Тиранијата на пребарувачот Гугл

Говорењето е основно право и се заснова на верувањето дека луѓето имаат право да бидат слушнати. На лице на кое не му е дозволено да зборува, значи дека оваа личност венее психички. Без комуникативна размена со други луѓе, секој од нас умира како растение на кое не му се дава вода.

 

Фактот дека човекот стана тоа што е, високо специјализирано и пред се високо социјално суштество, има врска со човечкиот јазик. Најголемите области на мозокот на човекот го користат неговиот говорен центар и ги координираат на неговите раце. Јазикот и рацете се основните алатки на човекот. Едно лице ги изразува своите мисли со јазик. Јазикот е главната интелектуална врска од потсвеста до свесното. Она што е ферментирање во човечката потсвест, може да се разјасни преку јазикот. Нејасна намера се манифестира во јасна декларација на волја.

 

Човечката волја е по природа слободна, што не значи дека човечката волја е ослободена од манипулација. Бидејќи луѓето се способни да преживеат само како социјално суштество,  прават сè за да не бидат одделени од групата. Групата обезбедува нејзин опстанок. Човекот е стадно суштество. Може да биде обучен, обучен и изманипулиран. Сè што ви треба е поле за тестирање, во кое ги принудувате луѓето против нивната волја, без тие да забележат.

 

Кој треба да биде заинтересиран за луѓе оддалечени или измиени мозоци? Особено помалку богатите луѓе не се ништо друго освен предмети на побогатите луѓе кои можат да се користат како лопата. Или  може да се консумира како што се консумира животно од фарма.

Луѓето одгледуваат свињи за да ги јадат. Ги здебелија под најбрутални услови, во т.н. земјоделски фабрики, со цел да ги убијат во гигантски кланици на монтажната линија најдоцна по 6 месеци и да ги канибализираат во вистинска смисла на зборот.

Ние го знаеме сето тоа. Тоа се случува пред нашите очи, а сепак зад затворени врати. Не го забележуваме, ретко влегува во нашата свест, бидејќи информациите за тоа ефикасно се потиснуваат од индустријата и нејзините лобисти. Доколку човек, пред да купи кременадла од свинско месо во супермаркетот, на екранот над шалтерот за месо  човекот би бил известен  за тоа како треба да живее соодветната свиња и колку брутално е убиена, тој засекогаш ќе го изгуби апетитот и нема да купи, и нема да конзумира од истото. Дека тоа не се случува е резултат на насочено сузбивање на информациите. Она што човекот не го знае не го прави жежок

 

Секој што мисли дека тоа не е нивна работа, бидејќи можеби со години сте живееле како вегетаријанец или конзумирале само органско месо, треба да ви кажеме дека  овој текст не е за свинско месо. Станува збор за свињскиот систем на неолиберализам, кој веќе долго време се трансформира во надзорен капитализам. Овој систем се однесува кон поединецот како свиња што треба да се користи. За господарите на овој систем, сите ние сме ништо повеќе од „човечки капитал“ што служи само за заработка со него - без оглед како.

 

Ние треба само да конзумираме да купуваме. За тоа им се работи на старите и новите Владатели.

Човечкото достоинство не само што е  на патот, туку не е ни важно. Човечкото достоинство се силува секој ден на секое место на планетата што е прогласено за пазар. Нашата слобода, нашите права се распродадени и ние самите ги распродаваме без да бидеме свесни за тоа.

Кога и да користиме уред  што има интерфејс на Интернет, дигитално нè следат и шпионираат. Нашите апликации нè следат. Најголемата машина за надзор на таканаречениот слободен запад е Гугл, следена од Фејсбук.

Повеќето корисници на овие дигитални „даватели на услуги“ не се ни свесни што прават трајно овие двајца играчи на САД, кога ги користиме нивните понуди. Тие го скенираат нашето однесување. Секогаш. Насекаде. И тие го продаваат и се богатат од она што го гледаат на нас.

Дали знаевте дека таканаречените „паметни“ правосмукалки, го вакуумираат вашиот стан и кога не сте таму, паралелно го мерат вашиот стан и потоа ги нудат овие податоци за продажба преку Google? Кој може да биде заинтересиран за тоа? Кој му плаќа на Гугл за такви информации?

 

На пример, производители на теписи или производители на мебел.

Со други зборови, индустрии да им понудат понуда  што ќе му одговара, доколку знаат повеќе за нивниот дом. На пример, дека нема смисла да се предлага маса долга четири метри додека сурфате на интернет ако живеете како сингл во 30 квадратни метри. Благодарение на правосмукалката поврзана на Интернет и интерфејсот на Google, ќе добиете персонализирано рекламирање на мебел и теписи.

Со други зборови, рекламирање што е специјално прилагодено за вас. Кликнете еднаш и нема да се ослободите од овие дигитални претставници за продажба.

Гугл ве познава затоа што Гугл е насекаде. Исто така или особено каде што Гугл не е.

Дали користите апликации? Повеќето апликации имаат само една цел. Ве шпионираат. со трајно продавање на ваќата локација на Google. Google знае каде и кога сте во секое време. Купете дигитално, на пр. преку нивниот мобилен телефон, Google знае што купуваат и каде го купувате, бидејќи ретко која апликација за купување или плаќање може да си дозволи да не соработува со Google. Секој што не соработува исчезнува од дигиталната перцепција и тешко дека која било компанија може да си го дозволи тоа. На секој од нас што се занимава со Фејсбук или Амазон не му е подобро.

Притиснете го копчето лајк еднаш и се согласивте дека овие компании ќе ве следат на секој чекор. Застанувате на паметни вага, носите фитнес-лента или часовник на „Епл“, одлично, а потоа на Google гуглате колку е висок процентот на маснотии, дали се движите кон срцев удар и колку се движите.

Кој би можел да биде заинтересиран за овие податоци? На кого Google може да ги продаде? На пример, до здравствени осигурувања, кои потоа одлучуваат да ги поскапат придонесите за здравствено осигурување  или уште подобро: да ви ги раскинат договорите.

 

Дали возите модерен автомобил? Со препознавање на говор. Па, сè што велат тие може да се користи против вас, бидејќи големите автомобилски компании ги препознаа своите табли како машини за собирање податоци и соработуваат со Google. Правно? Нелегално? Не ве интересира? Добредојдовте во сивите области. Вашата приватност е приватизирана, но трае веќе подолго време, бидејќи големите дигитални играчи одлучија целото однесување на нивните клиенти да му припаѓа на оној што ги собира податоците. И тоа е гугл. Но, Гугл не собира само податоци. Гугл манипулира. Сите ние сме дел од гигантски човечки експеримент кој е обработен врз нас во четири чекори.

 

Ние сме подесени индивидуално, но сепак во најголемиот дел прилагодени на посебните желби на соодветниот клиент во интерес на пазарот. Тие ги знаат нашите желби и постојано не бомбардираат со предлози сè додека конечно не купиме производ.. И Гугл секогаш победува. Пред сè над моќта над нас и начинот на кој живееме во иднина.

Веќе нè третираат како стадо користејќи го нашето природно социјално однесување против нас. Со својата технологија за надзор, Гугл гарантира дека ретко кој може да се позиционира надвор од ова стадо.

Така, во текот на неколку години Гугл се разви во машина за цензура што работи во име на голем бизнис и во моментов е во процес на замолчување на секој девијатор без оглед на темата. Ова се прави грубо со „чистење“ на видео-платформата Јутјуб, која претходно Гугл ја обезбедуваше бесплатно.

 

Бришат канали чија содржина не одговара на трети страни, т.н. клиенти на Google.

Дали знаевте дека подружницата на Гугл, Јутјуб, ги евидентира вашите емоции преку вградената камера на вашиот мобилен телефон или лаптоп кога гледаат видео?

Дали знаевте дека секој збор што го зборувате во сенка на Гугл не само што постои во писмена форма, туку дека Гугл дури знае и како го кажавте? Google не само што знае што зборувате, туку и што е најважно, како да го кажете тоа. Google не знае само што мислите, тој знае и како се чувствувате. И така, Google знае повеќе за вас отколку вие самите и го продава ова знаење на највисокиот понудувач преку вашата потсвест.

 

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас