Чешката влада повлекува некои мерки за коронавирусот

Во средината на омикронскиот бран, чешката влада повлекува некои мерки за корона

Од 9 февруари, ограничувањата за прием на вакцинирани и прележани треба да паднат.
Владиниот кабинет во средата ги олабави ограничувањата за коронавирусот.

Премиерот Петр Фиала (граѓански демократи) објави доцна вечерта:
„Од 9 февруари, Владата ќе ја укине обврската за приложување потврда за вакцинација или доказ за закрепната корона инфекција при посета на ресторани, даватели на услуги и културни и спортски настани.

Кабинетот вака реагира на одлуката на Врховниот управен суд. Ова ги исфрли рестриктивните  контролит Како што нагласи шефот на владата, тие сепак не постапиле под притисок на судската пресуда:
„Пресудата само ја забрза нашата одлука за неколку дена. Сепак, условот за маска останува на сила на сите затворени јавни простори. Според експертите, оваа мерка се покажала како многу ефикасна“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас