Александар Лукашенко - Човекот без влакно на јазикот

1Поранешниот државен секретар на САД Кондолиза Рајс го нарече „последниот диктатор во Европа“ и тој мора да замине. Другите западни критичари во никој случај не се инфериорни и честопати ја нарекуваат земјата како „последна диктатура во Европа“.
Станува збор за Александар Лукашенко, кој е претседател на Белорусија од 1994 година. Белорусија е источноевропска земја без излез на море и се стекна со независност кога се распадна Советскиот сојуз во 1991 година. Како еден од неговите први официјални акти, Лукашенко се сврте настрана од Западот и ги запре приватизациите, што секако отиде спротивно на интересите на Западот.

 


Лукашенко ги опиша своите домашни политички цели  на 1 октомври 2015 година, цитат: „Не сакам народно или народно-демократско општество во кое има јаз меѓу богатите, деловните луѓе, претприемачите и сите функционери од една страна и обичните луѓе од друга страна . “Ова би довело до дестабилизација на општеството - на„ украински начин “.

 

Претставник на Високиот комесаријат за бегалци на ООН неодамна ја пофали Белорусија за приемот на 100.000 украински бегалци. Претседателот Лукашенко претходно изјави дека Белорусија е подготвена да прифати украински бегалци и да им обезбеди сместување и работа.

 


Лукашенко исто така знае како да се изрази себеси за надворешната политика и не ги критикува своите зборови. Неговите изјави во западниот печат воопшто не се споменуваат. Еве два примери за неговите јасни изјави:
- Во своето обраќање за државата на Унијата на 20 април 2010 година, меѓу другите, ја опиша и Лукашенко светската финансиска криза и наводната пандемија на свински грип како плашило и измама. Цитат: „Измамниците се основачи на кризата, оние што печатат пари“. Птичјиот грип и свинскиот грип беа главни примери за тоа. Во тоа време, по само шест месеци, тие признаа дека го изневериле народот.

 


- На 9 октомври 2012 година, Лукашенко рече во интервју за британскиот BBC, цитат: „Пред војната во Ирак, амбасадори од САД дојдоа кај мене и ме замолија јавно да сведочам дека Ирак наводно поседува нуклеарно оружје. За оваа „изјава“ за Ирак, тие ми понудија да ја запрат западната пропаганда против Белорусија, да започнат инвестиции во Белорусија, итн. Но јас им реков, НЕ! “.

„На 27.09.2015 година, Лукашенко зборуваше пред Генералното собрание на ООН во Њу Јорк и, меѓу другото, изјави: Белорусија има намера да продолжи да гради избалансирани и почитувани односи со сите земји во светот. Земјата исто така сака да продолжи да дава придонес кон регионалната и меѓународната безбедност. Белорусија е подготвена да го сподели своето искуство во справувањето со проблемите со другите членки на ООН. Како примери Лукашенко ја наведе борбата против разорните последици од трагедијата во Чернобил и трговијата со луѓе.
Лукашенко конкретно водеше кампања за зајакнување на традиционалното семејство, цитат: „Загрижени сме за процесите на уништување на традиционалното семејство. Крајно е непријатно кога отстапувањата од етичките норми и различните општествени иновации ќе бидат принудени на нас како нешто природно “.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас