знаеме за вакцинацијата на децата.

Долг Ковид е можен и по благи и умерени случаи.  Ризикот не може да се исклучи.

Досегашните студии за Долг Ковид сугерираат дека следните фактори го зголемуваат ризикот од Долг Ковид:

 • Тежок тек на болеста: околу пет или повеќе симптоми за време на акутна
 • Инфекција или хоспитализација
 • Претходно постоечки состојби (на пр. дебелина)
 • Женски род
 • Постара возраст

Меѓутоа, ако не се применува ниту еден од овие фактори на ризик, ризикот не паѓа на нула. Инаку, нема попрецизни или подобри изјави зошто тоа влијае на едниот, а не на другиот.

Во научната литература, на пример, има шпекулации за тоа дали претходните инфекции со други вируси играат улога и дали овие „заспани вируси“ се тогаш одлучувачки. Меѓутоа, она што е поверојатно е дека коронавирусот го заобиколува и го ослабува имунолошкиот систем кај некои луѓе, предизвикувајќи оштетување или предизвикувајќи нарушувања кои потоа продолжуваат.

 

Нови варијанти и многу неодговорени прашања

Досегашните достапни податоци особено се однесуваат на раните бранови на инфекција во пандемијата. Се верува дека сериозноста на акутната инфекција служи како показател за сериозноста или зачестеноста на Долг Ковид.

Меѓутоа, со мутациите во различните варијанти, се сменија и патомеханизмите, на пример начинот на кој вирусот колку добро и колку силно се врзува за клетките, во кои клетки продира и колку добро се размножува во краток временски период.

Во принцип, овие промени би можеле да имаат влијание врз тоа колку често се јавува Ковид по инфекцијата. На пример, делта инфекциите би можеле повеќе да влијаат на телото, а инфекциите со омикрон исто така може да резултираат со помалку Долг Ковид поради поретки и поблаги симптоми. Засега тоа се само непотврдени шпекулации.

 

Кои се симптомите?

Симптомите се различни. Повеќе од 200 индивидуални симптоми се опишани за синдромот. Влијае на респираторниот тракт, кардиоваскуларниот систем, мускулниот систем, нервниот систем, психата и метаболизмот. Ова го отежнува дефинирањето и дијагностицирањето на болеста и пронаоѓањето на вистинската терапија.
Најчестите симптоми вклучуваат:

 • Тежок замор (58%)
 • Главоболка (44%)
 • Тешкотии со концентрирање (27%)
 • Губење на косата (25%)
 • Отежнато дишење (24%)
 • Губење на мирис (21%) и вкус (23%)

Симптомите ретко се јавуваат поединечно, но често во комбинација. Во една поголема студија, истражувачите се обидоа да ги сумираат најчестите комбинации на долги типови на ковид и ги карактеризираа следните типови:

Слично на грип без температура: главоболка, губење на вкус и мирис, болки во мускулите, кашлица, воспалено грло, болка во градите, без треска.

Слично на грип со треска: главоболка губење на вкус и мирис, кашлица, болки во грлото, засипнатост, треска, губење на апетит.

Гастроинтестинални: главоболка, губење на вкус и мирис, губење на апетит, дијареа, болки во грлото, болка во градите, без кашлица

Тежок замор од еден степен: главоболка, губење на вкус и мирис, кашлица, треска, засипнатост, болка во градите, замор

Тешко ниво два, конфузија: главоболка, губење на вкус и мирис, губење на апетит, треска, засипнатост, воспалено грло, болка во градите, конфузија, болка во мускулите

Силно ниво три, абдоминално и респираторно: главоболка, губење на вкус и мирис, губење на апетит, кашлица, треска, засипнатост, болки во грлото, болка во градите, замор, конфузија, болка во мускулите, отежнато дишење, дијареа, абдоминална болка

Сепак, многу е веројатно дека ќе се направат на поединечниот пациент само неколку класификации  , бидејќи комбинацијата на симптоми е многу индивидуална.

Исто така, тешко е воопшто објективно да се утврдат симптомите. Барем некои од нив може да се измерат. Во случај на хронична исцрпеност, на пример, мерењата на силата на рацете може да покажат дека мускулната сила се намалува многу побрзо кај пациенти со Долг Ковид.

 

Мерливите симптоми им помагаат на пациентите

Кај некои пациенти, кога стануваат, отчукувањата на срцето им се зголемуваат во рок од неколку минути, и тие добиваат малаксаност и вртоглавица додека повторно не легнат. Ова е познато како синдром на постурална тахикардија. Ова е исто така релативно лесно за лекарите да го измерат со тестот Шелонг.

Проблеми со циркулацијата, лекарите се обидуваат да идентификуваат мали садови во очите. Таму може да се измерат мали згрутчувања на крвта. Сепак, таквата дијагностика не е достапна за сите симптоми и не секој лекар ги знае овие методи. Ова може да значи дека засегнатите не се сфаќаат сериозно со нивното страдање или не ја добиваат најдобрата можна терапија.

 

Каква е прогнозата за засегнатите?

Има случаи кои веќе биле заразени со САРС-КоВ-2 во пролетта 2020 година и сè уште им известуваат на лекарите денес за постојани главоболки или дека нивното сетило за мирис или вкус не се вратило во нормала.

Други симптоми, како што е тешка исцрпеност, исто така може да станат хронични. Ова може да се види, на пример, во тешкотијата со која засегнатите го наоѓаат патот назад во работниот век.

Во едно американско истражување, половина од засегнатите изјавиле дека нема да можат да се вратат на полно работно време дури и по половина година. Секој петти дури и не бил способен да работи.

Пресметано врз основа на проценките заопсегот на Долгиот Ковид, ова резултира со околу пет проценти од сите инфекции кои се сериозно оштетени и два проценти кои повеќе не можат да ја вршат својата работа, а исто така не успеваат во многу секојдневни активности кои се тривијални за повеќето луѓе.

 

Некои пациенти никогаш не се опоравуваат

Во кои случаи долгите симптоми на Ковид исчезнуваат и со кого остануваат сè уште не може да се одговори. Сепак, една студија дава првична проценка на прогнозата на долготрајните пациенти со Ковид, кои страдаат од симптоми веќе пет месеци. Таму, повеќето од испитаните симптоми тешко се намалија помеѓу пет и дванаесет месеци. Тие продолжија да бидат исцрпени, понекогаш дури и повеќе од порано, и пријавија значително намален квалитет на живот. Повеќе од една петтина од сите пациенти сè уште биле погодени по една година. Веројатноста симптомите да исчезнат сами по себе драстично се намалува со текот на времето.

Слично на пациентите со мијалгичен енцефаломиелитис/синдром на хроничен замор, некои пациенти со Долг КОВИД повеќе нема да закрепнуваат сè додека ниту еден лек навистина не може да вети подобрување.

 

Кои се причините?

Епителните клетки се наоѓаат низ телото. Тие се во нашите мукозни мембрани, во белите дробови ги обложуваат ѕидовите на садовите. Епителните клетки го имаат рецепторот АKЕ-2 (Ангиотензин-конвертирачки ензим 2). односно портата за коронавирусот. Ова објаснува зошто вирусот не само што се шири во увото, носот и грлото, туку и мигрира во белите дробови и од таму често низ целото тело - и на крајот предизвикува штета таму.

 

Одеднаш телото се бори со себе

Сè уште не е целосно јасно што точно води до Долг Ковид. Сепак, особено интензивно се дискутираат три каузални механизми. Вирусот предизвикува многу силна имунолошка реакција во телото. Толку силен што имунолошкиот систем исто така може да се наруши и антителата веќе не се насочени против вирусот туку против вашите сопствени здрави телесни клетки - тие потоа се нарекуваат автоантитела. Тие играат улога во автоимуните болести, на пример. Тоа би ги објаснило долготрајните симптоми.

При вакви постојани имунолошки реакции, во телото се јавува неприроден постојан аларм. Ова може да влијае на сигналните патишта во нервниот систем, како што се оние што го контролираат дишењето или отчукувањата на срцето.

 

Телото повеќе не е доволно снабдено со кислород

Друго објаснување има за цел оштетување во вените, поточно во највнатрешниот слој на вените. За време на инфекцијата, коронавирусот предизвикува оштетување таму и воспалението може да остане активно по инфекцијата. Протокот на крв во малите садови е нарушен, има извештаи за мали згрутчувања на крвта, односно мини-тромбоза во капиларите.

Ова влијае на снабдувањето со кислород, на пример на мускулите и органите. Тоа би објаснило зошто многу заболени се чувствуваат целосно исцрпени по физичкиот напор (а тоа вклучува искачување по скали или облекување). Недостатокот на снабдување со кислород до мозокот, заедно со нарушувањата на нервниот систем, исто така може да објасни нешто како главоболка или конфузија (вообичаено: „мозочна магла“) или тешкотии со концентрирање.

 

Дали вирусот се крие во телото?

Друга теза ја гледа причината во фактот што вирусните честички или остатоците од вирусот остануваат во телото и на тој начин го иритираат имунолошкиот систем повторно и повторно или долгорочно. Ова е поткрепено со фактот дека пациентите сè уште биле позитивни на одредени вирусни протеини неколку месеци по инфекцијата, но повеќе не биле тестирани за шилестиот протеин, кој инаку се смета за доказ за инфекција???

Ако овие протеини останат во клетките или ткивата, тоа може да доведе до постојана или до запалување на воспалителна реакција и може да објасни оштетување на нервите или оштетување на сетилото за мирис или вкус. Овие остатоци се веќе докажани за други вируси.

На крајот на краиштата, малку е веројатно дека некој од горенаведените пристапи ќе ги објасни сите случаи на Долгиот Ковид. Симптомите и текот на болеста се премногу различни за ова. Замисливо е дека сите три причини би можеле да се применат - сами или во комбинација.

 

Дали има терапии и лекување?

Да и не. Засегнатите можат да се надеваат на терапии во клиниките за рехабилитација. Сепак, методите сè уште не се научно докажани, туку експериментални. Тие, исто така, можат само да помогнат да се ублажат многу симптоми, но моментално нема лек за куративна терапија.

Ако го изгубите чувството за вкус или мирис, постојат специјални курсеви за обука за повторно да ги тренирате и да ги изострите вашите сетила. Некои од пациентите на кои сетилото за вкус и мирис не им се враќа самостојно се борат да си ја вратат старата сензација.

Ако се открие дека пациентите имаат недостаток на кислород, хипербаричната кислородна комора може да им помогне на некои од нив. Пациентите таму дишат чист кислород, а клетките се снабдуваат со малку повеќе кислород.

Малите крвни згрутчувања или можните остатоци од вирусот што ги блокираат крвните садови, може да се подобрат со процедура наречена Х.Е.Л.П афереза, која вклучува миење на крвта на пациентот.

Во спротивно, пациентите често треба само да се помират со новото, ниско ниво на перформанси и да ја прифатат новата брзина на телото. Ова е особено тешко за луѓето кои претходно биле многу активни. За многумина е штетно да тренираат против замор. После тоа, засегнатите само паѓаат во поголем јаз во перформансите бидејќи телото воопшто не може да се справи со напорот.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас