Како проверката на фактите се контролира и фалсификува

Првенствено овјавено од: Д-р Џозев Меркола

 • Проверката на фактите е дел од кампањата насочена кон контрола на она што го гледате на интернет, а во продолжение, што мислите и како ја перципирате реалноста
 • Истражувачката новинарка Шарил Аткисон објаснува како практично сè што гледате и слушате на интернет е кооптирано или усвоено за да служи за поголема агенда
 • Наместо вистински новинари и репортери, во медиумите се инфилтрирани луѓе од пропагандисти кои диктираат што е и што не е лажна вест
 • Јавноста е манипулирана да ги цензурира нивните информации од надворешни проверувачи на „факти“, воведени како алатка за дополнително збунување и испитување на јавноста.
 • „Теорија на заговор“, „откриена“, „лекарство“ и „антивакцина“ се примери на термини што се користат како пропагандни алатки; слушајќи ги, треба подлабоко да се бара вистината
 • Оние кои се потпираат исклучиво на Интернет за информации, ризикуваат да бидат контролирани. Можете да возвратите со тоа што ќе направите сопствено истражување, ќе верувате во вашата когнитивна дисонанца и ќе го користите вашиот здрав разум.

Пред 2015 или 2016 година, сè уште можевте да читате што сакате на Интернет без поголеми пречки. Тоа оттогаш се промени бидејќи пропагандистите се инфилтрираа во медиумите и, заедно со другите клучни играчи како Големата Техника и владата, се обидуваат да ги контролираат информациите. Проверката на фактите – некогаш помала идеја која сега стана главен медиум – е дел од кампањата насочена кон контрола на она што го гледате на интернет, и напротив, што мислите и како ја перципирате реалноста – но сето ова е само трик

Зборувајќи со Јан Јекилек, главен уредник на The Epoch Times и домаќин на American Thought Leaders, истражувачката новинарка Шарил Аткисон објаснува како практично сè што гледате и слушате на интернет е кзѐ\ооптирано или присвоено за да служи за поголема агенда:

Треба да се сфати дека речиси секој тип на информации е присвоен ако може да биде присвоен од група. Ова исто така важи и за проверки на факти, кои во многу случаи се усвоени или креирани со цел да се шират наративи и пропаганда.

И вашиот здрав разум е во право кога ви кажува дека начинот на кој тие ја избрале проверката на фактите и начинот на кој го формулирале за да можат да кажат дека оваа работа не е вистина, кога всушност навистина е вистина, но пораката што се обидуваат да ја пренесат е дека не треба да веруваш во тоа, твојот здрав разум е во право.

Ова беше создадено како дел од пропаганден напор од некого, некаде, како дел од наративот да излезе во јавноста, така што буквално секоја информација што може да се кооптира е кооптирана.

 

Информацискиот пејзаж е контролиран

Аткисон цитира неколку популарни онлајн извори кои се силно манипулирани - Википедија, Сноупс и повеќето „проверувачи на факти“ за да наведат неколку, како и HealthFeedback.org, лажна научна група што ја користат Фејсбук и други големи технолошки компании се користи за разоткривање на науката , што всушност е точно.

Проверувачите на факти честопати се нарекуваат научници, но дури и тоа е „дел од многу добро финансиран, добро организиран пејзаж кој ни ги диктира информациите што треба да ги имаме“. Иако отсекогаш постоеле напори да се влијае на информациите што ги објавуваат медиумите, репортерите историски се бореле против организациите за да се осигураат дека јавноста ја добива другата страна на приказната.

На почетокот на 2000-тите, Аткисон откри дека повеќе не се работи само за влијание врз информациите, туку и за спречување на одредени информации да бидат објавени на прво место. Ова особено се однесуваше на фармацевтските компании што таа ги покриваше во тоа време. Аткисон ги опиша „напорите на овие големи глобални фирми, ангажирани од фармацевтската индустрија и од владините партнери кои работат со фармацевтската индустрија, да не се известува приказната.

Така, потиснувањето и цензурирањето на информации што одговорните не сакаат да ги слушнат е доста вообичаено. Аткисон верува дека оваа практика навистина започнала во 2015-2016 година, „кога Доналд Трамп се појави како единствена закана што беше сфатена и од демократите и од републиканците, а со тоа мислам на интересите што тие ги поддржуваат и плаќаат за тоа што се на функција и обезбедуваат одредени одлуки“.

Со исмејување на функцијата, беше организирана кампања која ја искористи предноста на печатот кој веќе беше оптоварен со конфликти, кој беше помалку склон да известува за вистински настани. „Сето тоа доведе до овој луд информативен пејзаж што го имаме денес“, вели таа. Наместо новинарите да се обидуваат да ја дознаат вистината, имаме „автори кои се обидуваат да го шират она што медиумските научници или политичарите сакаат да го шират, некритички и често на сметка на точноста“.

Наместо вистински новинари и известувачи, во медиумите сега се инфилтрирани пропагандисти кои диктираат што е, а што не е лажна вест. Многумина веруваат дека лажните вести се производ на Трамп, но големата технологија беше вовлечена во кампањата рано. Кампањата за лобирање зад сцената на пропагандистите се сретна со Фејсбук и дека треба да се започне со цензурирање и проверка на информациите“, рече Аткисон.

Терминот „лажни вести“ стана популарен по изборот на Трамп, но всушност беше измислен пред тоа - го измисли веб-страницата за политички активисти First Draft News, која делумно е финансирана од Google.

 

Поканете пропагандисти во редакцијата

Ние сме среде информативна војна каде што е тешко да се разликува вистината од фикцијата или лагата. Новинарите повеќе не се чувари; наместо тоа, тие земаат информации од очигледно контрадикторни извори и потоа се обидуваат да ја убедат јавноста во одредена гледна точка. Другите информации кои се во конфликт една со друга се цензурирани или „разоткриени“ (НЕ! дебанкирани).

Тоа е невообичаено време во историјата, дури и обидот да се манипулира јавноста за да ги цензурира нивните информации и да ги цени проверувачите на „факти“ од трети страни кои беа воведени како алатка за дополнително збунување и манипулирање со јавноста.

Но, кога ќе ја слушнете само едната страна од приказната и немате пристап до информации за спротивното, речиси е невозможно да ја откриете вистината - и тоа е поентата. Дали е тоа затоа што новинарите не знаат да размислуваат критички и да ги поставуваат вистинските прашања или затоа што мислат дека ја прават вистинската работа?

Аткисон смета дека тоа оди многу подлабоко. Многу пропагандисти станаа дел од медиумите и додека порано постоеше заштитен ѕид меѓу новинарите и луѓето за кои известуваат, „тоа одамна го нема“. Таа рече:

Не само што ги поканивме да влијаат на нашето известување, туку и ги ангажиравме, не само како експерти и аналитичари, туку и како известувачи. Тие се уреднички присуства во нашите редакции. Сега сме едно исто.
Тешко е да се каже дека во многу случаи постои изразена разлика помеѓу луѓето кои се обидуваат да пренесат порака и гласниците во медиумите, кои треба да вршат понезависна работа и да известуваат точно.

 

Кампањата за дезинформации за КОВИД

На почетокот на 2020 година, кога пандемијата почна да се развива, Аткисон разговараше со сите што и беа на располагање, вклучително и владини и невладини научници. „Многу брзо, можев да видам дека одредени работи што беа јавно кажани се покажаа како невистинити, и дека некои работи што другите научници ми ги кажаа приватно беа вистинити и, во ретроспектива, всушност се покажаа како вистинити.

На почетокот, некои научници со кои таа разговараше ги преиспитаа советите на владините научници, вклучително и Др. Ентони Фаучи, директор на Националниот институт за алергија и заразни болести и виш портпарол на претседателот за одговорот на КОВИД. Таа ги праша дали треба да зборуваат и да се осврнат на нивните грижи, но сите одговорија со истиот одговор:

Тие рекоа дека не се осмелуваат да зборуваат поради страв од контроверзии и да бидат етикетирани како негатори на коронавируотс, термин кој стана сè попопуларен во медиумите. И второ, се плашеа дека Др. Фаучи, за кој сметаа дека е некој вид пофален или канонизиран во печатот од причини што не можеа да ги разберат, бидејќи тие искрено не веруваа дека наводите што тој јавно ги дава се вистинските.

Сигурно овие научници заслужија да бидат слушнати, но стравот да проговорат ги замолчи. Тие се плашеа дека ќе ги загубат своите грантови бидејќи повеќето грантови за истражување се финансирани од владата. Ако на владата не и се допаѓа тоа што го зборувате или правите, може да бидете отпуштени или никогаш повеќе да не добивате грантови, што значи крај на вашата кариера и самото ваше постоење.

„Навистина е опасна средина кога почитуваните научници кои имаат вредни информации и мислења се плашат да зборуваат, а наместо тоа слушаме партиска линија со која многумина од нив не се согласуваат, но не сакаат да ја кажат“, рече Аткисон.

Таа го спомна контроверзното финансирање на американската влада за истражување на функцијата во Кина и сугестијата дека САРС-КоВ-2 би можел да потекнува од кинеска лабораторија - и двете се очигледни прашања за кои никој не сака да зборува.

„Тоа се нештата што беа некако како црвени знамиња за мене од самиот почеток, што ми кажуваа дека некој се обидува да ги потисни информациите“, продолжи таа. „Тие користат новинари за да го направат тоа. Во некои случаи се вклучени професионалци од јавното здравје и сакам да знам што навистина се крие зад тоа.

 

Теоријата на заговор“ ја измислила ЦИА

Терминот „теорија на заговор“ се користи денес за да се отфрлат сите оние информации коие се против наративите . Според Аткисон, ова е по дизајн, бидејќи самиот термин бил развиен од ЦИА како одговор на теориите околу убиството на ЏФК.

„Документите покажаа дека имало сугестија агентите да излезат и да разговараат со новинарите за овие работи како теории на заговор - Како што кажав многу пати, знаете дека терминот теорија на заговор нема смисла додека го користите. Скоро се е завера.

Сè што вклучува две или повеќе луѓе е технички заговор, но кога луѓето ќе го слушнат терминот, тие се условени да мислат дека тоа е погрешно. „Тоа би требало да го исклучи тој мал дел од мозокот кој вели: „Тоа не е вистина“. Меѓутоа, кога Аткисон го слуша терминот, таа мисли дека информацијата многу добро може да биде вистинита. „Кога некој се обидува да ги разоткрие, тоа обично значи дека зад тоа се крие силен интерес, а тоа ме наведува да барам повеќе информации за ова прашање“.

 

Реалноста се менува во реално време

Информациите во моментов се менуваат во реално време за да се усогласат со споделената агенда. Ова ги вклучува дефинициите што се наоѓаат во речниците и на официјалните владини веб-страници. Примери на дефиниции кои се сменија неодамна се оние за пандемијата, имунитетот на стадото, вакцините и антивакцинацијата. Аткисон потврдува:

Практично секоја форма на информации и извор што може да се кооптимира веќе е кооптимиран Ова ги вклучува дефинициите во речниците; ова вклучува сè бидејќи ова се важни начини на влијание врз мислата. Јазикот е многу моќен. Луѓето не сакаат да се поврзуваат со конкретни имиња и ознаки.

Ова ме потсетува на „1984“, приказната на Џорџ Орвел за футуристичкото општество, каде што историјата беше препишувана во реално време за да одговара на која било верзија што ја сака владата или партијата. Дефинициите сега се препишуваат и се менуваат во реално време за да одговараат на визијата што естаблишментот сака да ја видат луѓето.

Засега, сè уште можете да ја користите Интернет архивата, попозната како Archive.org и IA, како историска архива. Archive.org не само што е дом на повеќе од 1,4 милиони книги и други документи, туку делува и како историски сеф за Интернет, чувајќи ги кешираните верзии на веб-страниците кои повеќе не се достапни за јавноста.

Wayback Machine на Archive.org зачувува дигитални информации што се отстранети или избришани, било намерно или од други причини, но и тие еден ден може да исчезнат. Аткисон вели:

Тоа е фасцинантен начин да се докаже обидот да се промени нашата перцепција за нештата и реалноста и она што мислевме дека го паметиме од порано, бидејќи сè што навистина имаме сега е, во голема мера, електронската плоча, и ако тоа може да се манипулира, може да дојде момент кога - да речеме, ако ја укинат машината за враќање назад - нема да можеме да докажеме дека нешто е поинаку.

Аткисон одржува листа на работи што медиумите или јавната политика ги згрешиле за време на пандемијата, а кои сè уште може да се потврдат со помош на Wayback Machine, но не биле признаени како погрешни или поправени од печатот. Ова вклучува:

 • Тврди дека лабораториската теорија за ослободување на коронавирусот била отфрлена, иако не била разоткриена
 • Службениците за јавно здравје кои тврдат дека маските не функционираат, а потоа велат дека маските функционираат
 • Фаучи пред Конгресот сведочеше дека стапката на смртност од коронавирус е 10 пати поголема од онаа на грипот, но Аткисон најде објавена статија од Фаучи во која тој го тврди спротивното, имено дека „клиничките последици од КОВИД-19 на крајот имаат поголема веројатност да наликуваат на оние на тежок сезонски грип“
 • Не беше во ред да се испраќаат заразени луѓе од болници во домови за стари лица
 • Не беше во ред да се изолираат луѓето дома и да се затвораат паркови и плажи; раните податоци од Њујорк покажаа дека огромното мнозинство од луѓето хоспитализирани со коронавирус се изолирале дома, додека оние надвор не се разболеле
 • Да им се каже на луѓето да ги мијат намирниците за да се спречи КОВИД-19 беше погрешно.
 • Погрешно беше тврдењето дека вакцинацијата против Ковид-19 спречува инфекција и пренос и дека вакцинацијата спречува 100% од хоспитализирањата и смртните случаи.
 • Погрешно беше да не се фокусираме повеќе на терапевтски мерки пред и по вакцинацијата.

На крајот, додава таа, „Верувам дека вистината наоѓа начин да се каже... можеби ќе потрае некое време, и може да има многу луѓе кои не сакаат вистината да излезе на виделина, но ние како  луѓе ја бараме по природа“. На лично ниво, можете да одите долг пат до наоѓање на вистината следејќи го вашиот сопствен здрав разум.

„Секогаш велам направете го вашето истражување, одлучите сами, размислете сами. Верувајте на вашата когнитивна дисонанца, користете го вашиот здрав разум. Ќе бидете во право почесто отколку што мислите, но отворете го умот, читајте многу, размислувајте многу и не верувајте во доминантниот наратив во номиналната вредност.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас