Шваб предвидува Трансхуманизам

Веќе некое време се зборува за „Големото ресетирање“. Клаус Шваб, основач на Светскиот економски форум, се смета за лидер на мислата. Коронската криза треба да биде почетен сигнал за „Четвртата индустриска револуција“, во која дигиталните иновации и технологијата играат клучна улога.

Кој знае што ќе донесе иднината? Ова прашање има нешто смирувачко во врска со тоа. Тоа нè потсетува дека иднината не е поставена во камен, не може да се предвиди и дека денес не може нужно да се заклучи на следното утро

 

Неколку работи во човечкото постоење се неизбежни. Иднината не е линеарна, таа е обликувана и од паузи и непредвидени настани.

Еден човек, сепак тоа го гледа многу поинаку: Клаус Шваб. За него, (мозокот кој стои зад таканареченото „Големо ресетирање“), глобалната коронска криза  како резултат на социјалното, културното и економското уништување претставуваат единствен „прозорец на можности“.

Единствената можност е да се изгради нов светски економски поредок врз урнатините на милионските средства за живот, што треба да бидат инклузивни“ и „дигитални“ истовремено: „Четвртата индустриска револуција“. Треба да ги реши проблемите што сега се влошуваат на глобално ниво.

 

Во јули оваа година Шваб (заедно со Тиери Малерет) објавија книга на оваа тема („Големото ресетирање“, „КОВИД-19. Големиот пресврт“). Но, години порано, како основач на Светскиот економски форум (СЕФ), тој ја прифати оваа идеја.

 

Постои итна потреба глобалните актери да работат заедно во решавањето на директните последици од кризата КОВИД-19. Со цел да се подобри состојбата во светот, Светскиот економски форум ја започнува иницијативата „Големото ресетирање “, вели СЕФ на оваа тема.

 

Според толкувањето на Шваб, „Големото ресетирање“ е поврзано со идејата за „трансхуманизам“.

Интернационалното вижење и начин на размислување [за трансхуманизмот] бараат начини за промена и надминување на човечките биолошки граници преку употреба на технологија и наука. Трансхуманистите претпоставуваат дека следната еволутивна фаза на човештвото ќе се достигне преку спојување со технологијата “, се вели во врска со концептот на трансхуманизам.

 

За Шваб, овој развој претставува развој што веќе не може да се доведе во прашање, тој е прилично интегриран дел од „Четвртата индустриска револуција“

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас