Нова студија покажува дека Омикрон варијантата значи крај на Ковид

Омикронската варијанта на САРС-КоВ-2 како шумски пожар се прошири низ светот. Но, иако мутираниот вирус на Ковид-19 е високо пренослив, тој не предизвика голем број на смртни случаи од претходните бранови, како што е Делта варијантата

Наместо тоа, ефектите на Омикрон се опишани како „генерално благи“ и споредливи со настинка. Дури и првично пријавен поединечен случај во кој маж од Тексас починал од варијантата Омикрон, оттогаш е испрашуван.

Една од загатките на варијантата Омикрон е зошто одговорот се чини дека е постојано благ без оглед на статусот на вакцинација. Имаше многу дискусии за тоа дали претходната инфекција со делта и дивите варијанти предизвикала одредена реакција на антитела на варијантата омикрон, што може да предизвика инфекции дури и кај вакцинирани и „засилени“ луѓе.

Африканскиот здравствен институт за истражување спроведе иновативна студија за да истражи дали природниот имунитет може да се пренесе помеѓу варијантите Омикрон и Делта. Водечкиот автор на преглед студијата поднесена за објавување, Алекс Сигал, предводеше тим од повеќе од триесет истражувачи кои презентираа ветувачки прелиминарни резултати.

„Поднесовме нови резултати до medRxiv: инфекцијата со Омикрон го зголемува неутрализирачкиот имунитет против варијантата Делта“, објави Сигал на Твитер.

Ги разгледавме луѓето кои се заразиле со Омикрон непосредно пред да добијат симптоми и околу 2 недели подоцна:

„Беше очекувано зголемување на неутрализирачкиот имунитет на Омикрон - ова е вирусот со кој овие луѓе беа заразени“, рече Сигал. „Сепак, видовме и дека истите луѓе - особено оние кои беа вакцинирани - развија зголемен имунитет на варијантата Делта. Ако Омикрон е помалку патоген, како што во моментов изгледа од искуството во Јужна Африка, тогаш тоа ќе помогне да се премести Делта варијантата, бидејќи треба да ја намали веројатноста некој заразен со Омикрон повторно да се зарази со Делта“.

Ова може да биде пословичен „ќорсокак“ за Ковид што некогаш беше ветен. Но, за разлика од Др. Ентони Фаучи рече дека „вакцините“ ќе стават на природата на Ковид пандемијата крај. Исто како и сите други пандемии во историјата на човештвото.

„Ако тоа е вистина, тогаш нарушувањето што Ковид-19 го предизвика во нашите животи може да се намали“, продолжи Сигал пред да ги наведе луѓето вклучени во студијата. Самата студија вреди да се погледне подетално.

Студијата:  „Инфекцијата Омикрон го подобрува неутрализирачкиот имунитет против варијантата Делта“ дава преглед на пандемијата на Ковид пред да навлезе во резултатите.

„Се покажа дека Омикрон е високо пренослив и во голема мера го заобиколува неутрализирачкиот имунитет на антителата предизвикан од вакцините и претходните инфекции САРС-КоВ-2“, велат авторите. „Инфекциите со Омикрон брзо се шират низ светот, честопати соочени со високи стапки на делта инфекции.

Овде го карактеризиравме имунитетот во развој на Омикрон и испитавме дали неутрализирачкиот имунитет предизвикан од Омикрон, исто така, го подобрува неутрализирачкиот имунитет на Делта варијантата. Регрутиравме 33 вакцинирани и невакцинирани луѓе кои беа заразени со САРС-КоВ-2 во бранот на инфекцијата Омикрон во Јужна Африка набргу по почетокот на симптомите.“

„Потоа ја измеривме нивната способност да ги неутрализираат и вирусот Омикрон и Делта, во споредба со просечната вредност од 14 дена по ингестијата“, продолжија авторите. „Во ова време, неутрализацијата на вирусот омикрон се зголеми за фактор 14, што укажува на развој на реакција на антитела на варијантата.

Она што е важно е дека неутрализацијата на Делта вирусот се зголемила за 4,4 пати. Зголемувањето на неутрализацијата на Делта варијантата кај луѓето инфицирани со Омикрон може да резултира со намалена способност на Делта повторно да ги инфицира тие луѓе.

Заедно со новите податоци кои сугерираат дека Омикрон е помалку патоген од Делта во тековното време на пандемијата, таквото откритие може да има позитивни ефекти врз намалувањето на товарот Ковид-19 од сериозни болести.

Ова би било олеснување за оние кои сметаа дека Омикрон може да ја помести Делта варијантата, оставајќи нè во подобрена ситуација со зголемен природен имунитет на Ковид-19.

Прелиминарното ново истражување од Африка покажува дека преносот на природниот имунитет помеѓу варијантите е многу силен, што укажува на тоа дека пандемијата на Ковид, каква што ја знаеме, навистина е „завршена“.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас