Вистинската причина за пандемијата - За што ќе служи и за каква цел?

Изјава од Ернст Волф - Експерт за финансии

Во моментов имаме работа со најостра рецесија на модерното време од една страна, од друга страна финансиски пазари кои цветаат како да е се во совршен ред. Ова на прв поглед изгледа како противречност, но не е, туку е манифестација на развојот што е крајно опасен за сите нас.
Прво, да видиме како влеговме во оваа ситуација.

 

Единствениот начин да се одржи глобалниот финансиски систем во живот по кризата 2007-08 година беше интервенцијата на централните банки, кои испуштија стотици милијарди во системот, а потоа ги намалија каматните стапки повеќе од 700 пати ширум светот.
Сепак, парите не влегоа во реалната економија или кај оние кои беа најтешко погодени од кризата, туку скоро исклучиво на шпекулации и на финансиските пазари, кои и доведоа до континуиран тренд на пораст веќе 12 години.
Во втората половина на минатата година, се поочигледна беше рецесијата, што го сопре овој тренд. И во март годинава цената на нафтата падна повеќе од кога и да била, повлекувајќи ги пазарите надолу.

Но, тогаш тие не презедоа контрамерки и се обидоа повторно да ја стимулираат економијата, туку го направија токму спротивното:
За прв пат низ целиот свет со заклучувањето односно:" пандемските противмерки“,  светот беше скоро целосно закочен од блокирањето  - со резултат берзите да паднат побрзо и посериозно отколку во 1929 година.

 

Тогаш централните банки ја искористија оваа намерно предизвикана несреќа како можност да ги исфрлат најголемите суми на сите времиња во глобалниот финансиски систем. Ова за возврат значеше дека шесте најголеми дигитални корпорации во светот беа во можност дополнително да ја прошират својата веќе слична монопол позиција и во економскиот сектор и на финансиските пазари.

Еве неколку цифри:
Цената на акциите на Alphabet (матичната компанија на Google) се зголеми за 17 проценти во периодот од јануари до крајот на јули 2020 година, Microsoft за 38 проценти и Facebook за 45 проценти. Нетфликс има 66, Епл 68,5 и Амазон 81 процент.

Исто така, искусивме неколку светски рекорди: „Епл“ стана првата компанија во светот со пазарна вредност од над 2 трилиони долари минатата недела. Основано во 1976 година, на Епл му беа потребни 42 години да ја надмине границата од 1 милијарда долари. Цели две години беа доволни за вториот трилион. Елон Маск заработи богатство од 100 милијарди долари за помалку време од кој било, а Џеф Безос, основач на „Амазон“, стана првата личност за неколку дена со богатство што ја надмина границата од 200 милијарди долари.

 


Финансиерите во позадина, исто така, силно профитираа. Секој петти долар што ФЕД го создаде од март влезе во џебовите на американските милијардери, туркајќи го богатството на 12-те најбогати до нив на повеќе од 1 трилион долари од средината на август.
Сето ова се случи додека во исто време милиони луѓе и во САД и во остатокот од развиениот свет ги загубија своите работни места и многу од нив ги загубија своите средства за егзистенција. Изгледа уште полошо во земјите во подем: http://futv.media Според Меѓународната организација на трудот, приходот на 1,6 од двете милијарди луѓе кои работат нередовно,  без договори, опаднал за 60 проценти во просек ширум светот, во Африка и Латинска Америка уште повеќе од 80 проценти.

 


Заклучувањето намерно донесено од владите и последователната монетарна политика на централните банки предизвикаа историски процес на концентрација на средства и моќ во корист на големите ИТ компании на едниот крај од општеството и хуманитарна катастрофа со незамисливи димензии на другиот крај на општеството.
И тоа е само почеток. Секој што мисли денес дека работните места што се изгубени ќе се вратат, греши. Деловниот модел на големите ИТ монополи, кои доминираат над нас повеќе од кога и да е по заклучувањето, не предвидуваат зголемување, туку напротив, за брзо намалување на милиони дополнителни работни места.

 

Употребата на домашните канцеларии "Home Office", домашно школување, самовозечки автомобили, работни роботи, 3Де принтери и широко распространето воведување на биометрика до директно вмрежување на луѓе и технологијата - значи  целиот спектар на дигитализација - ќе направи милиони и милиони други работни места да бидат избришани, и тоа многу наскоро.

 

Но, човечкото општество во сегашната форма не може да се справи со ова. Веќе целосно презадолжените држави ќе мора да прибегнуваат кон програми за штедење поради експлозијата во социјалните трошоци што ги бара невработеноста, што ќе го засени сето она што е видено досега и што секако ќе доведе до огромни социјални пресврти кои тешко дека ќе бидат под контрола на полицијата или војската.

Па што? Дали нашето општество ќе заврши во хаос и ќе потоне во граѓанска војна? Моќните сигурно веќе си го поставиле ова прашање, бидејќи веќе имаат одговор на тоа. Се вика: Тотална контрола користејќи дигитални пари.

 

 


Сите поголеми централни банки и сите поголеми ИТ-групи во моментов работат на развој на нови опции за плаќање без готовина. ЕУ во среде Пандемија го промовира  дигиталното Евро. Тука важна улога имаат два концепта: така наречените Хеликоптер пари и дигиталната валута на  централната банка.

 

Бидејќи невработените не заработуваат пари и затоа не успеваат како потрошувачи, неизбежно ќе мора да се направи пари на располагање за да ја стимулираат побарувачката во економијата. Овие пари ќе бидат еуфемистички наречени „безусловен основен приход“, иако ќе бидат врзани за условот примателот веднаш да ги стави во потрошувачка и да не штеди.
За да се осигурат дека парите се користат по желба на централните банки ќе ги распределат на примателите директно и во дигитална форма. Ова значи дека невработените лица и примателите на социјална помош ќе добијат паричник на своите мобилни телефони, на пример, на кој ќе можат да ги добиваат и проследуваат своите плаќања.

 

Но, тоа би ја отворило кутијата на Пандора, бидејќи тоа би бил првиот чекор кон целосна реорганизација на нашиот претходен монетарен систем, кој во моментов - главно незабележан од јавноста - го промовираат централните банкари - управувано од централните банкари - дигиталната валута на централната банка.

 

Планот предвидува целосно укинување на бизнисот со класични депозити на банките, доделување на секој граѓанин само една сметка во централната банка и користење на истата за обработка на сите безготовински финансиски трансакции. Фактот дека ова не е далечен сон за иднината ја покажува меѓу другото  и сегашната репресија на готовината, брзото напредувачко затворање на филијалните банки и примерот на Кина, кој беше воведен на 16 април оваа година - среде кризата во Короната - со воведувањето на ова започнаа новите пари.

 

Никој не може да каже во моментот кога ќе се спроведат овие планови, но мора да ни е јасно  за една работа: Ние сме во историска точка на пресврт. Заклучувањето не беше ништо повеќе од намерно создаден изговор за последното големо спасување на постојниот финансиски систем. Светот на парите во сегашната форма е при крај. Новата нормалност која ни ја презентираат медиите и политичарите ќе биди тоа!

 

Така направи и банкарскиот систем што се појави пред околу 600 години.
Ако оние кои ја држат моќта во свои раце продолжат да одлучуваат за нашата иднина, немаат друг избор освен да прибегнат кон дигиталната валута на централната банка и да се обидат да нè контролираат и регулираат сите на овој начин. Фактот дека централните банки влегуваат во сојуз со дигиталните корпорации, значи. дека не чека полу-приватна валута, покажува дека во моментов сме на прагот да влеземе во најлошата форма на планираната економија наредена од горе - автократски корпоратизам, идеалот на Бенито Мусолини .

 

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас