Прозорецот Овертон - напис од Лотар Мак

Како е можно она што до неодамна беше незамисливо одеднаш да наиде на широко општествено прифаќање?

Од Лотар Мак

Како може „ние“ да прифатиме толку многу работи што би биле незамисливи пред две години?

Ние ги малтретираме малите деца со часови зад клапи на лицето што го задушуваат смеењето, како и секое здраво снабдување со кислород.

Повеќе не смееш да влегуваш во многу продавници како нормален, здрав човек, мора да си бил барем конкретно болен за да го направиш тоа.

Политичарите одредуваат кој смее да се сретне со кого и со каков „вакцинален статус“; мнозинството смета дека тоа е точно.

На старите луѓе им стана дозволено да умираат сами и да им се забранува пристап до болничкиот кревет или смртната постела до крај.

Како е тоа можно?

Доктрината за прозорецот Овертон може да објасни многу овде. Опишува како јавното мислење може полека и суптилно, но уште поодржливо, да се обликува или целосно да се смени. Очигледно многу успешно се користи низ целиот свет.

Според основачот на оваа теорија, американскиот адвокат Џозеф Овертон (1960–2003), претходните табуа во едно општество може да се потиснат толку далеку што да станат нормални за мнозинството. Ова во суштина се прави во 5 чекори:

  1. Досега незамисливото - на пример, по соодветните „студии“ - се смета само за „радикално различно“. Така тoа се појавува на хоризонтот како далечнp и апсурднo, но сепак теоретски возможнo.
  2. Мора постепено да се прифати оваа можност. човек не смее суштински да се затвора. Да се ​​отфрли се смета за антинаука, мизантропско. - Прозорецот продолжува да се отвора.
  3. Се претпоставува дека се повеќе луѓе би го делеле овој нов став. Оние кои - „сè уште не“ - се приклучуваат, се повеќе се маргинализирани. Досегашното незамисливо не само што треба да се прифати теоретски, туку и да се поддржи како што е соодветно.
  4. Само поддршка? Ова е премалку. Напротив, тоа е добра работа што апсолутно мора да се промовира! Тие даваат примери од историјата и денешните познати реномирани „големци“ го промовираат нивниот нов позитивен имиџ.
  5. Она што е „широко прифатено од општеството“ мора да се одрази и во законите и да се дозволи да стане трајно. Сега станува тоа казнена нова норма.

Стари луѓе кои умираат во самица?  Не се работи за поединечно умирање, туку за здравјето на „сите нас“. Жртвите се неизбежни.

Не ги исклучуваме невакцинираните! Ние само се грижиме да не заразите никого, а вие самите ви требаат овие мали подбуцнувања за инјектирана среќа!

„Тешко на оние кои злото го нарекуваат добро, а доброто зло, кои прават светлина од темнина и темнина од светлина. Исаија 5:20

„Тешко на книжниците кои донесуваат неправедни закони и на книжниците кои пишуваат неправедни пресуди за да ја поклонат каузата на сиромашните и да вршат насилство врз правдата на сиромашните меѓу мојот народ.
Исаија 10.1f

 

Лотар Мак од Швајцарија бил парохиски свештеник и работел за разни хуманитарни организации и редакции. Неговиот критички поглед на црквата и актуелните работи го доведоа до независност. Тој собира и охрабрува истомисленици преку написи и средби, а исто така повикува на независно верско размислување на митинзите.

 

Линк до неговата веб-страница

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас