Јужна Африка во голема мера ги укинува мерките за корона

Со оглед на намалениот омикронски бран, Јужна Африка сака да ги укине повеќето од своите ограничувања за корона

Луѓето кои биле позитивни на тестот и немаат симптоми повеќе нема да мора да бидат ставени во карантин. За лицата со симптоми, периодот на карантин е намален од 10 на 7 дена. Како лице за контакт, треба да одите во изолација само ако се појават симптоми.

И училиштата се враќаат во нормална настава без претходните правила за дистанца. Сепак, општите хигиенски правила и обврската за носење маски продолжуваат да важат.

Според студиите, 70% од населението на Јужна Африка веќе стекнало имунитет преку инфекција. Во понеделникот беа пријавени само 1.366 случаи на позитивни тестови во земјата со речиси 60 милиони луѓе.

Во споредба со делта варијантата, текот на болеста во омикронската варијанта исто така се чини дека е значително поблаг. Поради тоа, во изминатите неколку недели се повеќе се повиците за целосно укинување на мерките.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас