Ковид треба да биде прогласен за ендемичен во Тајланд до крајот на годината

Министерството за здравство на Тајланд планира да го прогласи Ковид-19 за ендемично заболување до крајот на годината, користејќи свои критериуми, со или без потврда од Светската здравствена организација

Секретарот за здравство Киатифум Вонграџит ја објави намерата по состанокот на Комитетот за заразни болести на министерството во четвртокот.

Д-р Киатифум рече дека комитетот планира да го прогласи Ковид-19 за ендемичен пред крајот на годината врз основа на сопствените научно прифатливи критериуми.

Критериумите се да нема повеќе од 10.000 нови случаи дневно, стапката на смртност да не надминува 0,1% и повеќе од 80% од загрозените да примиле две дози од вакцината.

Министерството за здравство смета дека Ковид-19 се шири повеќе од две години, трендот покажува дека болеста е под контрола и сега не е премногу тешка, рече д-р. Киатифум.

„Во принцип, болеста може да се прошири, но не е сериозна. Стапката на смртност е прифатлива. Може да има бранови на болест. Сепак, важно е луѓето да имаат доволен имунитет. Луѓето треба да се вакцинираат и системите за третман треба да бидат ефикасни.

„Доколку овие критериуми се исполнети одреден временски период, болеста може да се прогласи за ендемична во Тајланд“, рече тој.

„Доколку ситуацијата е ветувачка и се исполнети критериумите, министерството ќе се огласи.

Државниот секретар за здравство рече дека официјалните лица ќе преземат акција за да го забрзаат процесот до објавувањето, наместо да чекаат болеста да стане природно ендемична или СЗО да ја прогласи за ендемична болест. Во спротивно ќе потрае предолго, рече тој.

Откако Ковид-19 ќе биде прогласен за ендемично заболување, владата ќе ги третира пациентите врз основа на нивните индивидуални потреби и може да бара од сите или само пациентите да носат маски за лице, рече д-р. Киатифум.

Во моментов, Националниот комитет за заразни болести наложува секој да носи маска за лице на јавни места. Прекршителите можат да бидат казнети со парична казна до 20.000 бати.

Деталните критериуми и соодветните идни активности допрва треба да се утврдат, рече тој.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас