Франција: Ннасилство против пожарникарите

Протестите во Франција продолжуваат. Во Париз илјадници пожарникари излегоа на улиците вчера и побараа повисоки плати. Имаше чудни сцени на насилство. Полицијата ги тепала пожарникарите и користела водени топови и солзавец за да ги нападне.

Пожарникарите бараат зголемување на нивните „ризични плати“ од 19 на 25 проценти. Тие сметаат дека недостигот на персонал им ја отежнал работата и дека нападите врз нив се зголемуваат. Тие исто така бараат гаранции за нивното пензионирање.

Полицијата за судирите објаснува дека демонстрантите ги прекршиле правилата, демонстрантите носеле кациги, ја напуштиле предвидената рута на демонстрациите и формирале блокади.

Некои од демонстрантите пукаа кон полицајците со пиротехника, додека други фрлаа куршуми со солзавец назад кон полицијата.

Протестите беа поддржани од синдикатите. Тие веќе ја мобилизираа противпожарната единица за штрајкувачко движење во летото на  2019-та година со цел да ја убедат владата да ги исполни барањата на професионалните противпожарни служби.

Додека вчера во Париз имаше раздор меѓу полицајците и пожарникарите, министерот за внатрешни работи Кристоф Кастанер се состана со претставниците на синдикатот - и постигна договор. Владата сега изјавува дека е подготвена следната лето да ја зголеми платата за ризик на 25% од основната плата, како што се бара, а исто така ќе продолжи да се прави предвремена пензија заради плаќање на дополнителни придонеси. Покрај тоа, треба да се формира „национална опсерваторија за насилство врз пожарникари“ за подобро да се спречат нападите врз противпожарните екипи.

Според извештаите, синдикатите соопштија дека пожарникарите засега ќе го прекинат штрајкот. Но, владата и спроведувањето на нејзините ветувања ќе продолжат да се следат и ќе продолжат да се солидаризираат со другите спасувачки служби кои исто така поставија барања за подобри услови за работа.

Франција офка под масовните протести и штрајкови. Вработените од широк спектар на професии  учествуваат во синдикални протести. Сите овие борби беа предизвикани од објавата на францускиот премиер Едуард Филип дека возраста за пензија ќе биде зголемена за две години. Покрај тоа, францускиот пензиски систем требаше да биде стандардизиран, како резултат од кои  многу професии почнаа да стравуваат за претходните привилегии.

Vive la France et les Français!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас