Профитерите на пандемијата и распадот на старото нормално

Aко сакате да знаете кој е виновникот мора да знаете кој профитира во најголема рака најмногу. И кога некој од овие редови профитира, бидете сигурни дека пандемијата не е случајна.

Се што ни следува послем пандемијата, и причината за пандемијата е агендата 2030 на ОН, “Новата Нормала„ една од главните улоги во оваа Агенда игра пропагандата за климатските промени, кое ќе придонесе за остварување на планот за агендата 2030 на ОН, во некој друг пост повеќе на тие Теми.

Но да се навратиме и проследиме кој најмногу профитира од  оваа Пандемија и истовремено го турка светот во Рецесија.

 

Водечкиот индекс на американската берза, Dow Jones Industrial Average,, скокна зачудувачки рекордно на високо ниво од 30.000 поени. Некој би помислил дека историските издигнувања на берзите имаат врска со економијата во подем, целосна вработеност, добри приходи и брза потрошувачка, во комбинација со исклучително позитивни изгледи за политичка, економска и социјална стабилност. Во претходниот живот, кога сè не беше наопаку, како денес, тоа беше така.

 

До неодамна, ознаката од 30.000 за водечкиот индекс во САД се сметаше за недостижна. Тоа ги прави шампањските тапи поп за финансиските жонглери на Вол Стрит и „еден процент“. Супер-богатите станаа уште побогати, иако американската економија повторно е во тренд на опаѓање, високите бројки за невработеност продолжуваат да растат, невработеноста скриена со грантови од корона е огромна и чумата на глад се шири низ целата земја како епидемија на најсиромашните ширејќи се на поранешната средна класа на население.

 

Во скоро сите сојузни држави во САД, бескрајни редици пред кујни за супи и бесплатни намирници сега се дел од секојдневниот живот. Повеќето се финансирани од верски и секуларни невладини организации. Во исто време, изгледите за економско подобрување се ништо друго освен розово во поглед на зголемениот број мерки за заклучување, кои варираат од држава до држава. Ова се случува наспроти позадината на бунтовните и воспалителни дејства на „Црните животи имаат важност“ и „антифа“ од една страна и појавите на тешко вооружените конзервативни и делумно десни екстремистички милиции од друга страна.

 

 

Контроверзниот исход на претседателските избори го отежнува и внатрешниот мир во САД. Во меѓувреме, републиканската половина од гласачите во САД цврсто веруваат дека победата на eо Бајден е овозможена само преку масовна изборна измама. Овој развој го има и она што е потребно за понатамошно радикализирање на поларизацијата од двете страни. Заедно со рапидно проширениот јаз меѓу малиот број на многу богати и големиот број на многу сиромашни, горенаведените фактори не навестуваат добро за политичката и социјалната стабилност во САД во следните години, без оглед на претседателот.

 

Но, како дојде до ова? , до овој мрачен социо-економски изглед на САД, Dow Jones го собори рекордот од 30 000? Овој очигледно парадоксален развој е дел од мизантропската логика на неорганизираниот финансиски систем што управува не само со САД, туку и со сите нас. Дури и поранешниот федерален претседател Хорст Келер (ЦДУ), кој ја извршуваше највисоката политичка функција во Германија од 2004 година до неговата оставка во 2010 година, во јавниот говор во екот на банкарската криза во 2008 година, изјави како поранешен шеф на Меѓународниот монетарен фонд, „Финансиските пазари  станаа чудовишта (1) „И овие чудовишта станаа„ диви “(2). Тој побара солидарност од политиката наместо чист капитализам.

 

Кога сето ова можеше да се избегне, на почетокот на банкарската криза во 2008 година, федералниот претседател Хорст Келер повика на солидарност наместо голиот капитализам и подвлече дека „банките треба да се консолидираат на начин на кој можеме повторно да се потпреме на нив“. Со други зборови, тој ги повика банките да престанат со нивните високи ризични, но многу профитабилни коцкарски активности во глобалното финансиско казино и да се вратат на проверените функции на банките, имено за поддршка на продуктивните гранки на реалната економија. Неговите предупредувачки зборови исчезнаа нечуени.

 

Наместо тоа, како ретроспектива, може да се наведе дека од почетокот на падот на берзата и финансиската криза од 2007/2009 година, не се преземени мерки за ублажување на длабоките структурни проблеми на западниот финансиски систем. Наместо тоа, машините за печатење пари на Централната банка на САД и, во помала мера, оние на Европската централна банка работат побрзо и побрзо. Со постојано нови и поголеми финансии за спасување, финансискиот систем се спасува од конечен колапс во сè пократки интервали со сè поголеми инјекции на ликвидност од централните банки.

 

Во последниот квартал од 2019 година - незабележано од јавноста - ситуацијата во банкарскиот систем на САД - а со тоа и на остатокот од Западот - драматично се влоши и достигна кулминација на почетокот на март 2020 година. До крајот на декември 2019 година, се појави многу сигурен тренд во финансискиот систем на САД: Без оглед какви негативни политички, економски или социјални настани се случија на кое било место во светот, како на пр. новата американско-иранска криза, која лесно можеше да се претвори во војна, без оглед што се случи, финансиските пазари во САД останаа без влијание. Цените продолжија да растат.

 

Причината за ова е што ноќните операции за репо-итни активности на американската централна банка (ФЕД) станаа за поддршка на ликвидноста на банкарскиот систем. Инструментот за овие вонредни репо операции последен пат беше користен неколку пати во 2008 година во екот на банкарската криза. Но, овој пат се случи исклучителната мерка да стане ноќно правило во ноември, само неколку недели по нејзиното повторно воведување во средината на октомври 2019 година. Ноќните инјекции на ликвидност на ФЕД достигнаа само 60 милијарди долари, за на крајот на декември 2020 година да се искачат на 180 милијарди. Беа безбедни како утринското изгрејсонце и финансиските жонглери можеа да сметаат на тоа во нивните операции.

 

Целта на овие дневни инјекции на ликвидност од страна на американската централна банка, ФЕД, беше да се задржат каматните стапки преку ноќ вештачки ниски и да се задоволи зголемената побарувачка на банките за ликвиднос. Кризата со ликвидноста, која првично беше опишана како привремена, „очигледно стана трајна“, напиша финансискиот блогер Нортмантрадер во средината на јануари 2020 година. Како и да е, цените на Вол Стрит започнаа да паѓаат на почетокот на 2020 година. Под влијание на широко распространетиот коронавирус, падот на цените на финансиските пазари се забрза, иако во некои ноќи ФЕД внесуваше до 500 милијарди долари во системот.

 

И тогаш дојдоа првите пакети помош za Корона, кои ги засенија сите претходни спасувачки операции и повторно ја покриа кризата во финансискиот систем. Од почетокот на март цените на акциите почнаа да растат неизлечиво, целосно одвоени од економската, социјалната и политичката реалност во САД, за да се срушат новите рекордни нивоа. Слична е сликата во Германија.

 

Колку подолго финансиската економија на вредносната индустрија работи во голема мерка одвоена од реалната економија, толку се полоши основните проблеми и e  покатастрофален колапсот, кој на долг рок не може да се избегне ниту со трилиони „свежи“ испечатени пари. За да не паднат повторно цените на берзите, потребни се сè поголеми количини долари, евра, фунти или јени, со кои централните банки ги одржуваат ликвидни финансиските институции. - во средата на 25 ноември, На Dow Jones му беше овозможено да се качи на рекордно високо ниво од над 30 000 поени само заради пумпањетпо на глобалната ликвидност на над 14 трилиони американски долари.

 

Акционерите и финансиската индустрија ќе имаат најголема корист од оваа експлозија во правењето на пари.Ова е од големо значење за владините политичари од сите редови, бидејќи ги одржува добро расположени луѓето кои ја имаат вистинската моќ во државата и за кои политичарите ја обезбедуваат владата. Малку или ништо од овие огромни суми не ја достигнува широката маса на населението.

 

Бидејќи парите што централните банки ги пумпаат во финансискиот систем не се користат за инвестирање во депресивна реална економија, во која се произведуваат вистински работи и услуги и се создаваат работни места и за луѓе кои не се компјутерски експерти. Не, парите се користат скоро исклучиво за финансиски трансакции за да се претворат парите во уште повеќе пари. Но, тоа е крајно непродуктивно во реалната економија. Покрај тоа, ова е опасен развој за економијата како целина, затоа што  е помалку ризично, а исто така полесно е да се заработат многу повеќе пари со пари  без камати на финансиски пазар заштитени од централната банка од паѓање на цените, зошто некој би инвестира во реалната економија? , на пр. во фабрика со сите свои проблеми со работна сила, деловни несигурности, каматните стапки на деловните заеми се далеку повисоки од оние за финансиски трансакции.

 

Овој декадентен систем нема ништо заедничко дури и со класичниот капитализам и неговата пазарна економија, но финансискиот сектор се состои од чиста клик-економија со лажна демократија како фасада, управувана од богати, од богати за богати. Ова е патот кон економската пропаст. Дури и весникот на Wall Street „Baron“ неодамна се запраша дали првиот пробив на Dow Jones од 30000 поени „е доказ за силата на американската економија во поглед на глобалната неизвесност што произлегува од пандемијата?“ Или, ова е само израз на моќта на ФЕД да манипулира ? „Тоа би направило голема разлика, продолжува Барон, бидејќи„ една верзија раскажува приказна за отпорноста на американската економија. Другата  раскажува приказна за нивиот распад “.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас