Последната игра на тираните - Падот на Ковид-19 измамата

Во истиот степен кога кампањата за вакцинација станува недоверлива, нејзините застапници повторно го зголемуваат наративот - но нема да можат засекогаш да го кријат својот неуспех.

Глобален преглед

Што помага кога вакцинациите често се покажат како неефикасни, па дури и штетни? Повеќе вакцини! Што ако многу луѓе едноставно не сакаат повеќе да го прават тоа? Тогаш е потребно повеќе насилство.

Со оваа „логика“, лидерската клика на Корона не само што ја уништува веќе распаднатата доверба во политиката, туку и остатоците од нашата демократска заедница. Дебати за задолжителна вакцинација, исфрлање на невакцинираните од социјалниот соживот, скратување на важноста на статусот на реконвалесцентна - протагонистите на режимот на принудата продолжуваат да се потпираат на потсмев и поделби.

Тие се однесуваат самоуверено, како нивниот пат низ кризата, кој досега беше проследен со трага на пустош. Едно е сигурно: никој не сака да се стави во кожата на оние кои треба да ја оправдаат вакцинацијата која очигледно е главно бескорисна, особено во случајот со Омикрон.

Моментот на вистината сè уште може да се одложи, а високите бројки на инциденцата им дозволуваат на оние кои се на власт уште еднаш силно да си играат со стравовите на луѓето - но порано или подоцна ќе дојде крајот. Сè повеќе измамени луѓе веќе се собираат пред портите на духовната тврдина во која се затрупале нивните мачители.

Обврската за вакцинација не е укината, само одложена. Уште оваа пролет, за прв пат во повоената историја, луѓето можеа да одат во затвор не поради тоа што го направиле, туку поради тоа што се.

Додека малцинство граѓани останаа сами во изминатите две години, светот околу нив прерасна во зголемен морален бес: веќе не е доволно да се намамат 60, 70 или 80 отсто од граѓаните на вакцинација или - да се уценува - за сите да мора да го направат „тоа“.

А како реагираат повеќето граѓани? Тие ја насочуваат својата агресија кон оние кои укажуваат на угнетувањето, наместо кон оние кои ги угнетуваат.

„Посебна фаза на глувост е онаа во која субјектот мрази се што е добро и праведно. Секој идеалист му е лицемер, секој што се залага за правда е бесрамен опортунист кој навистина глуми само за себе.

 

Зошто е тоа така?

„Впечатокот на морална инфериорност буди одбранбени рефлекси кај луѓето насекаде. И студиите покажаа дека на оние кои се единствените во групата што постапуваат морално, не им се восхитуваат, туку ги мразат. Тие им покажуваат на другите свои маани и ги потсетуваат дека сепак се можни други постапки“.

 

Стравот од вистината

Сегашната ситуација е прилично апсурдна. Се чини дека притисокот за вакцинација во повеќето земји се зголемува пропорционално со несоодветноста на споменатата инјекција како навистина ефикасна заштита.

Колку повеќе преовладувачките наративи се рушат - особено онаа на наводно единствениот лековит ефект на инјекцијата - толку посамоуверени и понетолерантни се чини дека нејзините застапници се однесуваат.

Можеме само да се надеваме дека ова е, последната од неколкуте фази на „одбрана“ - психолошки термин кој опишува отпор кон нешто што се појавува во терапевтскиот процес, а пациентот ја наоѓа неподносливата перципирана вистина.

Луѓето умираат поради вакцинација. Утврдувањето на ова е само првиот чекор. Второто би било да дозволите тој факт да дојде до вас, да верувате во него и да ги извлечете потребните заклучоци од него - на пример, да се сомневате во актуелната масовна кампања за вакцинација или да ги преиспитате вашите намери за вакцинација.

Зошто толку многу современици не го гледаат очигледното и цврсто се држат за тоа како слепиот за стапот. Лојалност кон владата на сите времиња во најлошиот напад на слободата во последните 76 години?

Ако системот на верување со кој сопственото чувство на сигурност е тесно поврзано и се заканува да пропадне, луѓето постојано и често агресивно се одбрануваат од вистините што не се вклопуваат во однапред смислените поими.

 

Ранливите вакцинирани

Да погледнеме наназад: на почетокот на есента 2021 година, 60 до 70 отсто од луѓето веќе биле двојно вакцинирани. Наместо темата корона да зоврие како резултат на наводната корисна инјекција, забележани се драстично зголемени „инциденци“. Потоа следеше бран на дискриминација на одреден дел од населението, без преседан во повоената историја.

Повторно, ништо од ова не помогна, а инциденцата повторно се зголеми. И насекаде читате извештаи за преполни единици за интензивна нега - главно затоа што имало недостиг на медицински сестри за време на епидемијата, а не затоа што физичкиот предмет „кревет“ станал редок. Потоа модерен лов на вештерки од најлош вид: невакцинирани луѓе наводно ги „окупирале“ скудните болнички места кои всушност се резервирани за пристојните.

Официјалните бројки за соодносот на вакцинирани и невакцинирани лица во одделенијата за интензивна нега може безбедно да се преиспитаат - во многу случаи нема достапни дури ни употребливи бројки. Во секој случај, ефектот од инјекцијата не е толку впечатлив што не може да се почитува одлуката да не се користи како рационална и разбирлива човечка одлука.

Значи, изгледа дека двојно вакцинираните луѓе во моментов се особено ранлива група во однос на Омикрон. Луѓето кои се изложени на ризик на овој начин, тогаш можат да бараат спас само во следниот „засилувач“ бидејќи патот назад до невакцинираниот не е можен. Меѓутоа, во меѓувреме, дури и страсните поддржувачи на вакцинацијата се чини дека се свесни дека заштитата од вакцинација има многу мал рок на траење - по два до три месеци имунитетот брзо се намалува.

И иако сите овие информации требаше ефикасно да ја побијат фиксацијата за вакцинацијата како наводно единствено решение, одговорот на предлагачите е: повеќе вакцини. Можеби и други „ажурирани“ вакцини. „Книгата за вакцинација“, која претходно само непоправливите теоретичари на заговор ја насликаа на ѕидот, сега се чини дека сериозно му се приближува на човештвото.

 

На пат до претплата за вакцинација

Впрочем, се подразбира дека одговорните од политиката и медиумите, кои досега ја носеа оваа невидена продорна кампања за вакцинација, тешко ќе им продадат бесконечен маратон за вакцинација на луѓето кои беа толку трпеливи до сега. Милиони луѓе порано или подоцна ќе се претворат од следбеници на невакцинирана дискриминација во дискриминација на самите себе. Во одреден момент, речиси сите повеќе нема да можат и нема да сакаат да ја следат кампањата за вакцинација.

Така, државата или ќе треба отворено да промовира доживотна вакцинација, или ќе мора да признае дека целата логика што ја пропагираше две години беше крајно кревка. Треба да биде јасно: бидејќи вакцините не само што не носат никакви предности за испитаниците во повеќето случаи, туку - освен можните штети од вакцинацијата - дури и ја зголемуваат веројатноста за инфекција, барем во случајот со омикрони (!), обврската да се вакцинира како историска луда идеја треба да се одложи.

Индиректниот притисок за вакцинација, исто така, мора целосно да исчезне од јавниот живот. Застапниците конечно треба да се појават со скромност што би одговарала на прилично скудните резултати од нивните постапки.

Но, играчите се уште играат за време. Од гледна точка на фармацевтските лобисти и „нивните“ политичари, оваа тактика има совршена смисла. Дури и ако целата куќа од карти се урне во средината на 2022 или 2023 година, дотогаш сè уште може да се инјектираат милиони дози вакцини. Дамите и господата играат покер.

Со самоуверена харизма која целосно се одвои од реалноста, тие се обидуваат да остават впечаток дека работите можат да продолжат засекогаш и дека попуштањето на барањето за вакцинација е последната шанса за секој да води разумно ненарушен живот во наредните години. . Да се ​​биде државјанин на една држава значи периодично треба да се купува излезот од државното вознемирување со резигнирано подавање на своето тело до пенетраторот со надеж дека работите ќе одат добро и дека нема да се појават полоши здравствени проблеми.

Веќе има индикации дека „незасилените“ ќе бидат изградени за да станат нов непријател во 2022 година заедно со невакцинираните. Се соочуваме со бескрајна јамка на сезонско олеснување, нов бран, нова паника, нов неуспех на вакцината, нов поттик итн. И, дури и кога „стапките на вакцинација“ изнудени од владата се зголемуваат, преостанатите 20, 10, 5 или 2 проценти од невакцинираните ќе продолжат да се обвинуваат за тешката состојба.

Сепак, годишниот ритам - како и со доброволната вакцинација против грип - се чини дека не е доволен. Ако размислите добро за оваа логика, 20-годишниците денес би можеле да бидат вакцинирани 120 или дури 240 пати во текот на нивниот преостанат животен век. И, дури и ако се смета дека штетата од вакцината што моментално се случува е релативно мала - што би било еднакво на потсмев на засегнатите - дали ќе остане со таква долгорочна изложеност на сомнителни, слабо тестирани супстанции со толку „малку“ инциденти? Зарем товарот нема да се зголемува со секое ново засилување?

 

Сакатената држава

Стапката на заболување кај луѓето е веќе висока - во врска со короната, но и други инфекции и болести. Никогаш не сме забележале ваква акумулација во нашето лично опкружување. Многу е тешко да се докаже дали тоа често се должи на „штети од вакцинацијата“. Но, како резултат на тоа може да се зборува за грандиозен неуспех на здравствената политика во последните години - без разлика дали причината е недостатокот на помош, особено за ментални и психосоматски заболувања, расипан здравствен систем или министер кој заедно со истомислениците, зборува и ги регулира здравствените дефекти. Оштетувањето од вакцината само го зајакнува овој тренд.

Колку повеќе „здравјето“ стануваше во фокусот на дневната политика и „останете дома./здрави/одговорни“ толку повеќе луѓето стануваа поболни.

Како последица на тоа, итно ни треба спротивното од она што се случува сега: запирање на тековните напади врз нашата психа, нашиот разум, нашата социјална кохезија и нашиот физички интегритет.

Има и пооптимистички прогнози, имено дека Омикрон, како заразна варијанта со релативно благи текови, би можел да биде идеја на збогувањето со Корона. Оркестарот за политичка паника нема да сака да се раздели со саканите претензии за репресија, но по стапките на короната би можеле да следат други прашања: еко-тоталитаризам, недостиг на снабдување со храна, финансиска криза, енергетска криза, тензија со Русија... Таквата меко зовриена популација може да го направи тоа дополнително извитоперено и сведено во форма на црв по желба од одлучната глобална моќна елита.

Но, иднината е отворена. За неговите протагонисти, исто така, маневрот Корона не е ништо повеќе од експеримент кој - од нивна гледна точка - може да успее или да тргне наопаку. Противречностите на кои алудиравме може да доведат до колапс на наративот, кој веќе се одржува во живот прилично лошо отколку добро.

Во време кога сме изневерени од речиси сите од кои можевме да се надеваме на помош, оставени сме сами на себе. Ова може да изгледа застрашувачки, но исто така претставува можност што, ако веќе не сме ја направиле, да пораснеме политички. Може да се појави нова култура на храброст, солидарност и самоорганизирање.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас