Франција ја суспендира продажбата на ФФП2 маски со графен

Француската агенција за здравствена безбедност (Ансес) ја суспендираше дистрибуцијата на ФФП2 маски кои содржат графен до очекување на проценка на ризикот, објави на 14 јануари.

Канада, исто така, повлече дел од пазарот во јули минатата година, откако маските од графен беа повлечени од училиштата во март. Така, нивното носење беше обесхрабрено.

Ансес препорачува властите да дадат приоритет на маркетингот или достапноста на маски без графен „поради недостатокот на информации за графенот што го користат производителите и за токсичноста на оваа супстанца, особено на долг рок“ и затоа што „Целите што ги следат производителите со додавање графени на маските не се ниту наведени ниту прикажани“.

Француската институција ги потсетува производителите и продавачите „дека имаат одговорност да им гарантираат на потрошувачите безбедно користење на нивните производи“.

Оваа одговорност вклучува обезбедување на сите податоци потребни за да се процени прецизната природа на употребените материјали и да се покаже нивната корисност во производот и нивната безбедност при нормални услови на употреба, како за потрошувачите така и за животната средина.

На почетокот на јануари, дури и пред објавувањето на Anses, француските фармацевти предупредија на поплава од потрошувачи на ФФП2 маски.

Маските станаа дел од секојдневниот живот на работниците, кои се принудени да ги носат во текот на работниот ден, иако се штетни по здравјето.

Неколку земји горе-долу дискретно забранија различни типови на респиратори, со што истите модели се задолжителни во некои земји, додека забранети во други.

Ниту една маска не може да ги филтрира вирусите, иако мФФП2 аските го спречуваат преминувањето на 94% од честичките присутни во воздухот, поради што тие се најмногу препорачани од „експертите“.

Извор: mpr21

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас