Како Бил Гејтс ја презема ЕУ - Дигитален Идентитет 2020 - Пробивна Енергија - Регистар за средства

Без да знае јавноста, Комисијата на ЕУ распиша тендер за создавање централен регистар на средства во Брисел. Тоа се вклопува во слика што се појавува веќе некое време

Дали се сеќавате? Пред пандемијата имаше нешто што се викаше заштита на податоците. Тоа беше многу важно во тоа време, но целосно излезе од мода од почетокот на пандемијата. Пред пандемијата на западот, никој немаше да преземе апликација за следење и да пријави до (полу) владините агенции каде се состанувал со кого и колку долго.

Исто така, беше забрането работодавачите да бараат од своите вработени здравствени податоци во тоа време. Денес вие сте обврзани да му го откриете статусот на вакцинација на вашиот работодавец, на пример.

За сите што собираат податоци и сакаат да го следат населението што е можно поблиску, пандемијата е врвниот божиќен подарок, бидејќи овозможи работи што не би биле возможни пред две години.

Пандемијата беше одличен изговор да се засили надзорот без мнозинството да протестира. Напротив: мнозинството дури мислеше дека е добро, бидејќи стравот од пандемијата ги натера самите да молат за поголема контрола.

 

Стаклениот (проѕирен) граѓанин

Секој кој е малку постар, се сеќава дека порано постоело нешто што се нарекувало банкарска тајна. Незамисливо денес, но во минатото банките не смееја да им дадат никакви информации на надлежните за тоа кој колку пари има на нивните сметки.

Но, тоа не и се допадна на контролорската држава и така банкарската тајна беше ослабена малку по малку.

Како што знаеме, тоа не помогна, бидејќи даночното затајување постои и денес и некако не успеа калкулацијата дека со укинувањето на банкарската тајна ќе се намали даночната евазија. Не е ни чудо, бидејќи паралелно со ова дојде и глобализацијата, која овозможи да се префрлат средствата во странски даночни раеви на сосема легален начин и без проблеми. Ова ја отвори вратата за даночно затајување.

Зошто имаме впечаток дека укинувањето на банкарската тајна не беше за борба против даночното затајување, туку за поголема контрола врз масите?

 

Готовина

Подоцна, употребата на готовина беше сè повеќе ограничена. Пораснавме во време кога готовината беше навистина законско средство за плаќање и од секој бизнис се бараше да прифати неограничени количини на готовина. Фактот дека - како што е денес - продавниците можат да одбијат да примат големи банкноти во тоа време сè уште беше незаконски.

Но, фала му на Бога, теророт не зафати по 2001 година (зградите близначки) и со тоа се роди нов изговор да им се објасни на луѓето дека веќе не смеат да користат готовина во големи количини. Како причина беше наведена борбата против тероризмот, перењето пари и црните пари.

И овде важи следново: Не помогна тоа што се намалуваа постојано дозволените суми за трансакции во готовина. Како што знаеме, теророт навистина процвета потоа и не му пречеа ограничувањата за готовината. Но, барем го направи граѓанинот уште потранспарентен.

 

Финансиски средства

Сега Комисијата на ЕУ има нова идеја. ,На почетокот на декември таа објави повик за тендер со наслов „Физибилити студија за европски регистар на имот со цел борба против перење пари и даночно затајување“. Како што гледаме, наводно се работи за борба против перење пари и повторно даночно затајување.

Но, сега контролните изроди во Брисел се сериозни. Сакаат да имаат пристап до информации за сите имоти на секој граѓанин на ЕУ, па затоа разгледуваат дали можат да им дадат на властите прекуграничен пристап до финансиските информации на секое лице во ЕУ. Во описот на проектот пишува:

„Целта на овој проект е да се истражат различни начини на собирање информации за да се воспостави регистар на имот кој потоа може да се користи во идна иницијатива за политиката. Целта е да се испита како информациите достапни од различни извори на сопственост на имот (на пр. земјишни регистри, деловни регистри, регистри на доверба и фондации, централни депозитари на хартии од вредност итн.) може да се соберат и поврзат, како и дизајнот, опсегот и предизвиците за таков Регистар на имот на Унијата“.

Мора да се земе во предвид и можноста за вклучување на податоци за сопственоста на други средства како што се криптовалути, уметнички дела, недвижен имот и злато во регистарот“.

 

Дигитален Идентитет 2020

Дали некогаш сте слушнале за ИД2020?  Овој пројект е на Бил Гејтс. Според сопственото рекламирање на нивната страна, таканаречениот „Манифест“, ИД2020 е за многу благородни цели. Човекот би сакал да им даде на сиромашните луѓе во светот дигитален идентитет бидејќи една милијарда луѓе немаат никаков и затоа немаат пристап до социјалните системи, итн.

Тоа звучи добро, но значи дека луѓето му го даваат својот идентитет на Бил Гејтс, бидејќи зад ИД2020 стојат Мајкрософт и ГАВИ, и двете основани и контролирани од Бил Гејтс.

Дека ИД2020 во никој случај не се однесува на благородната цел да им се даде идентитет на најсиромашните луѓе во светот, но дека се работи за многу повеќе, можете да видите кога ќе ги погледнете темите на последниот конгрес ИД2020.

Во 2020 година конгресот се одржа онлајн поради Ковид-19, темите на дискусиите беа: „Добра дигитална лична карта за сите: Како да стигнеме таму?“, „Дигитални сертификати за вакцинација:

Дизајн за нова ера на глобално здравје“, „Последните 30 проценти постигнуваат: Дигитален ИД за финансиско вклучување ... и повеќе!“ и „Поставување на темелите: Дигитален проект за следната генерација“.

Дали забележувате? ИД2020 се занимаваше со најважните теми, вклучително и „Дигитални сертификати за вакцинација“ и „Дигитална лична карта за финансиска вклученост... и повеќе!“. ИД2020 е за целосно контролирање на луѓето, добивање на сите нивни податоци, не само сертификати за вакцинација што веќе постојат во ЕУ, туку и за „финансиската интеграција“ на луѓето.

Она што ЕУ во моментов го прави е да ги постави темелите за таа контрола. Веќе не е прашањето дали тоа ќе се случи, прашање е само кој ќе владее со податоците. Сега да погледнеме зошто Бил Гејтс има многу добра почетна позиција за ова.

 

Пробивната енергија

Дали сте слушнале за Пробивна Енергија (Breakthrough Energy)? Пробивната Енергија е инвестициска компанија со која Бил Гејтс сака да заработи милијарди на таканаречената заштита на климата. И вака тоа функционира:

Во 2015 година Гејтс ја основа инвестициската компанија Пробивна Енергија заедно со други милијардери (вклучувајќи ги Џеф Безос, Мајк Блумберг, Ричард Бренсон, Џорџ Сорос и Марк Цукерберг). Компанијата учествува во компаниите кои подоцна ќе заработат големи пари од климатските промени доколку амбициозните програми на ЕУ и САД се реализираат.

Шефот на Комисијата на ЕУ, фон дер Лајен, планираше буџет од еден трилион евра за Зелениот договор на ЕУ, а американскиот претседател Бајден, исто така, се фокусираше на климатските промени во неговата инфраструктурна програма од трилиони долари. Бил Гејтс и пријателите се подготвени да ги канализираат овие средства во компаниите во кои инвестирале директно или преку Пробивната Енергија.

 

Дали мислите дека тоа е претерано? Ајде тогаш да видиме

Кога американскиот претседател Бајден ја објави својата инфраструктурна програма, Гејтс најави дека ќе донира милијарда за неа. Тоа му донесе поени во јавноста, но тоа беше маркетинг трик. Бил Гејтс има удел во компаниите преку Пробивната Енергија, меѓу другото, која потоа ги прима нарачките, а со симболичната инвестиција од една милијарда обезбедува пристап до 1,2.000 милијарди кои Бајден би сакал да ги внесе во програмата.

 

Сè уште не сте убедени?

Бил Гејтс, исто така, не остави ништо на случајноста при основањето на Пробивната Енергија бидејќи тој ја основа Пробивната Енергија токму во моментот кога претседателот Обама ја прогласи „Мисија на иновации“ во која многу земји на Западот се собраа за да соберат средства за да ја предадат борбата. против климатските промени.

Не се ни обиде да се прикрие фактот дека Мисијата иновации и пробивната енергија одат заедно, и дека климатските промени се само изговор да се инјектираат трилиони државни пари во Гејтс и неговите колеги за таканаречената борба против климатските промени. Борбата против климатските промени е бизнис модел, не се работи за климата.

Дека Бил Гејтс има најголеми шанси да ги добие парите од ЕУ од зелениот договор на ЕУ на Урзула фон дер Лајенс не е ниту наше тврдење. Урзула фон дер Лајен и Бил Гејтс се многу горди што го кажуваат тоа, бидејќи тие веќе објавија партнерство помеѓу Зелениот договор на ЕУ и Пробивната Енергија и направија убаво мало промотивно видео заедно.

Бил Гејтс стои на страна со Пробивната Енерија за да ги собере илјадниците милијарди кои наскоро ќе бидат испумпани во борбата против климатските промени. Ниту тоа не е претерување, бидејќи токму тоа го направи со пандемијата. Практично секое евро што ЕУ го троши за борба против Ковид-19 завршува во програми или организации што ги контролира Бил Гејтс.

 

Фондовите на ЕУ за борба против Ковид-19

Комисијата на ЕУ одржа донаторска конференција на почетокот на мај 2020 година, на која собра над седум милијарди за борба против Ковид-19. Всушност, тоа беа уште повеќе пари бидејќи подоцна беа додадени други средства. ЕУ извести за користењето на парите и соопштението за печатот звучеше безопасно ако не знаете што се крие зад програмите и организациите што ЕУ ги израдува со милијардите.

Во мојата нова книга „Внатре во корона“ ги погледнав сите програми, организации и проекти кои Комисијата на ЕУ ги финансира со над десет милијарди евра во борбата против Ковид-19 и мислите кој ги контролира сите овие програми и проекти? Десно: Бил Гејтс. Тој ги основал и/или ги контролира сите затоа што е нивниот најголем донатор. ЕУ можеше да ги испрати сите пари директно до Бил Гејтс.

Се оди премногу далеку за да се прикаже ова во детали, бидејќи во мојата книга „Внатре во корона“ ми требаа неколку поглавја за да го разрешам ова, бидејќи меѓусебните врски над кои течат пари и се врши влијание се многу сложени. Но во книгата тоа го покажав детално и со сите извори.

 

Кругот се затвора

Претпоставувавме дека Бил Гејтс си обезбеди добра почетна позиција за себе да биде во првиот ред со ИД2020 доколку ЕУ сака да ги стави сите податоци што сака да ги собере за граѓаните во базата на податоци. Се обложуваме дека тоа ќе се случи, бидејќи би било сосема бесмислено да се создадат повеќе бази на податоци. Спојувањето на базата на податоци за сертификати за вакцинација (и здравствени податоци) со очигледно планираната база на податоци за имотот на секој граѓанин на ЕУ и сите други податоци што сè уште може да се соберат е само прашање на време.

Работата на можна дигитална монета на ЕЦБ исто така оди во иста насока, бидејќи за ова ЕЦБ ќе мора да води и база на податоци со сметките на сите граѓани на ЕУ. Би било сосема глупаво да не се комбинира оваа база на податоци со планираната база на податоци за сите средства на граѓаните на ЕУ. Се сомневаме дека во одреден момент ќе има „Апликација на ЕУ“ која содржи сè: платежни средства (монета од ЕЦБ), картичка за здравствено осигурување (вклучувајќи потврда за вакцинација и здравствена евиденција), возачка дозвола, лична карта и слично.

ИД2020 е подготвен токму за тоа, основан е токму за тоа: да ги собере сите податоци на една личност за потоа да им даде „дигитален идентитет“. Со други зборови: го губите вашиот идентитет и добивате дигитален идентитет од Бил Гејтс, кој на тој начин знае повеќе за вас отколку што вашиот голем брат во Орвел 1984 знаел за своите граѓани.

Затоа што Бил Гејтс успеа практично да ги пренасочи сите пари што Комисијата на ЕУ ги стави на располагање за борбата против Ковид-19 во програмите што ги контролира (ЦЕПИ, ГАВИ, Терапевтски акцелератор за Ковид-19 и други) и таму ако веќе има обезбедено пристап до трилиони евра народни пари преку Пробивната Енергија што Урзула фон дер Лајен сака да ги обезбеди за Зелениот договор, би било многу погрешно доколку Бил Гејтс не ја прифати понудата за администрирање на податоците на граѓаните преку ЕУ ИД2020.

Заклучок

Знаеме дека сето ова е тешка сцена  и можеби не успеавме да ја објаснеме темата овде на разбирлив начин. Проблемот е во тоа што, за да се разбере, важно е да се знае каде Бил Гејтс ги има прстите вмешано во играта, не само тоа туку и што се е под негова контрола.

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас