Аргентина - Народот ја присили властта да се олабават диктаторските мерки

Аргентина е во блокада од март 2020 година, која се продолжува на секои две до три недели. Од март до август 2020 година имаше строг полициски час: на луѓето им беше дозволено да ги напуштаат своите станови под одредени услови: за шопинг, за посета на лекар или за работа. Заштита на устата и носот мораше да се носи од мај. Од август, дозволени се состаноци на јавни простории до десет лица со заштита на устата и носот и минимално растојание од два метра. Јавни настани не се одржаа. Училиштата и образовните институции мораа да останат затворени; исто така, голем дел од продавниците и давателите на услуги. Исклучоци беа основните продавници за снабдување, во кои, сепак, мораше да се почитуваат строгите хигиенски услови. И покрај најстрогите мерки на заклучување во Централна и Јужна Америка, позитивните резултати од PCR тестовите  се зголемија брзо, аналогно на извршените тестови целосно ја доведува во прашање информативната вредност и значењето на овие тестови и задолжителните мерки против корона.

 

Ограничувањата наметнати од политиката имаа траен негативен ефект врз економскиот и социјалниот живот на Аргентина. Според извештајот на Меѓународната организација на трудот од септември 2020 година, стапката на невработеност се зголеми од 10,4 проценти во првиот квартал на 2020 година на 13,1 процент во средината на 2020 година. Во октомври, аргентинската статистичка агенција објави дека сиромаштијата расте во земјата. 40,9 проценти од луѓето живееле под прагот на сиромаштија, 10,5 проценти во екстремна сиромаштија. Криминалот се зголеми исто толку брзо.

Имаше зголемен отпор кон долготрајната блокада, што беше целосно доведена во прашање од професионалните капацитети. Протестите на аргентинското население се зголемија од септември. Илјадници луѓе излегоа на улиците на датумите на продолжувањето на ограничувањата на 20 септември, 11 октомври и 25 октомври за да демонстрираат за крај на заклучувањето и на тој начин да го изразат своето спротивставување на очигледната неправда од страна на владата.

 

 

И стоа то огромен успех:
Аргентинските национални граници се повторно отворени од 2 ноември - првично само за граѓаните на соседните земји Боливија, Бразил, Чиле, Парагвај и Уругвај. Сообраќајот од аеродромот во Буенос Аирес беше повторно инсталиран.
Море од бели и сини знамиња се вееше низ улиците на градовите во Аргентина. Луѓето беа на нозе насекаде, па дури и владата, мораше да разбере дека нема да работи целосно без народот.

„Воодушевена сум што видов толку многу луѓе со аргентински знамиња како ја бранат својата егзистенција. Тие сакаат Аргентина да биде прогресивна земја. Сите овие знамиња ја претставуваат слободата и републиката “, рече поранешната министерка за безбедност и лидер на конзервативната опозициска партија ПРО, Патриша Булрич. Таа повика на протести низ целата земја..

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас