Шефот за вакцинација: „Не можеме да ја вакцинираме планетата на секои 6 месеци“

„Во одреден момент општеството мора да се отвори“

Професорот Ендрју Полард, кој помогна во развојот на вакцината против Ковид на АстраЗенека, предупредува дека бескрајните засилувачки инјекции не се решение и дека „не можеме да ја вакцинираме планетата на секои четири до шест месеци“.

Ова се забелешките на Полард, претседател на Заедничкиот комитет за вакцинација и имунизација (JCVI), во интервју за лондонски Телеграф.

Полард тврдеше дека е глупаво да се има „нулта Ковид“  политика без инфекција и дека „општеството мора да се отвори во одреден момент“.

Професорот побара повеќе докази пред да се заложи за четврти круг на вакцинација: „Зависи од тоа дали вашата цел е да ги спречите сите инфекции, но тоа е погрешно. Целта е да се спречат сериозни болести и да се заштитат здравствените системи ширум светот“.

Полард рече дека засилувачите треба да се фокусираат на најранливите, додавајќи: „Не можеме да го вакцинираме целиот свет на секои четири до шест месеци. Тоа не е ниту одржливо ниту достапно“.

Бидејќи Омикрон се покажа како значително помалку сериозен од претходните варијанти, Полард смета: „Најлошото е зад нас, само треба да ја пребродиме зимата“.

Тој исто така изјави дека „не е голем обожавател“ на задолжителната вакцинација, особено во Обидинетото Кралство, каде што таквата програма е „несоодветна“.

За фармацевтските гиганти како Фајзер, кој го зголеми својот профит за 133% годишно на 7,7 милијарди долари и продажбата од 134% до 24,1 милијарди долари благодарение на воведувањето на вакцините за Ковид, забелешките на Полард се мрачна вест.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас