Судска пресуда - ФДА мора брзо да ги открие податоците за одобрување на вакцината на Фајзер

Обелоденувањето на сите податоци за одобрување за вакцината против Ковид на Фајзер што се потребни во текот на апликацијата според Законот за слобода на информации ја тера ФДА сè повеќе да се поти.

Ова не е изненадувачки: ехото беше огромно со првата реченица од објавените документи откако беше објавено дека огромниот потенцијал за несакани ефекти на вакцината бил рано познат, но очигледно бил игнориран (да не речеме: прикриен).

Откако ФДА неодамна изјави дека откривањето на сите документи ќе трае до 2096 година, федерален судија стави крај на ова.

Пресудата на судијата Марк Питман во четвртокот ги отфрла аргументите на ФДА дека не може да обработува и објавува повеќе од 500 страници од документите месечно.

Судот доаѓа до заклучок дека ова барање за Законот за слобода на информации е од најголемо јавно значење“, се вели во пресудата: Брзото откривање на податоците не само што е можно, туку е неопходно. Питман утврди дека отсега ФДА мора да открива не само 500 страници месечно, туку 55.000 страници.

До крајот на јануари би требало да бидат објавени само 12.000 страници, но потоа процесот би требало драстично да се забрза. Адвокатот Арон Сири, кој ја поднесе тужбата за Законот за слобода на информации во септември во име на јавното здравство и медицинските професионалци за транспарентност, ја коментираше последната пресуда:

Ова е огромна добивка за транспарентноста и го прекинува задушувањето на федералните здравствени власти за податоците што независните научници треба да понудат решенија и да ги решат сериозните проблеми со тековната програма за вакцини - прашања како што се опаѓање на имунитетот, варијанти кои го избегнуваат имунитетот на вакцините и, како што ЦДЦ потврди дека вакцините нема да го спречат преносот.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас