Од денеска во Шведска се укинати сите мерки

Шведската влада одлучи да ги укине сите ограничувања поврзани со Ковид од 9 февруари

Исто така, местата повеќе не можат да бараат доказ за вакцинација. Дополнително, здравствениот орган препорачува Ковид повеќе да не биде официјално класифициран како „опасност за јавното здравје“.

Шведска е третата нордиска земја што ги укина ограничувањата за Ковид, по Данска и Норвешка. (…) Гледаме дека во Шведска имаше вишок смртност од април до јуни 2020 година, а потоа повторно од ноември 2020 до јануари 2021 година.

Во сите останати месеци, смртноста беше под она што би се очекувало. Така, вишокот на смртност предизвикан од вирусот беше концентриран во два кратки периоди, еден кон крајот на пролетта 2020 година и друг во зима 2020/2021 година. Надвор од тие кратки периоди, навистина не се случуваше многу.

Шведската влада сега официјално ја прогласи пандемијата за завршена, но ако се погледне статистиката за смртност од сите причини, навистина изгледа како пандемијата да заврши пред една година.

Колку лошо беше во Шведска, земјата која никогаш не се затвори и беше нашироко исмејувана како држава во раните фази на пандемијата.

Ако ги погледнеме статистиките за смртност од сите причини и бројот на луѓе кои всушност умреле, станува јасно дека Шведска е веројатно земјата која најразумно реагирала на пандемијата, со мерки кои биле во голема мерка пропорционални на обемот на заканата.

Наместо тоа, остатокот од светот ги удира мувите со чекани.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас