Португалија: Апелациониот суд го поништи PCR-тестот

Иако се повеќе познати научници изразуваат сомнежи во врска со PCR-тестовите, овие тестови се користат во големи размери за откривање на наводна „инфекција“ со коронавирусот. И покрај загрижеността, овие тестови продолжуваат да доставуваат рекорден број на инфекции, кои имаат за цел да ги оправдаат Ковид-19 мерките.

 

Сега се случија неверојатни работи во малата европска земја Португалија: На 11 ноември 2020 година, Апелациониот суд во Лисабон во Португалија го прогласи карантинот за четворица Португалци за нелегален. Од овие четири лица, едно лице имало позитивен тест за Ковид-19 користејќи PCR-тест, другите три лица исто така биле ставени во карантин како блиски контакти.

 

Судот се потпре на научната студија на Рита Аfафер и нејзините колеги. Ова беше објавено во Академскиот журнал во Оксфорд на 28 септември 2020 година, и го спроведе група што обединува некои од најголемите европски и глобални специјалисти во оваа област, соопшти судот.

 

 

Судот заклучи „дека ако PCR-тестот е позитивен, со 35 или повеќе извршени циклуси (како што е случај во повеќето лаборатории во САД и Европа), веројатноста за вистинска инфекција е помала од 3%. Веројатноста дека некое лице ќе добие лажна позитива е 97% или поголема . Дали ова се совпаѓа со изјавите на многу реномирани научници како на пр Мајк Једон, потпретседател и директор за медицински истражувања на „Фајзер“, втор по големина фармацевтски гигант во светот, веќе 16 години и Стефано Скоглио, кандидат за Нобелова награда за медицина во 2018 година, кој во текот на изминатите неколку недели и месеци повеќе пати укажуваше на токму овој проблем со  PCR-тестот .

 

Според институтот Роберт Кох, сепак, сегашните PCR-тестови за откривање се сметаат за неопходни и се стандардни за дијагностика. Прописите во Германија во моментов предвидуваат дека сите луѓе кои биле позитивни на вирусот мора да одат во карантин. Сепак, апелациониот суд во Португалија строго го отфрла ваквиот пристап во својата пресуда. Според судот, доказ за инфекција со вирус исто така не е дозволен без вклучување на регистриран лекар, што пак целосно ја исклучува практиката во Германија и многу други земји.

 

 

Судот појасни дека карантинот го смета за затворска казна. Во врска со основните права, судот исто така изјави: „Во моментот, енергијата на земјата (се мисли на Португалија) е насочена кон вонредната состојба. Но, потребата да се заштитат основните права, исто така и пред сè во итни случаи, се бара од судовите да го сторат својот дел [...] за да ги гарантираат и заштитат правата на сите.

 

 

Пресудата на Апелациониот суд во Лисабон може да претставува преседан што може да го следат и другите судови во Европа. Веќе започна судска постапка во 9 градови на Сицилија. Значи, треба да биде возбудливо во наредните недели. На крајот на краиштата, PCR-тестот и неговите позитивни резултати се основа за целото хорор сценарио што го доживуваме во моментов. Ако падне кредибилитетот на PCR-тестот, целата политика на корона пропаѓа како куќа од карти.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас