Борбата против општеството или како се разбива светскиот поглед

Во меѓувреме, се чини дека пораката пристигна во мејнстримот дека политичката коректност е ќорсокак, во кој нема напредок. Добар пример дека мејнстримот сега очигледно си поставува сериозни прашања во врска со оваа тема,  истражувачкот за миграција Сандра Костнер,  смета дека левата идентитетска политика на САД е голема опасност за слободата.

 

Досега, критичарите на политичката коректност се сметаа за теоретичари на заговор. Сепак, неодамнешните примери покажуваат дека сме на крстопат.

 

САД некогаш беа основани со мотото „E plunibus unum“: Едно основано од сите. Денес се чини дека не успеаја токму со ова мото. Омразата е подлабока од  било кога, земјата со неограничени можности е пред самоукинување - но ова во моментов важи и за многу европски земји. Значи повеќе глобален проблем отколку национален.

Либералната демократија е во опасност не само во САД, туку и во многу други западнати земји - особено во Европа, идентитетско-политичките агенди се повеќе водат кон распаѓање на народот и државата, како што моментално се соочуваме во оваа земја.

„Иронично е она што мултикултуралистите го започнаа како радосна прослава на различноста, а заврши како мрачна крстоносна војна на конфронтации“.

 

Историчарот и специјален советник на Џон Ф Кенеди, Артур М. Шлезингер, ја напиша оваа реченица во своето 30-годишно дело „Разединување на Америка“, кое за прв пат се појави на германски јазик на 2 ноември (Die Spaltung Amerikas),  објавено од истражувачот за миграција Сандра Костнер која во Шлешингер го гледа тој критички дух што рано ја препозна деструктивната политика на левиот идентитет.

 

Кога се појави политичката коректност, Костнер рече дека станува збор за поими чија цел е да ги девалвираат луѓето. Според мислењето на истражувачот за миграција, тоа денес се промени суштински.

Костнер вели: Денес станува збор за наметнување на идентичен светоглед на општеството. Светски поглед во кој нема поединци, туку само носители на идентитет на жртва и вина. Овој поглед на светот веќе влијае на училишната наставата во САД “.

Оваа агенда се заснова на проект што беше инициран минатата година под името 1619 Project и во меѓувреме е усвоен од многу училишта во САД. Овој проект ги учи студентите дека ропството и расизмот се дел од историјата на САД, а не, како што секогаш се вели: индивидуална слобода, демократија и владеење на правото.

Според Костнер, ова има за цел да и сугерира на младата генерација дека само бојата на кожата е определувачка карактеристика што ги прави или жртви или виновни.

Костнер:„Сите што се во спротивност со оваа крајно еднострана верзија на историјата, морално му е ускратено правото да се изразат. Во оваа морализација на мислењата ја гледам опасноста за слободното општество “.

Во САД веќе постои општ поим за овој вид на диктирање на мислење: Cancel Culture - феномен кој се повеќе се шири кон Европа и не само што го загрозува слободниот и отворен дискурс, туку сега го прави и речиси невозможен. Другите позиции се потиснати со упатување на етички или политички прашања, појавите на неистомисленици во панел дискусиите се откажуваат и изјавите во печатените медиуми не се објавуваат.

 

Она што во моментов можеме да го набљудуваме, не само во САД, е социјална либерализација во врска со јасна загуба на интелектуална толеранција што произлегува од милитантниот лев спектар.

Заканите и насилството кон сите што не се во согласност со мислењето засновано врз левиот свет, долго време се дел од секојдневниот живот,  што сега е особено јасно изразено во Корона политиката. Милитантната левица на Западот и пошироко стана антипол на  демократските уставни држави преку ноќ.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас