Ширењето на страв оставаат траги кај луѓето

Смеењето стана се поретко кај луѓето, разговорите станаа многу поретки. Депресивно расположение лежи како мрачен облак од магла над сивото секојдневие. Некои се плашат од вирусот, а други се плашат од сè повеќе авторитарната држава. Постои трепет.

Се повеќе лекари од западот известуваат колку се депресивни нивните  пациенти. Лекарите не се воопшто изненадени: „Од април постојано сме бомбардирани со извештаи за катастрофата од короната. Тоа не е без ефект “.

И никогаш во историјата не биле толку строго ограничени правата на граѓаните, како што се во моментов. Сега сеприсутното барање на маски го трансформира јавниот простор во еден вид „зомби земја“, чии жители оставаат непријателски и одбивен впечаток. Често се слушаат груби зборови, главно за растојанието. Секој е непријател на другиот, и потенцијална закана за здравјето, дури и животот. Како маската пред лицето да ја загушила сета добрина и милосрдие кај луѓето. Како да постојат само потенцијални носители на болеста.

 

 

Седењето дома ве растажува

Активностите на луѓето се ограничени на работа, шопинг и.т.н.  Лоши времиња и за самците. Дури и ако се запознаете преку Интернет (што на многумина не им се допаѓа), каде би требало да се сретнете? И, зошто јас, како жена, треба да купам шик фустан или скапи чевли, ако немам начин да се покажам со нив?

 

 

Страв од иднината

И државите се задолжуваат како да нема друго утре. Милијардите во меѓувреме се дегенерираа во џепарлак во државните буџети. Многу луѓе се сомневаат дека овие долгови никогаш нема да можат да се исплатат, но ќе се растворат во воздух во наредните деценија преку валутна реформа, заедно со заштедите на граѓаните.

Што следува понатаму? Дали сè уште има функционално здравствено осигурување, осигурување за долгорочна нега, осигурување од невработеност и социјална помош? Најверојатно не. Како ќе се однесуваат оние што се чувствуваат изневерени? Дали последниот остаток од внатрешната безбедност исчезнува со просперитетот?

 

 

„Ние старите проживејавме, ама тешко на вас младите“

Во моментов се повеќе ја слушаме оваа изрека од постарите луѓе, но морам да им/ви кажам дека се во голема заблуда.

Бидејќи токму тие ќе бидат најтешко погодени кога сметката за глобалната политика за короната ќе биде претставена во следната деценија. Системот за нега, кој веќе е мизерен, тогаш целосно ќе пропадне. И, тешко на старите лица кои имаат потреба од грижа  - и кои немаат роднини да ги чуваат. Во екстремни случаи, овие стари луѓе ќе останат во својот измет и ќе умрат бедно.

Многу луѓе можеби сè уште не ги сфаќаат последиците од сегашниот развој интелектуално, но некако чувствуваат дека сме во голем пресврт што нема да заврши добро. Сознанието тоне во свеста дека златното време, кое веќе траеше многу подолго од кое било друго време во изминатите векови, конечно се приближува кон крајот. Расположението на крајните времиња се шири.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас