Паника и владеење! - Анализирање на настаните

 

Грета Тунберг, иконата на движењето „Петок за иднината“, го даде  советот на својата публика на неколку настапи во 2019 година.

 

Не баш многу корисно навестување, бидејќи кој паничи ја губи контролата над своите постапки, веќе не е достапен за рационални аргументи и затоа може лесно да се манипулира. Тие барем требаше да ја упатат и да ја известат за проблемите предизвикани од нејзинате изјави.

Наместо тоа, политиката, бизнисот и медиумите го направија токму спротивното: меѓународните организации како Обединетите нации и дадоа глобална сцена, врвни фигури од политиката и бизнисот како канцеларката Меркел и Клаус Шваб од СЕФ, па дури и папата и дадоа на својата публика и на медиумите околу целиот свет да ја шират својата порака до најоддалечените агли на земјата.

 

Секој што се прашува зошто овие сили  со единство искористиле дете да го препорача опасниот абер во човековото однесување на светот го доби одговорот оваа година: Никогаш во целата историја на човештвото немало паника од власта како средства за моќ кои се користеа исто толку неограничено како во 2020 година.

 

Зошто? Бидејќи колапсот на постојниот монетарен систем и глобалниот пробив на вештачката интелигенција, кој чини стотици милиони работни места ширум светот, се користат за гигантска прераспределба на богатството од дното нагоре, што не би можело да се спроведе во нормални услови. И затоа што оние кои напредуваат и имаат корист од оваа агенда, избраа болест оваа година за да предизвикаат паника за да се растера секој отпор.

Притоа, тие продолжија чекор по чекор: Прво, тие ја ставија јавноста во состојба на шок со сè полоши извештаи за ужас futv.media. Потоа им забранија на милиони луѓе да ја практикуваат својата професија, во голема мера ги принудија на домашна изолација и потоа ги подложија на невидено бомбардирање на полувистини и дезинформации. За жал, тие беа толку успешни со голем дел од светската популација што тогаш беа во можност драстично да ги ограничат своите права на слобода.

За возврат, тоа е се потешко за многумина кои ја виделе играта и се побуниле против службените лаги. Тие се прашуваат зошто треба постојано да се обидуваат да ги убедуваат луѓето дека ги лажат и изневеруваат кога веќе не се достапни за рационални аргументи. На овие скептици им се препорачува цитат од Абрахам Линколн: „Човек може да измами дел од луѓето цело време и целиот народ дел од времето. Но, не можете да го залажувате целиот народ цело време “.

Ова исто така важи и за тактиката на исплашување на нашето време. Работи главно затоа што претходно беше во комбинација со ублажување на економските последици, така што би можел да се одржи митот дека владетелите се грижат за нашата благосостојба. На крајот на краиштата, има краткорочни работни придобивки, неплатени исплати за мали и средни компании, суспензија на законот за стечај и други мерки што во голема мера го уверуваа населението досега.

Но, оваа фаза на кризата завршува за неколку недели пред нас. Наскоро ќе видиме неколку стотици илјади пропаѓања на компаниите, невидена експлозија на невработеност, уништување на милиони средства за живот и огромни пресврти во финансискиот сектор. Конвергенцијата на овие фактори ќе предизвика политички и социјален земјотрес со историски димензии и конечно ќе го скине превезот на оние што прават „добро“ во политиката.

Сознанието  дека биле изневерени и измамени под изговор дека биле во грижа, ќе откине многу од оние кои сега се уште се во паника, и ќе им стане јасно дека не е вирус што го загрозува животот на оваа планета, мало, ултрамоќно малцинство, кои со помош на своите покорни политичари, новинари и научници, сакаат да заземат целосна контрола и да го одведат човештвото во темнината на дигитално-финансискиот фашизам.

За возврат тоа не значи ништо друго освен дека, борбата сеуште не започнала како што треба и вистинските расправии  уште се пред нас.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас